Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Csökkent az állatállomány és a takarmánygyártás tavaly

Az Európai Unió takarmánygyártása tavaly 4 százalékkal 143 millió tonnára csökkent, a magyarországi visszaesés mértéke 3,8 százalék volt - mondta Kulik Zoltán, a dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. vezérigazgatója egy szakmai konferencián szerdán Dabason.

Kifejtette: a magyarországi visszaesés 220 ezer tonnával kevesebb takarmányt jelentett a megelőző évhez képest. A csökkenés ellenére a Vitafort 1 százalékkal 19 százalékra növelte részesedését a magyarországi takarmánypiacon, 730 ezer tonna készkeverék takarmánnyal egyenértékű termék előállításával.

A világban előállított ipari takarmány mennyiség 65 százalékát négy ország, illetve közösség - az Egyesült Államok, az EU, Kína és Brazília - állította elő. Miközben az Egyesült Államokban 1, Kínában és Brazíliában pedig 10-10 százalékkal több takarmányt állítottak elő 2009-ben az előző évhez képest, az EU-ban a termelés 7 millió tonnával, 4 százalékkal, 143 millió tonnára csökkent.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke az állatállomány csökkenésére emlékeztetett. A sertésállomány mérséklődése ugyan a KSH adatai szerint 2009 végére "végre leállt" Magyarországon, a vágóhidak azonban tavaly szarvasmarhából az előző évinél 7 százalékkal kevesebbet, 113 ezret, sertésből pedig 0,1 százalékkal kevesebbet, 4,3 milliót vágtak le.

A magyar élelmiszeripar piacainak negyedét veszítette el az EU csatlakozás óta, főként a rossz makrogazdasági környezet miatt - mondta Éder Tamás. Hozzátette: ma Magyarországon EU fejlesztési támogatást gyakorlatilag bármilyen ágazati szereplő tud igényelni, kivéve a nagy élelmiszeripari cégeket. Ez is oka annak, hogy regionális partnereinkkel szemben veszítettük el piacaink és élelmiszeriparunk egy részét is.

Éder Tamás szerint az élelmiszergazdaság, illetve a húságazat kialakult negatív helyzetének helyreállítására át kell rendezni a támogatásokat, preferálva az állattenyésztést és élelmiszeripart. El kell segíteni a konszolidációt és a koncentrációt, a tartós szerződéses kapcsolatokat, növelni az integrációkat. Támogatni kell a minőségi magyar húsipari termékek promócióját és csökkenteni az áfa-t. A jelenleginél súlyosabb szankciókat kell továbbá alkalmazni a jogszabályokat súlyosan, szándékosan megszegőkkel szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több hektárnyi fa dőlt ki a Mecsekben

A rendkívül sok csapadék hatására felázott talajból főként idős fák fordultak ki gyökerestől a… Tovább olvasom