Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Csökkentek az adóbevételek a Dél-dunántúli régióban

A kiemelt adónemekből származó tavalyi nettó bevételek összege 264 milliárd forintot tett ki a Dél-dunántúli régióban, ami 3,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Nemzeti Adó- ás Vámhivatal (NAV) Baranya megyei Adóigazgatóságának vezetője szerdán sajtótájékoztatón Pécsen.
Beke Ibolya kiemelte: a bevételek 31 százaléka a költségvetési szervekhez, 69 százaléka az üzleti szféra adózóihoz köthető. Hozzátette: tavaly a régió nettó általános forgalmi adó (áfa) bevétele elérte a 39 milliárd forintot, amely nyolc százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyszerűsített vállalkozói adónemre (eva) történt befizetések összege is nőtt: 2009-hez képest kilenc százalékkal több, összesen 13 milliárd forint érkezett be a NAV számlájára.

Az igazgató kifejtette: a személyi jövedelemadó befizetések és kiutalások egyenlege nyolc százalékkal, 66 milliárd forintról 60 milliárd forintra csökkent a régióban. Ennek oka elsősorban az adóalap-kiegészítés bevezetésében, az adójóváírás szabályainak és a természetbeni juttatások adókötelezettségének, valamint az adókulcsok változásában keresendő. Az szja-bevételek 57 százaléka a vállalkozói szféra adózóitól, 43 százaléka pedig a költségvetési intézményektől származott.

A tavalyelőtti adatokhoz képest csökkent a társasági és osztalékadó (tao) bevétel is a régióban, mintegy kilenc százalékkal, a bevétel 10 milliárd forint lett.

Beke Ibolya hangsúlyozta: a kiemelt adónemekből származó bevételek 54 százalékát a társadalombiztosítási (tb) járulékok és az egészségügyi hozzájárulás (eho) tette ki. Ezek együttes összege 2010-ben régiós szinten 143 milliárd forint volt, ami négy százalékkal kevesebb bevételt jelent az adóhatóságnak 2009-hez képest. A csökkenéshez hozzájárult a tételes egészségügyi hozzájárulás megszűnése.

Az illetékbevételek tavalyi alakulásáról az igazgató elmondta: tavaly 4 milliárd forint folyt be a kasszába, ami több mint harminc százalékkal kevesebb a tavalyelőtti összegnél. A visszaesést elsősorban a vagyonátruházási illetékek mértékének jelentős csökkenése okozta, emellett hozzájárult az öröklési illeték szabályainak változása.

Az adóhivatal tavaly közel 30 ezer ellenőrzést végzett a régióban, ennek eredményeként több mint 9,8 milliárd forint bírságot szabtak ki, amihez közel 5 milliárd forint pótlék társul. Az összeg felét Baranyában rótták ki.

A végrehajtási bevétel 2010-ben 18,1 milliárd forintot tett ki a Dél-dunántúli régióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Göncz Árpád Budapesten fogadta Szlovénia első államfőjét

Göncz Árpád volt köztársasági elnök Budapesten fogadta Szlovénia első államfőjét Milan Kucant szerdán. Tovább olvasom