Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Csökkent a fa- és bútoripar alkalmazotti létszáma tavaly

A fafeldolgozásban és a bútoriparban az összes ágazatok átlagához képest mintegy 2,5-szeres mértékben, csaknem 5,5 ezer fővel, 12,8 százalékkal csökkent az átlagos alkalmazotti létszám 2008-ról 2009-re.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján készült elemzés szerint az erdőgazdálkodás egészét tekintve ugyanakkor lényegében nem volt változás az alkalmazottak létszámában.

Az erdőgazdaság, fafeldolgozás és bútorgyártás esetében azonban 2009-ben az átlagos alkalmazotti létszám 37.338 fő volt, szemben az előző évi 42.813 fővel - derül ki az adatokból. A legtöbb fővel (2.904 fő) a bútorgyártás alkalmazotti létszáma csökkent összesen 15.540 főre az előző évhez képest, ez 15,7 százalékos mérséklődés. A fafeldolgozói létszám 16,4 százalékkal, 2.605 fővel, 13.320 főre esett vissza.

A fafeldolgozáson belül a főtevékenységi TEÁOR besorolás miatt az itt megjelenő parkettagyártás messze nem a teljes hazai parkettagyártást reprezentálja. Az itt megfigyelt körben azonban drasztikus, 57 százalékos volt a létszámcsökkenés.

Ezt 26 százalékos arányával a falemezgyártás követte. Ugyanakkor a százalékban legkisebb veszteséget mutató épületasztalos-iparban volt a legnagyobb, 852 fős az abszolút csökkenés.

A Fatáj-Online korábbi tájékoztatása szerint a hazai bútorgyártók számára a hazai eladás az utóbbi két évben lényegében nem nő, inkább csökken. Hosszabb időszakot nézve is látható, hogy az ágazati export döntő többségét a bútorgyártók teljesítménye adja. Esetükben a válság már 2008 nyarán beköszöntött, ami után viszont egész jó őszi, sőt tovább növekvő tavaszi eredményeket értek el.

Idén januárban a bútorgyártók belföldi és export eladásai is visszaestek decemberhez képest.

A belföldi csökkenés a korábbi években is szokásosan jelentkezett, mértéke idén hasonló vagy nagyobb, mint a korábbiakban. Exportnál azonban számos olyan év volt korábban, amikor a januári már meghaladta a decemberi eladásokat, idén ezt nem sikerült elérni. Januárban a bútorgyártás minden szakágazatában csökkent az értékesítés, aminek mértéke több korábbi év hasonló mozgását is meghaladta, főként az iroda- és a konyhabútor gyártók exportja csökkent.

A mostani elemzés szerint tartani lehet attól, hogy a fenti két év összevetésében látható tendencia még 2010 első felében is folytatódni fog és esetleg csak az év utolsó negyedére kezd kedvezőbbre fordulni majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graphisoft az idén sem fizet osztalékot

A Graphisoft Park SE április 30-án tartja éves rendes közgyűlését. Tovább olvasom