Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Csökkent munkaképességűek is elhelyezkedhetnek

A csökkent munkaképességű dolgozók foglalkoztatását az állam kiemelten támogatja.
Középkorú, csornai rokkantnyugdíjas férfi kereste fel szerkesztőségünket a közelmúltban. Panaszkodott, hogy a kevés nyugdíj semmire sem elég, dolgozni szeretne, hogy kiegészítse pénzét. Egészségi állapota miatt csak könnyű fizikai munkát képes végezni, de szerinte ilyenre – legalábbis lakóhelyén, Csornán – nincs lehetősége. Mint mondta, szívesen képezné is magát, de helyben tanfolyam sincs. Úgy érzi, sok sorstársával együtt magára hagyatott. Noha beteg, mégis képes lenne könnyebb feladatokat ellátni, eredeti szakmája szerszámkészítő.

Csorna körzetében három cég

Érdeklődésünkre a megyei munkaügyi központban megtudtuk: a hivatal teljes körű felméréssel nem rendelkezik azokról a munkaadókról, akik megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztatnak. A központnak harminchárom ilyen céggel van – támogatásaik révén – kapcsolata. Ebből három Csorna körzetében tevékenykedik.

A szerkesztőségünket felkereső férfival kapcsolatban kiderült: megyénkben elsősorban Győr és Sopron (Lövő) körzetében keresett szakma a szerszámkészítő, ott tudnának munkát ajánlani számára, amennyiben megfelel a munkáltató elvárásainak.

A különböző képzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatos kérdésünkre a következő választ kaptuk: a munkaügyi központ kirendeltségein minden regisztrált ügyfélnek lehetősége van díjtalan képzéseken részt venni, ha esélye van rá, hogy a képzés befejezése után alkalmazzák, és amennyiben nem tudnak számára munkát ajánlani vagy őt egyéb munkaerő-piaci támogatással elhelyezni.

Személyre szabottan tájékoztat a RIC

Kapuváron a Kézmű Kht. csökkent munkaképességű dolgozókat foglalkoztat Kapuvárról és környékéről. Horváth Judit, a cég vezetője érdeklődésünkre elmondta: a foglalkoztatottak száma 40 és 45 között mozog, nagy részük 67 százalékos rokkant. Főleg szív- és érrendszeri, mozgásszervi, illetve neurológiai betegségekkel küszködők dolgoznak a kht.-nél. Három fő profiljuk van: faipari, varrodai és szereldei tevékenység. Az alkalmazottak minimálbérért dolgoznak, egészségügyi állapotuktól függően naponta négytől hét óráig terjedő műszakban.
A megyei munkaügyi központ egyébként egy hónappal ezelőtt 631 megváltozott munkaképességű ügyfelet tartott nyilván, akiknek munkához juttatását kiemelt feladatként kezelik. Számukra alakították ki a Rehabilitációs Információs Centrumot (RIC) Győrben, ahol személyre szabottan nyújtanak számukra tájékoztatást.

Húsz munkavállaló fölött 5 százalék kell

Rimányiné Somogyi Szilvia, a munkaügyi központ igazgatója közleményében tudatja: az állam nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is azonos esélyekkel bírjanak. A foglalkoztatási törvény értelmében minden olyan munkaadó, aki legalább 20 embert foglalkoztat, köteles az alkalmazotti létszám 5 százalékának megfelelő számú ilyen személyt alkalmazni. Aki kötelezettségének nem tesz eleget, a rehabilitációs alapba a törvényben meghatározott mértékű pénzösszeget köteles befizetni.

„ Pályázati lehetőségeink szintén a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási esélyeit növelik: a kormány tavalyi rendelete alapján a rehabilitációs foglalkoztatás elősegítésére bértámogatás nyújtható."

Ezt a támogatást a közigazgatási, illetve az állami és helyi önkormányzati költségvetési szervek kivételével valamennyi munkaadó igényelheti. A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához pályázati úton vissza nem térítendő támogatás is kérhető. Ennek a pályázatnak a beadási határideje 2006. április 15-e volt" – zárja tájékoztatóját Rimányiné Somogyi Szilvia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan büntetné a szemetelőket?

Tovább olvasom