Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csúsznak a török EU-csatlakozási tárgyalások

Az Európai Unió soros, finn elnöksége csütörtökön lemondta azt a találkozót, amelynek során a hét végén a török kormány és a két ciprusi közösség külügyminiszterei tanácskoztak volna Helsinkiben a török-ciprusi konfliktus megoldási lehetőségeiről.
A találkozó elmaradása azt jelenti, hogy ebben az ügyben a következő napokban már nem várható előrelépés. Márpedig az Európai Bizottság jövő heti, a török csatlakozási folyamatról szóló jelentésében várhatóan kemény bírálatok érik majd Ankarát amiatt, mert nem tartja be tavalyi döntését az EU-török vámunió kiterjesztéséről az új tagállamokra, így Ciprusra.

A helsinki találkozónak az lett volna a célja, hogy az EU e bírálattal párhuzamosan pozitív fejleményekről is beszámolhasson: s ezek hiányában várhatóan tovább erősödnek majd azok a hangok az Európai Unióban, amelyek már eleve ellenzik az EU-török csatlakozási tárgyalásokat.

A finn elnökségi szóvivő azt nem közölte, hogy miért nem kerül sor a tervezett találkozóra, de állítólag a törököknek voltak ellenvetéseik a résztvevőkkel kapcsolatban. Ciprus szigete ugyanis 1974 óta két részre oszlik: északi részén - török támogatással - az Észak-ciprusi Török Köztársaság működik, míg a déli részen lévő, görög lakosságú Ciprusi Köztársaságot a török kormányzat mind a mai napig nem ismerte el jogilag, ezt a lépést a ciprusi kérdés megoldási folyamatának előrehaladásától téve függővé.

Törökország és az EU között tavaly októberben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, de ezek elég lassan haladnak. Részben azért, mert az európai közvélemény (s ennek nyomán a kormányzatok) jelentős része nem valami lelkesen fogadja a török belépés lehetőségét. Ráadásul kétségtelen, hogy Ankarának is számos reformot kell még végrehajtania.

Van egy harmadik probléma is, Törökország ugyanis nem pusztán a Ciprusi Köztársaság elismerésétől ódzkodik, de még a csatlakozási tárgyalások előfeltételeként született, a vámuniós egyezmény kiterjesztéséről kötött jegyzőkönyvet sem tartja be. Ezt a kiegészítő jegyzőkönyvet a törökök aláírták, de azóta sem ratifikálták, és a nicosiai vezetés felháborodása ellenére továbbra sem engedik be a ciprusi hajókat, repülőket az ország területére.

Az EU-külügyminiszterek már korábban figyelmeztettek, hogy a jegyzőkönyv érvényesítése minimális követelmény a törökökkel szemben, s közölték: ha Törökország nem tartja be maradéktalanul vállalt kötelezettségeit, az érinteni fogja a tárgyalások folyamatát. Ez egyes brüsszeli illetékesek szerint azt jelenti, hogy akár a csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztése is elképzelhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak zárt ülésen voltak láthatók Szilvásy bizonyítékai

A kancelláriaminiszter szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy nem a rendőrség "tolta rá"… Tovább olvasom