Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Csökkenti a cukortermelést a cukorrendtartási reform

Magyarország jobb híján kénytelen igent mondani az unió cukorrendtartási reformjára, bár az a felvásárlási árak lenyomását, így a cukortermelők számának csökkenését jelenti - mondta Vajda László, az FVM főcsoportfőnöke.
A brüsszeli reform célja a világpiacinál háromszor drágább uniós cukorár letörése. Ennek elérésért 2007 végéig mintegy 5 millió tonnával csökkentenék az EU jelenleg 15-16 millió tonnás kvótáját, a cukor árát pedig 39 százalékkal vinnék lejjebb, úgy, hogy az így kieső termelői jövedelmeket 60 százalékos mértékben pótolnák. Brüsszel emellett egy szerkezet-átalakítási programban négy év alatt csökkenő mértékben kompenzálná azokat a gyárakat, amelyek leállítják termelésüket. A támogatás kvótatonnánként 730 euróról indulna és 450 euró lesz a negyedik év végén.

Vajda szerint lesznek tagállamok, amelyek a reformok nyomán teljesen leállnak a cukorgyártással, és hazánk is közéjük tartozhat, ezért a visegrádiakkal együtt most úgy próbálunk finomítani, hogy az árcsökkenés csak 25 százalékos, a kompenzáció mértéke viszont 80-90, esetleg 100 százalék legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klonkai László: A padlóról is fel kell állni

Klonkai László statisztikus, a KSH nyugalmazott Csongrád megyei igazgatója Lee Iacocca Egy menedzser… Tovább olvasom