Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Cukorpiac: szorult helyzetbe kerültek a termelők

Az utolsó pillanatban írta alá a földművelésügyi miniszter a cukorrépatermelést és cukorgyártást szabályozó rendeletet. A késlekedés bizonytalanságban tartotta a termelőket. Féltek attól, hogy a gyártók a kvótát érdekcsoportjukba tartozó külföldieknek adja át.
Cukorrépa
A természetes édesítőszerek termelését, gyártását szabályozó, hatályát vesztett 2001-es FVM-rendelet helyébe lépő új jogszabályt – amit már január 1-jén ki kellett volna adni – tegnap délelőtt írta alá Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Ez alapján végre meg lehet kötni azokat a szakmaközi egyezményeket a Cukoripari Egyesülés (CIE) és a Cukorrépatermesztők Országos Szövetsége (CTOSZ) között, melyek megfelelnek az uniós és a hazai termékpálya szabályozásának.
A Petőháza Térségi Cukorrépatermelők Szövetségének elnöke, Drobnits Tamás elmondta lapunknak:

– A cukorgyárak csak az uniós jogszabály, illetve az új rendeletben foglaltak szerint megkötött szakmaközi egyezmény alapján készíthetik el ez évi szerződési tervezetüket. Az időhúzás, ami a földművelésügyi minisztériumban folyt, eddig a gyártóknak kedvezett. A késlekedés miatti gyorsított szerződéskötésekkel pedig hátrányba kerülhetnek a termesztők.

Az elnök elmondta lapunknak, hogy a cukorrépakvóta a magyar jogszabályban vagyonértékű jog, annak adásvételét, cserélhetőségét a gyártók leállították önző csoportérdekeik miatt.

– 2006 után alapvető érdeke lesz a gyártóknak, hogy a termelők minél több kvótát adjanak vissza. Elsősorban azok, akik tőkehiányosak, nem kellően felkészültek vagy nem tudnak megfelelő hozamot elérni. Gyártói érdek az is, hogy a visszaadott kvóták ne kerüljenek termelőkhöz, hanem a gyártókhoz, illetve osztrák, illetve német állampolgárokhoz és termelőkhöz – magyarázta Drobnits Tamás, aki a másik nagy problémát abban látja, hogy a szövetkezeti termelőcsoportokat nem ismerik el partnerként.

– Pedig maga a szaktárca javasolta az új termelési formákat – folytatta a szakember –, de most úgy tűnik, cserbenhagyta őket. A cukorgyártók jelen pillanatban nem kötnek termelési csoportokkal szerződést, csak kvótákkal. Nem érdeke a gyártóknak, hogy erősebb érdekcsoportokkal tárgyaljanak, mert a mintegy kétszázötven termelővel külön könnyebb.
– S ez elfogadhatatlan és tűrhetetlen a kritikus állapotú mezőgazdaságban. Végre jó lenne, ha a cukorgyártók a magyar szabványokat is elfogadnák – hangsúlyozta Drobnits Tamás.
Az elnök szerint kritikus pont az ár kérdése is. A termelők és az országos szövetség ragaszkodik a kvóta 100 százalékos megtermeléséhez, a gyártók nem, mert félnek a sok cukortól.

Drobnits Tamás szerint a gyártók eddig azt hangsúlyozták, hogy egy tonna 16 százalékos cukorrépából csak 130 kilogramm cukor nyerhető ki. Most – a termelői százszázalékos kvótaigény miatt – elismerték, hogy a valódi mennyiség 140–145 kilogramm. Ami annyit jelent, hogy az osztozkodásnál eddig nem volt meg az 50–50 százalék. Most a többletelhelyezés az ő nyereségüket csökkentené.

A rendelkezés késlekedése miatt a termesztők eddig azt sem tudták, hogy a kvóták szerint mekkora területen vessenek, holott a cukorrépa vetését március 20-án el kell kezdeni. Ez nagy kockázat. Félő volt, hogy ha a rendelet nem jelenik meg, ezen a területen is tiltakozási hullám indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYITÓFELVONULÁS

Tovább olvasom