Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Csökkent az első negyedévben a nők foglalkoztatottsága

Az első negyedévben hat százalékkal csökkent a női foglalkoztatottak száma, míg a férfiaké 26 százalékkal nőtt. Hat éves távlatban pedig közel 70 százalékkal több a női munkanélküli- derül ki a KSH statisztikájából.
A hazai munkaadók az üres állásokra pályázó azonos kvalitású férfi és nő közül szinte mindig a férfit választják.

Míg hat évvel ezelőtt alig 92 ezer nő nem tudott elhelyezkedni, tavaly év végén már 152 ezren voltak. A KSH frissen közzétett adatai szerint a férfiak foglalkoztatottsága ugyanakkor 26 százalékkal bővült. Az építőipar például idén január-március között a tavalyi átlagnál egynegyedével többen dolgoztak, ám a nők létszáma itt is 1 százalékkal csökkent vissza.

Joó Zsuzsanna karriertanácsadó úgy tapasztalta: nemcsak építőmérnöki, hanem általában más műszaki területekre, értékesítési, vezetői és projektmenedzserei pozíciókban valamint a nagy pszichés stresszel járó munkakörökben sem szívesen alkalmazzák a hölgyeket. A munkaadók a diszkriminatív eljárást többnyire a nők családi kötelezettségeivel indokolják.

A bérezésben is tetten érhető a megkülönböztetés. Egy példa: a Fővárosi Bíróság helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tavaly hozott határozatát, amelyben egymillió forintra bírságolt egy vállalkozást. A cég egy női dolgozónak a neme miatt állapított meg alacsonyabb órabért. Gyulavári Tamás, az EBH tanácsadó testületének tagja szerint a nők átlagosan 20 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, egyenlő értékű munkáért pedig 15 százalékkal alacsonyabb bért kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV akarata ellenére vesz új trolikat

Tovább olvasom