Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Csúcsminőséget szüreteltek a megyében

Folytatás az 1. oldalról.

– Az idén soha nem látott jó minőségű szőlő került a pincékbe, ezért minden lehetőség adott, hogy ismét csúcsborok készüljenek – mondta Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke.
– A termésátlag a korábban becsült 65 mázsa helyett 60 mázsa lett hektáronként. Ez már közelít a világszínvonalhoz. A kitűnő minőség elsősorban a kedvező időjárásnak, a nagyon meleg júliusnak és a csapadékmentes szeptembernek, októbernek köszönhető.
„ Azok, akik meg tudták óvni a szőlőt a különböző betegségektől, még a korábbi jó évjáratoknál – amikor mediterrán jellegűvé érett a termés – is jobb minőséget szüreteltek.”
– Az idén megmaradtak a savak és érett ízvilágú szőlő került a pincékbe. A kékfrankosfürtök már-már feketévé váltak. Most már csak a vincelléreken múlik, hogy milyen bort készítenek – tudtuk meg Molnár Tibortól.
A szőlő felvásárlási ára a borvidéken viszonylag kedvezően alakult. A fehér fajtákért – annak ellenére, hogy nagy volt a kereslet – csak 48–55 forintot fizettek kilónként, kivéve a sauvignon blanc-t, amelyből kevés van, a kékfrankosért már 70–72 forintot is fizettek, a világfajtákért pedig 80–90 forintot. Ez utóbbi ár már profitot is hozott a termelőknek.
– A szőlőbirtokok tőkéin már csak a kései szüretelésű fürtök díszlenek – folytatta Molnár Tibor. – A gazdák abban reménykednek, hogy a bor árában is érvényesül a magasabb szőlőfelvásárlási ár és akkor egy kicsit megnyugodhatnak – tette

hozzá.
Úgy tűnik, a soproni bor egyre ismertebb és kedveltebb a fogyasztók körében, köszönhetően a Kékfrankos Nyár egyedülálló rendezvénysorozatának és az egyre erőteljesebb marketingnek.
Az elmúlt hetekben is nagyon sok – az ország különböző vidékeiről érkezett – vendéget fogadtak a pincészetek, de számos érdeklődőt kénytelenek voltak elutasítani a szüret

miatt.
Pannonhalma környékén is jó évet zárnak a szőlészek, borászok.
– A tenyészidőszakban sok gondunk volt a szőlővel, de behozta lemaradását, köszönhetően az időjárásnak és a szakszerű növényvédelemnek – értékelt Vaszari László, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – A termés jó közepes – nálunk is hatvan mázsa körüli hektáronként –, a minőség pedig kiváló, hasonló a 2000-es és 2003-as évjárathoz. A szőlőskertekben már csak az olaszrizling vár szüretelésre. A felvásárlási árak 45 forinttól 90-ig szóródtak. A legmagasabb árat a 21–22 mustfokú chardonnay-ért és a szürkebarátért fizették. Az elmúlt évi gyenge termés és az idei nagyon jó minőség eredményeként nálunk is nőtt a szőlő iránti kereslet és ez mutatkozott meg az árakban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szaktanácsadók helybe mennek

Csongrád megyében a MOSZ keretein belül két szaktanácsadó segíti a termelőket a… Tovább olvasom