Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Csökkentik díjaikat a független internetszolgáltatók is

A független internetszolgáltatók is 25 százalékkal csökkentik díjaikat, miután megállapodtak a Informatikai és Hírközlési Minisztériummal.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), valamint az Alternatív Internet Szolgáltatókat (ISP) képviselő szervezetek megállapodtak abban, hogy március közepétől ezek a társaságok is mérséklik 25 százalékkal a kedvezményes lakossági 15, 40 és 100 órás díjcsomagjaik árát.
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteken Budapesten bejelentette, hogy az állam a bruttó díjbevétel arányában 13 százalékos támogatást nyújt az ISP-knek. Ehhez az állami támogatáshoz az internet szolgáltatók további 6-7 százaléknyi kedvezményt adnak, míg a Matáv beszedési kockázat címén 4 százalékot visszatérít az ISP-knek.
Az ISP-k azért kapják a 4 százalék kockázati támogatást, mert ha a Matávtól nagykereskedelmi áron vásárolnak, akkor az internetezéssel kapcsolatos telefondíj számlázást is maguknak kell végezniük, s ebben az esetben nem kapják meg a távközlési cégtől a 13 százalékos visszatérítést a telefonforgalom növeléséért.
Az internet szolgáltatók szervezetei és az IHM között pénteken született megállapodás egyelőre szóbeli, amelyet az elkövetkező napokban öntenek írásos formába. A megállapodásra azért volt szükség, mert az ISP-k korábban közölték, nem tudják mérsékelni internet-díjaikat a Matáv által eredetileg bejelentett nagykereskedelmi árkonstrukcióban.
A szolgáltatók problémája az volt, hogy ha a Matávtól nagykereskedelmi áron veszik az internetezéshez szükséges telefonperceket, akkor nem kapják meg a forgalomgenerálásért járó 13 százalékos díjvisszatérítést, a fennmaradó 12 százalék pedig nem elegendő a telefondíj beszedésével kapcsolatos kockázat viselésére.
Kovács Kálmán a sajtótájékoztatón elmondta, az IHM a kétszer 6,5 százalékos támogatás felét azért adja, mert az ISP-kre is kiterjeszti azt az internetezéssel kapcsolatos támogatást, amit eddig csak a távközlési cégek kaptak. A távközlési társaságok az államtól minden internetezésre használt perc után 77 fillér támogatást kapnak. S ezt most gyakorlatilag kiterjesztették az internet szolgáltatókra is.
Az IHM a másik 6,5 százalékot azért adja az ISP-knek, hogy azoknak ne kelljen túlságosan nagy gazdasági terhet vállalniuk. Az állami támogatás azonban azzal a kötelezettséggel jár, hogy az internet szolgáltatók maguk is hozzátegyenek 6,5 százaléknyi támogatást az államéhoz, s végeredményben 25 százalékkal csökkentsék a végfelhasználói internet-díjakat.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az IHM, illetve az állam a szélessávú internetezés elterjedését is támogatni kívánja egy, a mostani betárcsázós, DIAL UP-os konstrukcióhoz hasonlóan. Ezt a modellt március végére dolgozzák ki az érintettek.
Kovács Kálmán elmondta azt is, hogy azon hálózatépítőknek, amelyek nem tudják igénybe venni a jelenlegi adókedvezményeket, az IHM pályázati lehetőséget nyújt állami támogatásra. Hozzátette, a hírközlési törvény módosítása kapcsán olyan szabályozást alakítanak ki, amely jelentős mértékben csökkenti a jelenlegi hálózati összekapcsolási és telefonhívás végződtetési díjakat. Úgy vélte, ez szintén hozzájárul majd a nagyobb versenyhez a piacon.
Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a most bejelentett megállapodás mintegy 3,5 milliárd forintjába kerül ebben az évben az államnak, de ez az összeg tartalmazza a szélessávra vonatkozó támogatás forintjait is.
Kovács Kálmán az MTI érdeklődésére kifejtette, az internet szolgáltatók bejelentkezés útján juthatnak hozzá a támogatáshoz, s ha az Axelero is bejelentkezik, őt is megilleti a szubvenció.
mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig 8mm a világ legkisebb Bluetooth eszköze

A Murata Electronics bemutatta a világ legkisebb Bluetooth eszközét, melyet… Tovább olvasom