Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Csongrád megye csodái: 'a Víz' utáni újjáépítés

„Szeged szebb lesz, mint volt!" – mondta a legenda szerint Ferenc József, mikor 1879. március 17-én azért érkezett a Tiszához, hogy megszemlélje az ár öt nappal korábbi pusztításának mértékét.
A következő, az 1883. október 14–16-i királylátogatáson már a városi színház épületét és a főreáltanodában elhelyezett városi könyvtárat avatta föl Ferenc József. Szeged újjáépítését tartja Csongrád megye egyik csodájának Botka László, a város polgármestere.

„Szeged újjáépítése: Az 1879-es árvíz után újjászületett Szegedet nevezhetjük az európai összefogás első példájának: az európai nagyvárosok segítségével az elpusztult vályogváros helyén megszületett a palotás Szeged" – fogalmazott Botka László, a város jelenlegi polgármestere, mikor a kérdésre válaszolt: Mi Csongrád megye hét csodája?

„A Víz" pusztításának mértéke megrendítő: 1879. március 12-én Szeged, az ország akkor második legnagyobb városa került hullámsírba. A katasztrófa 165 (egyesek szerint 200) ember életét követelte, a város 5723 (más adatok szerint 5595) épülete közül Reizner János szerint 414, Lechner Lajos szerint csak 265 maradt fenn. Minden szegedi krónikás rögzíti: március 17-én Ferenc József császár Tisza Kálmán miniszterelnök kíséretében Szegedre érkezett, hogy megszemlélje a romba dőlt várost. Ekkor hangzott el a szállóigévé lett mondat: „Szeged szebb lesz, mint volt." A város a kormánytól is hathatós segítséget kapott.

Az erőfeszítések nagyságát érzékelteti, hogy Szegedre küldték az újjáépítés vezetésével megbízott Tisza Lajos királyi biztost. Három hónappal a vész után csak a Palánk, a Széchenyi tér, a mai Boldogasszony és Kossuth Lajos sugárút és a Felső- és Alsó-Tisza-part volt szárazon. Emberi segítség nélkül még évekig bent maradt volna víz, ezért június 8-ától 44 gőzgéppel üzemeltett 116 szivattyú augusztus 25-éig 33 millió köbméter víztől mentesítette a lerombolt várost.

Lechner Ödön tervei szerint lépésről lépésre, négy év alatt kialakult a város mai, gyűrűs-sugaras utcaszerkezete. Hozzáláttak az új töltésrendszer kiépítéséhez: a szádrendszerű körtöltést a 2-3 méter mély vízben Deutsch Ignác cége kezdte építeni. Feltöltötték a belvárost: a föld nagy részét Öthalomról szállították hajóval a városig, majd onnan ipari vasúton, és lombardiai kordésok segítségével terítették. A város tervezése a Belvárosban megmaradt épületek nyomán kezdődött, de fontos szempont volt a kereskedelmi forgalom elősegítése a megfelelő terekkel és utakkal. A várost három kerületre osztották (Belváros, a két körút közötti rész, a Nagykörúton kívüli rész), és meghatározták a kerületekben építendő épületek magasságát és minőségét. Lechner csapatával mintaterveket adott ki, azokból választani lehetett, annál jobb és szebb házat lehetett építeni, de csúfabbat nem. Egyesítették Szegedet Újszegeddel, és megindították a Tiszát átszelő közúti híd építését is.

A várat lebontották, a Tisza-parti részen parkot alakítottak ki, és felépítették az új színház épületét. Köveinek jó részét befalazták az új palotákba.

Olyan lendülettel folyt az újjáépítés, hogy az 1883. október 14–16-i királylátogatás alkalmával már a városi színház épületét és a főreáltanodában elhelyezett városi könyvtárat avathatta fel Ferenc József. De ezekben az években épült – többek közt – a Postapalota (1882), a Pénzügy-igazgatóság (1883), a Csillag börtön (1884) és a piarista gimnázium és rendház (1886), a millenniumi évfordulóra a MÁV-üzletvezetőség (1894), a Fa- és Fémipari Szakiskola (1896), a MÁV nevelő- és tápintézet (1896), a közművelődési palota (1896) és a gőz- és gyógyfürdő (1896) épülete.

Szeged az újjáépítés eredményeként kapta máig szemet gyönyörködtető egységes, eklektikus megjelenését.

Az első csodahét

Közel félszáz levél, vélemény érkezett múlt héten indított, Mi Csongrád megye hét csodája? című játékos fölhívásunkra. A jelentkezők között hetente ajándékot sorsolunk ki. Kedves olvasóink a www.hetcsoda.delmagyar.hu címen már szavazhatnak is.

Mi Csongrád megye hét csodája? – kérdeztük október első hétvégéjén. Azóta fórumunkra több mint harminc vélemény érkezett. Érdekes például „atipusosé", aki szerint „Csongrád megye – elsősorban Szeged – a tudományos kutatási, fejlesztési tevékenység vidéki centruma. A kutatóintézetekben foglalkoztatott több mint 4000 főből közel 1900 fő tudományos kutató. Ez a csoda!" A „tikotime"-csodák: Ópusztaszer – emlékpark, Szeged – Dóm tér, Csongrád megye – Tisza folyó, Kiskundorozsma – szélmalom, Szeged – Széchenyi tér, tiszai halászlé, Makó – hagyma. A „Madártej" néven jelentkező szavazó szegedi csodasort ad: a szegedi szalámi, paprika, papucs, halászlé, a szecessziós paloták, az alsóvárosi templom, Szent-Györgyi Nobel-díja.

A fórumra beérkezett szavazásokról azt írta ifj. Nagy Gábor: „Érdekes még azt látni, hogy a(z újságban) válaszolók mennyire tudtak vagy éppen nem tudtak (akartak) elszakadni a „szakterületüktől", vagy hogy mik azok a dolgok, amelyek legtöbbjüknél előfordulnak... Úgy tűnik viszont, hogy a dóm, a szabadtéri, Ópusztaszer és Szent-Györgyi azért közcsodálatnak örvend..." Egyetérthetünk „cyt" összegzésével lapunk csodakereső kezdeményezéséről: „előnye a dolognak, hogy akik komolyan akarnak tippeket adni, azok veszik a fáradtságot, és egy kicsit megismerkednek a saját megyéjükkel".

Már voksolni is lehet a www.hetcsoda.delmagyar.hu címen megyénk kiválóságaira. A fórumozós és levélírási kedvet élénkíti, hogy a játékba bekapcsolódók között hetente egy-egy ajándékcsomagot, végül az összes „csodagyűjtő" között csodálatos ajándékot sorsolunk ki. (Az első Délmagyar/Délvilág ajándékcsomagot a postai levélben jelentkező szegedi Balázs Zsolt nyerte.)

Válaszoljunk együtt a kérdésre: Mi Csongrád megye hét csodája? Szavazatukat várjuk a www.hetcsoda.delmagyar.hu címen. Véleményüket megírhatják a fórumon, illetve levélben a szerkesztoseg@delmagyar.hu, illetve a 6740 Szeged, Pf. 153. címre!

Olvasóink írták

  • 2. Mese 2007. november 26. 21:58
    „Én az egész városra nagyon büszke vagyok :)”
  • 1. Kenderessy Szabó Péter 2007. október 31. 18:23
    „Szerintem Csongrád megye hét csodájában első hely illeti meg a SZEGEDI FOGADALMI TEMPLOMot.
    Én a dómra adom le szavazatom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gere bíráját visszaparancsolták az iskolapadba

Felkészületlenségéért visszaparancsolta az iskolapadba az újdelhi legfelsőbb bíróság azt a bírót,… Tovább olvasom