Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Csökkent az internet-előfizetések száma

Az internet-előfizetések száma 2,4 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző negyedévhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az előfizetők száma július végén meghaladta a 692 ezret, ami 27 százalékkal több a 2003. második negyedév végi értéknél. Az előző év azonos időszakában 8 százalékos növekedés volt megfigyelhető az előző negyedévhez képest.
Az idén a második negyedévében - az összes előfizetésen belül - a modemes előfizetések száma 13,7 százalékkal, az ISDN-vonali előfizetések száma 8,3 százalékkal, a bérelt vonali előfizetések száma 7,1 százalékkal, a vezeték nélküli előfizetések száma pedig 0,4 százalékkal csökkent. Ezzel szemben 16 százalékkal nőtt az xDSL-vonali előfizetések, 13 százalékkal a kábeltelevíziós internet-előfizetések, valamint 2 százalékkal és az egyéb előfizetések száma.
A hivatal szerint kapcsolt vonali, modem és ISDN előfizetések csökkenésének egyik oka az volt, hogy az előfizetők egy része az egyre szélesebb körben terjedő, ingyenes, hozzáférésidíj-fizetés nélküli internet-hozzáférési lehetőséget, másik része pedig a drágább, de nagyobb sávszélességet biztosító xDSL vagy kábeltévés internetcsatlakozási lehetőséget vette igénybe. Ezek alternatívát jelentettek a bérelt vonali és a vezeték nélküli előfizetők számára is. A szélessávú, xDSL és kábeltévé előfizetések számának növekedése azonban nem ellensúlyozta a kapcsolt-, a bérelt vonali és a vezeték nélküli előfizetések számának csökkenését.
A KSH adatai alapján az idén a második negyedévében az internetszolgáltatók száma 89 volt, míg egy évvel korábban 73.
A második negyedév végén a 692 ezer előfizető 44 százaléka választotta a legalacsonyabb díjszabású modemes telefonvonali csatlakozást, s az előfizetők mindössze 5 százaléka csatlakozott az internetre ISDN-vonalon. Az előfizetők 24 százaléka az xDSL-vonalon, 14 százaléka kábeltévén, 10 százaléka vezeték nélküli internet-hozzáférési lehetőségen, 0,7 százaléka bérelt vonalon, 1,5 százaléka pedig egyéb módon csatlakozott a világhálóra.
A második negyedévében a 340 ezer kapcsolt vonali előfizető 54 millió internet kapcsolatot létesített, amelyek időtartama meghaladta a 766 millió percet. A kapcsolatok száma 8 százalékkal, a kapcsolatok időtartama 32 százalékkal csökkent 2004 első negyedévéhez képest. Egy kapcsolt vonali előfizető naponta átlagosan 1,8 kapcsolattal 25 percet internetezett 2004 második negyedévében.
Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel 2004 második negyedévében meghaladta a 11 milliárd forintot, amely, 11 százalékkal volt több, mint az előző negyedévben és 48 százalékkal a 2003 második negyedévinél. A csökkenő előfizetőszám mellett a KSH a nettó árbevétel növekedését figyelte meg, ami az olcsóbb kapcsolt vonali előfizetések aránya visszaesésének, valamint a drágább xDSL-vonali és kábeltévés előfizetések aránya növekedésének tulajdonítható.
MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevettük Horvátországot

Idén Horvátország volt a legkedveltebb üdülőhely. A főszezonnak vége, ám az élet a mediterrán… Tovább olvasom