Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Csökkentette a betegek számát a vizitdíj

A vizit- és kórházi napidíj február 15-ei bevezetése óta a kórházi járóbeteg-forgalom 60 százalékkal csökkent - derült ki a Magyar Kórházszövetség felméréséből.
A válaszadó intézményekből a súlyponti kórházak mintegy 6-10 millió forint közötti, míg a területi ellátóhelyek 4-6 millió forint közötti havi bevételt prognosztizálnak a vizit- és kórházi napidíjakból.

A felmérésből az is kiderül, hogy a kétféle díj bevezetését a betegek "jobban fogadták", mint az intézmények munkatársai. Utóbbiak 35 százaléka, míg a betegek 40 százaléka vette tudomásul a díjfizetést, a "megértéssel fogadta" kategória esetében azonban már fordult az arány: a betegek 16, míg az ellátó intézményekben dolgozók 22 százaléka fogadta el az új szabályozást.

A válaszadó intézmények többsége (81 százalék) még mindig kézzel írt nyugtával ad elismervényt a díjfizetésről és 19 százalék használ automatát.

Arra a kérdésre, hogy milyen javaslataik vannak az intézményeknek a díjakkal kapcsolatban, három "dobogós" válasz érkezett. Az egyik az egészségügyi dolgozók és hozzátartozóik, nyugdíjasok fizetési mentessége, a jogi szabályozás pontosítása, és a mentességek felülvizsgálata, de érkezett javaslat a vizitdíj eltörlésére is - derült ki a Magyar kórházszövetség felméréséből.

Varga Ferenc a kórházsszövetség elnöke az eredményekkel kapcsolatosan az Inforádiónak elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy ez hosszú távon is így marad, de, mint mondta, minden újdonságnál van egy kivárási idő. Most nem megy kórházba, akinek nem sürgős kórházba mennie.

A kórházsszövetség elnöke elmondta azt is, hogy a vizitdíj kapcsán még mindig vannak jogszabály-értelmezési problémák. A kórházakban mind a mai napig találkoznak olyan esetekkel, amelyekről nem tudják eldönteni, hogy kell-e vizitdíjat kérni, vagy sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott haláleset hírzárlattal

Továbbra is teljes a hírzárlat Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő halálával… Tovább olvasom