Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Csonka Tünde: Szívvel-lélekkel

Csonka Tünde a Győri Nemzeti Színházban sok nagy szerepben mutathatta meg tehetségét. Első sikere a Grease-hez köthető és akkor kovácsolódott össze Győrben egy fiatal csapat.
Csonka Tünde
Ő volt a West Side Story Mariája, melyet nagyon szeretett. Emlékezetes alakításai voltak a Hairben, a Hegedűs a háztetőn-ben Hodelt alakította és A nyomorultak Eponinjaként is kiválót nyújtott. Most egy másik Schönberg-musical, a Miss Saigon címszerepe kínál számára újabb sikert. A komoly művészi próbatételre elszántan és művészi alázattal készül.

– Gyönyörű, csodálatosan szép feladat Kimet énekelni a Miss Saigonban. Nagyon nehéz zenei anyag, mely már majdnem az opera stílusához közelíthető. A nyomorultaknál jóval nehezebb a zenei stílusát tekintve. A nyomorultakban sokkal inkább fellelhetők a fülbemászó dallamok. A Miss Saigon viszont nagyon különleges, keleties zenét vonultat fel. A vietnami lány és az amerikai katona szerelme sok rokon vonást mutat a Pillangókisasszony librettójával és zenei stílusával. A  vezérfonalat a szerelem adja, a  Professzor pedig, mint egy karmester, levezényli a történetet.

Schönberg munkájában az tetszik, hogy A nyomorultak világsikere után mert annak zenei stílusával szakítani. A Miss Saigon zenei világa nagyon szép, de ugyanakkor nagyon nehéz feladatot is  jelent a zenekar és az énekesek számára is.
A Miss Saigonban nem elég egyszerűen  kiállni és szépen énekelni, hiszen  komoly drámai cselekmény is nehezíti a színész munkáját. Minden legféltettebb érzésemet is bele kell vinnem a játékomba, mert ez egy nagy művészi átélést igénylő szerep. Kimet csak szívvel-lélekkel szabad játszani.

– A nehéz szerep mellett további megpróbáltatásokat jelent a Kentaur által álmodott különleges és látványos díszlet és az ebben való mozgás. Ami még ennél is nehezebb, az az, hogy a darabbéli kisfiát egy aprócska óvodás játssza. Milyen a kapcsolatuk a színpadon?

– Két kisfiú játszik felváltva musicalben. Jáger Máté és Sándor András alakítja Tamot, aki Chris és Kim szerelméből született. Mindkettő hihetetlenül profi és annyira édesek, hogy alig tudtam megállni a próbák után, hogy ne mondjam azt: azonnal ilyet akarok! Nagyon szófogadóak és döbbenetes, ahogy átélik a szerepüket. Úgy érzem, hogy a színpadon én is merítek belőlük. Annyira tudják a dolgukat, hogy soha nem kell irányítani őket. Nagyon szeretek velük játszani és boldog vagyok, hogy két ilyen ügyes kisfiút találtunk.

– A mai premier egyben egy irgalmatlanul nehéz próbafolyamat végét is jelenti.  Hogy élte meg ezt az időszakot?

– Nagyon régóta vágytam erre a szerepre. A zenei anyaggal tisztában voltam és már évekkel ezelőtt kívülről fújtam a darabot. Ennek ellenére nagyon nehéz a feladatom. Nem elég, hogy nagyon sok a jelmez és nagyon sok a változás a díszletben. Pörgünk, forgunk, állandóan öltözünk... Nagyon nehéz volt a darab technikai részét megtanulni. Ugyanakkor egy drámai, erős szerepben teljesíteni kell a színpadon! Nagyon erős a darab. Úgy hiszem, a Győri Nemzeti Színház a Miss Saigonnal egy felsőbb osztályba lép. Ez nem csak a szereplőkre ró óriási terhet. A műszak, az öltöztetők, a világosítók és az egész kiegészítő személyzet alaposan kitesz magáért. A Miss Saigon egy opera-színvonalú előadás lesz.

– Kim szerepe egy nagyon erős drámai töltésű szerep. Hogyan érintette meg önt ez a lelkiség nőként és színészként?

– Számomra két dolog nagyon fontos ebben a szerepben. Abban a pokoli helyzetben, amibe Kim kerül, tiszta  tud maradni. Ő más, mint a többiek, mert nem merül olyan mélységekbe, mocsokba, mint amibe a többiek kényszerülnek. Ez nagyon nehéz vonala a szerepnek. Tiszta, őszinte szerelemmel tud Chrisre nézni. A második részben, amikor el akarják a gyermekét venni tőle, illetve a kicsinek jobb életet szeretne nyújtani, akkor anyatigrisként védelmezi őt és mindennél fontosabb számára a kicsi jövője. Feláldozza magát a gyermekéért. Ez egy nagyon fájdalmas része a musicalnek. Mélyen megérintett ez a szerep és úgy gondolom, ha valaha gyermekem lesz, én is minden elé fogom őt helyezni. A színpadon is ezt próbálom minden érzésemmel, játékommal érzékeltetni.
A nyomorultaknál azt gondoltam, hogy Eponin szerepénél nincs szebb.

Most pedig úgy érzem, hogy ez egy olyan csodálatos szerep, aminél szebbel nem tud megajándékozni a sors. Most attól szorul el a szívem, hogy a premier napjától kezdve eggyel kevesebb alkalom lesz, hogy ezt a csodálatos szerepet játszhatom.
Ez egy olyan meghatározó élménye az életemnek, ami remélem, sokáig elkísér, hiszen a színész a szerepei által fejlődik. Nagyszerű lehetőséget kaptam, remélem, élni is tudok vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év vállalkozója

Ismét a Szintézis Rt. vezérigazgatója, Szabó István nyerte el Az év vállalkozója kitüntető címet. Tovább olvasom