Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon

Két év alatt 17 százalékkal csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon - derül ki az Európai Bizottság megbízásából készült legfrissebb közvélemény-kutatásból.
Az Eurobarometer 2005 őszén készült, 1000 fős mintán alapuló fölmérése szerint 39 százalékra esett azoknak a száma, akik pozitívan ítélik meg a tagságot, 14 százalékra nőtt viszont azoké, akik negatívan. 2003 őszén még a megkérdezettek 56 százaléka tartotta jó dolognak, s mindössze 10 százalék rossznak a tagságot. A semleges nézetet vallók aránya is 18 százalékra emelkedett.

Palócz Éva, a Koping-Datorg igazgatója a "csodavárást követő kijózanodással" magyarázza ezt. Karácsony Gergely, a Medián kutatója szerint korábban is jellemzőek voltak a félelmek, de a kérdezőbiztosok előtt rejtve maradtak.

A felmérés másik érdekes eredménye, hogy amíg a magyarok egyre elégedettebbek saját életükkel és kilátásaikkal, az elégedetlenek aránya Magyarországon az EU-s átlag kétszerese. Minden második magyar válaszadó a munkanélküliséget, a gazdaság helyzetét, az egészségügyet és az inflációt tartja a legnagyobb problémának. A többség úgy véli: az unió negatív hatással van a foglalkoztatás helyzetére és a mezőgazdaságra. György Gábor, az Európai Bizottság képviselet-vezetője a kutatással kapcsolatban jelezte: a tanulmány az uniós költségvetési vita idején, vagyis egyfajta krízishelyzetben készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most érdemes aranyba fektetni

Piaci szakértők szerint a következő időszakban is vonzó célpont lehet a biztonságos befektetési… Tovább olvasom