Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Csütörtökig nyolcezren jelezték: maradnának a magánnyugdíj-pénztárakban

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint csütörtök estig 8.353-an nyilatkoztak arról, hogy magán-nyugdíjpénztári tagok kívánnak maradni.

A több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból csütörtök estig 8.353 jelezte, hogy magánkasszájánál szeretne maradni. A maradni szándékozóknak 2011. január 31-ig van lehetőségük ennek kinyilatkoztatására; aki nem tesz nyilatkozatot, annak a magán-nyugdíjpénztári tagsága 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik.
A nyilatkozatot kizárólag személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságoknál, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lehet megtenni, bemutatva a személyazonosító igazolványt és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt (esetleg útlevelet vagy kártyaformátumú vezetői engedélyt), továbbá a TAJ-kártyát.

Ha valaki akadályozott a személyes nyilatkozattételben (testi fogyatékosság vagy egyéb egészségi ok miatt, illetve a személyi szabadságát korlátozó büntetés vagy intézkedés hatálya alatt áll), kérésére a lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság munkatársai felkeresik, amit az érintett magán-nyugdíjpénztári tag legkésőbb 2011. január 21-ig írásban kérhet. A járóképtelenséget házi orvosi vagy szakorvosi igazolással kell bizonyítani, amelyet a "Kérelem" nyomtatványhoz mellékelni kell.
A tartósan külföldön dolgozó vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat, aminek során a külföldi tartózkodás jogcímét igazolni kell.

Ha a helyszíni nyilatkozattételre jogosult, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártag nyilatkozatát 2011. január 31-ig rajta kívül álló okból nem tudta megtenni, legfeljebb 2011. február 28-ig - a nyilatkozat pótlásával egyidejűleg - igazolási kérelmet nyújthat be.
Az a magán-nyugdíjpénztári tag, akinek részére 2011. február 1-jét megelőzően az őt ténylegesen megillető ellátás 75 százalékának megfelelő mértékű társadalombiztosítási - vagy azzal egy tekintet alá eső - nyugellátást állapítottak meg, 2011. január 31-ig kérheti nyugellátása összegének módosítását. A kérelmet ahhoz a magánnyugdíjpénztárhoz kell benyújtani, amelytől a nyugdíjas nyugdíjszolgáltatásban részesült, vagy amelynek tagja. A kérelem elfogadásáról - illetőleg a törvényi feltételek hiányában annak elutasításáról - a magánnyugdíjpénztár dönt.
Amennyiben a kérelmező már részesült magán-nyugdíjpénztári nyugdíjszolgáltatásban, az igénybe vett szolgáltatást köteles a módosítási kérelem benyújtásától számított 60 napon belül a magánnyugdíjpénztár részére visszafizetni.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Alina01 2011. január 10. 09:14
  „A 8000-ről meg annyit, hogy ők azok aki tudják hová kell menni (fizikailag is). Én is szeretnék magánnyugdíjpénztár tag maradni, de még se az államtól, se a mnyptől nem kaptam levelet, így gőzöm sincs hová kell menni nyilatkozni.....

  Ha valaki tudja, hogy GY-M-S megyében hová kell menni, akkor írja meg legyen szíves.
  KÖSZI”
 • 43. kolombela 2011. január 09. 16:04
  „38. hozzászólás Stickers 2011.01.09. 13:39
  Belegondolva, sokszor jobb lenne a lovasszekér és a ló mint a bármilyen hiper-szuper járgányok.”
 • 42. kolombela 2011. január 09. 15:52
  „19. hozzászólás sorok_közt 2011.01.08. 15:22
  A megkérdezés csak pár évig volt lehetőség, 8 éve kötelező. Választani csak a pénztárak között tudsz.
  Patriot nem hazudott!”
 • 41. kolombela 2011. január 09. 15:47
  „13. hozzászólás CsPeti 2011.01.08. 12:42
  Tudod mit ér az 5 millás pénztári vagyonod 10 évre lebontva? Kb. havi 46500 Ft-ot. Nem nagyon lehet vele ugrálni.
  A legszomorúbb az egészben pedig az, hogy ez 20 évi megtakarítás.”
 • 40. kolombela 2011. január 09. 15:34
  „12. hozzászólás miracle 2011.01.08. 11:45
  Ha nincs havi fél millás fizetésed, akkor a magánnyugdíj pénztári megtakarításod kb csak 10 évre lesz elegendő, ha normális nyugdíjat szeretnél.
  Az állam használta eddig is a mnyp. megtakarítások jelentős részét, mivel a pénztárak állami kötvényekbe fektették a tőkét.
  Csak az utólsó 2 évben volt rá lehetőség, hogy a leendő nyugdíjaddal a pénztárak hazardírozzanak.
  Az sem elvetendő tény, hogy a befizetett járulékodból havonta 4,5 %-ot egyszerűen lenyúlt a pénztárkezelő működési költség címen, plusz 0,9 %-ot a befektetések kezelési költsége címen, ha volt nyereséged, ha nem.”
 • 39. kolombela 2011. január 09. 15:26
  „Ez ám a komoly mennyiség! Már négy pénztár is megmaradhat a mennyiség végett.”
 • 38. Stickers 2011. január 09. 13:39
  „És még annyit, hogy az ilyen ....... hozzászólása alapján:

  menjünk vissza a sötét középkorba. Ebbe az országba teljesen fölösleges kocsi, kerékpár, kerékpárút, metró, vonat, bevásárlóközpont, kórház, tv szolgáltató, panellakás, közművek, stb.
  Aki ennyire maradi ......, annak egyedül a jó, amikor csak lovak, lovas szekerek és tanyák voltak. Vissza lehet menni nyugodtan. <moderálva...>”
 • 37. Heco107 2011. január 09. 11:50
  „Ez a szám szinte egyenlő a nullával,nagyon csodálkoznék ha január végéig elérné a 100.000-t.(és az még mindig hol van a 3mill.-hoz képest?)A mnyp-i befizetésekre állami garancia volt(csak a tőkére),ez január 1.-től már nincs,ha csődöt jelent a mnyp-ad,akkor pá-pá befizetett milliók!!!Természetesen mindenkinek saját magának kell meghoznia a döntést.”
 • 36. dudi1977 2011. január 09. 09:46
  „Visszalépni vagy maradni? ez a kérdés mindenkinél

  Szerintem maradni érdemes:
  -ha alig van pár éved a nyugdíjig
  -ha az mnyp számládon kevés pénz van
  -ha alig kezdtél el dolgozni

  Átlépni érdemes:
  -ha már az mnyp számládon jelentőnek mondható összeg van
  -ÉS sok időd van a nyugdíjig
  Ugyanis ha nem éled meg a nyugdíjkort, akkor örökli az mnyp pénzt a családod (bármelyik tag, akire hagytad), ha államiba lépsz vissza, akkor esetleg a halálodkor még élő élettársad, aki járadékot kap.

  és ez is lehet szempont!”
 • 35. sorok_közt 2011. január 09. 01:23
  „mc!

  Azért ne feledd el, hogy a kalkulátor azért mutat annyit,amennyit mert elvették a 14(15!) hónapot, plusz a leendő 24 %-ot. Így már nyilvánvaló, hogy nem lehet "versenyképes" az államival.”
 • 34. Powerarc 2011. január 08. 23:51
  „Andersen, igen, amennyiben a jelenlegi mnyp egyenleg szerint nincs nagyobb összeg van a számlán.”
 • 33. mc 2011. január 08. 21:01
  „Én nem vagyok pénzügyi, közgazdasági végzettségű, csak egy primitív, analóg, mindenkihez hasonló, sehonnan nem kilógó. De : a magyar és külföldi tulajdonú magánnyugdíj pénztárak alapítói azért görcsölnek, hajszolják magukat és munkatársaikat, hogy éhen haljanak?

  Vagy talán céljuk mindent megtenni azért, hogy rendszeres (átlagnak sokszorosa) jövedelemhez jussanak és a befizetők által nem kontrolálható befektetéseikkel és azok elszámolásaival saját vagyonukat növeljék úgy, mint ahogy a pénzvilágban mindenütt és jellemzően ismert. A jelen időhöz kötött befizetéseket véletlenül sem csatolni az ellátási kötelezettséggel.

  Ha csőd van: azt a tagok, a betétesek nyelik, míg a jótét lelkek széles vigyorral élvezik a hülyére vettek befizetéseit.
  Persze, nem mindenki volt hülye, mert volt, akit arra köteleztek. Valaki az előttem szólók közül valami ilyesmit írt: ,,Gonosz ávós törpe kitalálta és már kötelező is volt."

  A nyugdíj rendszere kialakulása:
  A nyugdíjrendszereket történetileg homogén munkavállalói csoportok időskori ellátására hozták létre. E csoportok vagy a nagyipari munkásság, vagy a tisztviselők köréből kerültek ki. Az 1800-as évek végén és a XX. század elején az e körben foglalkoztatottak javarészt férfiak voltak, s az alkalmazottak jövedelmi és családi helyzete stabilnak és homogénnek volt mondható. E homogén munkavállalói csoportoktól viszonylag egyszerű volt járulékot szedni, s nem lehetett elkerülni a befizetést. Teljesült a három legfontosabb feltétel: 1. a foglalkoztatási szerkezet stabil volt, 2. a társadalom a demográfiai egyensúly vagy a növekedés állapotában volt, 3. a gazdaság pedig lassan, de egyenletesen fejlődött. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerek mindmáig e három feltevésen nyugszanak.
  A társadalom nemzetállami keretekben működött - világos volt, hogy kik az adó- és a járulékfizetés alanyai, s az ellátottak köre is egyszerűen meghatározható volt. Nemzetközi mobilitás lényegében nem létezett, az emberek többé-kevésbé ugyanazon a helyen élték le életüket, ahol megszülettek.
  A XX. század lényegében az állami szociális rendszerek kiépülésének sikertörténete volt. Az időszak elejére mindegyik fejlett állam kialakította társadalombiztosítási rendszerét, amely a második világháború után a pusztítás mértékétől függően alakult át felosztó-kirovó rendszerré. Ezt a folyamatot a költségvetés szerkezetének átalakulásában is nyomon követhetjük. Különösen érdekes e szempontból az Egyesült Államok és a kontinentális Európa összehasonlítása: földrészünkön az egyes társadalmak sokkal fontosabbnak tartották a szociális védőháló kialakítását, míg az Egyesült Államokban az egyéni felelősség és feladatvállalás szerepe hangsúlyozódott ki.

  Ezek alapján lehet, hogy rosszul vélelmezve az aktuális nyugdíjjal kapcsolatos befizetések a ténylegesen a befizetések idején nyugdíjasok ellátására fordítandó, mert akárhogy is nézzük, ez egy piramisjáték. De ez egy majdnem hogy fordított piramis.

  Kinek a törvénye? Kinek éri meg?

  http://www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/2010/12/magannyugdijpenztar_menni_vagy_maradni?nl=1

  Ezek után már nem gondolkozom,
  kigombolkozom, leveszem ingem, gatyám,
  húzom a pizsamám, mert vár az ágyam,
  ahol majd álmodom: nem érdekel,
  hogy magán, vagy állami, mert
  a párnám és dunyhám tömve,
  de nem zsével, csupán tollal,
  de pszt, mert ez, vagy az elveszi,
  aztán csak marad a karom, melyen
  fejemben agyam álmod
  egy szép nyugdíjas világot.”
 • 32. Andersen 2011. január 08. 19:59
  „Powerarc.Megnéztem a mecsoka által feltett oldalon a számítást. Sajnos igaz, nem éri meg, nem 20 de még 30 év munkaviszonnyal sem maradni, ha valakinek 200 ezer körül van a bruttója.”
 • 31. sorok_közt 2011. január 08. 18:50
  „Talán el tudnám fogadni a magánnyugdíjak eltiprását, ha a pénzüket átraknák az államiba. De nem teszik! Elköltik. E L L O P J Á K ! ! ! Pártállástól függetlenül mindenkiét.”
 • 30. spot 2011. január 08. 18:19
  „Azért a 24% (vagy másképpen 75%) kiesést nem tudom hogyan lehet pótolni? Persze ha az állami nyugdíj a mostaninak kb.30%-a lesz, akkor már kész is a válasz. Ám ezt aki EBBEN az országban 30 évre megjósolja előre........az biz nagy tudós! Jó jó most minden magát hozzáértőnek valló ilyesmit jósol, de akkor is.”
 • 29. miracle 2011. január 08. 17:57
  „spot
  Miért lenne hihetetlen.
  Mit gondolsz, az Országos Nyugdíjfőigazgatóság honlapján miért nincs kalkulátor... ?
  A Kossuthon meg mérvadó információt nem fogsz hallani, csak a pártdumát.”
 • 28. Túrabakancs 2011. január 08. 17:39
  „Sajnos már megint sokan veszekednek a nagy semmin! Értem ez alatt azt,
  mindegy ki hol marad, aki a nyugdíjból szeretne majdan megélni, annak lényegében
  kalap-kabát. Vagyis lehet éhenhal. Mankapunka mondta előzőleg nagyon jól és
  találóan: mindegyikből eltűnik a pénz előbb utóbb, így marad az államinál, ott legalább
  van esély arra, hogy az ott tartott összegből a magyar embereknek csurran csöppen
  egy kis pénz. Én is így vallom, a szolidaritás végett hagyom az ÁLLAMINÁL a befizetéseimet,
  esélyt adva a későbbi generáció /majdani gyerekeim, unokáim/ életének jobbra fordulása
  végett. És a mostani nemzeti kormány intézkedéseit és elveit támogatva. Már ezért a két
  dologért megéri”
 • 27. spot 2011. január 08. 16:43
  „23
  Ez valóban érdekes, a kalkulátor szerint nem feltétlen jobb az államiba átlépés, sőt ha valaki pesszimista a következő évtizedek várható fizetéseit tekintve, akkor a mnyp-t jobbra hozza ki a kalkulátor. Mintha nem számítana a 24%-os kiesés. Szinte hihetetlen.
  Ha ez a kalkulátor jó, akkor az a hülyeség, amit a Kossuthon hallottam. Az a baj, hogy ebben az országban senkinek nem lehet hinni, se szakértőnek, se kalkulátornak, a kormányoknak meg főképp.”
 • 26. sorok_közt 2011. január 08. 16:30
  „Itt valaki korábban leírta: csak a gyerekek (pályakezdők) nem dönthettek”
 • 25. Eva- 2011. január 08. 16:24
  „aki visszalép az államiba
  az automatice a nyugdíjcsökkentésre szavaz

  Ha Orbán beváltja azon igéretét, hogy csak annyi nyugdíjat fizet ki amennyit az aktívak befizetnek, akkor a nyugdíjak csökkentése belátható időn belül itt lesz.
  Ha megnézzük a demográfiai előrejelzéseket pár év

  vagy kínlódhatunk a bevándorlókkal, akik a nyugdíj szükséges összegét munkájuk révén befizetik.

  A most megoldott helyzet ezt eredményezi.
  Az önkéntes kiegészítő pénztáraké a jövő---ha Orbán mégis meglépi a mostanit!

  ismétlés a tudás anyukája!
  :))”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország bírálói túl gyorsan ítélkeznek a FT szerint

Az új médiatörvényre adott heves reagálások nem térítik el Magyarországot attól, hogy európai uniós elnökségének kritikus kérdésére, az EU gazdaságpolitikájára összpontosítson - írta a Financial Times pénteken. Tovább olvasom