Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csökkent a cukorrépa vetésterülete

Térségünkben a tavalyi 1600-zal szemben idén csak 950 hektáron vetettek cukorrépát a gazdák. A termelők helyzetét nehezíti, hogy egy tonna répa átvételi ára 46,7 euróról nem egész 33-ra csökkent.
Két fő tényező miatt csaknem a felére csökkent térségünkben a cukorrépa vetésterülete. Az egyik ok, hogy a szlovéniai cukorgyárak idén nem kötöttek külön szerződést magyar gazdákkal, holott tavaly térségünkben nyolcszáz hektárról került répa déli szomszédunkhoz. Másrészt a Magyar Cukor Rt. már az elmúlt évben hét százalékot az ez évi kvóta terhére vett át. Ezek együttes hatásaként a tavalyi 1600 helyett idén már csak 950 hektáron került mag a földekbe.
Mint azt Dorogi Árpád, a Nyugati Határ Cukorrépa Szövetkezet elnöke elmondta, a gazdálkodók helyzetét tovább nehezíti, hogy egy tonna 16 százalék cukortartalmú növényért idén már csak 32,86 eurót kapnak, ami alig fedezi a termelési költségeket. – A jelenlegi adatok alapján a hektáronkénti támogatás közel százezer forint. Ezt a pénzt fordíthatjuk fejlesztésekre, s gyakorlatilag ebből van a jövedelmünk – tette hozzá a szakember. – Az uniós szabályozás szerint a répa átvételi ára a következő években fokozatosan 25 euróra fog csökkenni. A kieső jövedelem 64,2 százalékát pótolja az Európai Unió.
Dorogi Árpád ugyanakkor egy érdekes tendenciát is megemlített. A dél-amerikai országokban a legújabb hírek szerint a nádból nemcsak cukrot, hanem bioüzemanyagot is előállítanak. Ez az uniós cukorrépa-termelőknek jól jön, hiszen kisebb nyomás nehezedik az európai piacokra.

A Magyar Cukor Rt. nem módosít

– A Magyar Cukor Rt. nem tervezi, hogy a tavalyi 13.500 hektárnál kevesebb területre köt szerződést a gazdákkal – jelentette ki Bráth Zoltán vezérigazgató-helyettes. – Egyelőre annyi bizonyos, hogy nem lehet exportálni a készterméket, így csak annyit állíthatunk elő, amennyit belföldön értékesíthetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A test harmonikus fejlesztése

Kerékpárral érkezik találkozónkra Gazdagh Magdolna. A szegedi gyógytestnevelő állandóan mozgásban… Tovább olvasom