Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Csökkent a belvízveszély

Az elmúlt nap valamelyest csökkent a lakosságra nehezedő belvízi nyomás, így jelentősebb területeket már nem kellett tovább védeni – mondta a Magyar Rádiónak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője. 82 ezer hektár áll belvíz alatt.
- Elsősorban Debrecen, Hajdúhadház, Karcag térségében kell továbbra is védekezni. Egy kicsit nőtt a kitelepült lakosok száma, mintegy 12 lakóépületből 48 személyt kértünk meg arra, hogy lakásukat hagyja el, mert belvíz által veszélyeztetett. Ennek oka, hogy utóbbi két lakóépület vályogépület és települések szélén helyezkedett el, így a belvíz által sérültté nyilvánítottuk - mondta Dobson Tibor.

Egyébként az elmúlt 24 órában a tűzoltókat 200 alkalommal riasztották belvíz eltávolítására.

A gyors hóolvadás miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Fekete- és a Fehér-Körösökön.

Készültség a Tiszántúlon

Reggel óta mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültség van a Tiszántúli Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság működési területén. 6 órakor az utolsó Kadarcs-Karácsonyfoki szakaszon is elrendelték a szakemberek a készültséget.

Hajdú-Biharban összesen 23600 hektár van víz alatt, ebből 6 ezer hektár a vetés. Az üzemelő 18 szivattyútelepen napi 2 millió 200 ezer köbméter vizet emelnek át az elöntött területekről a befogadókba.

A megyében a legtöbb folyó árad. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van jelenleg a Berettyó teljes szakaszán, valamint az Éren, a Kállón és a Hortobágy-Berettyón is. Az ár- és belvíz-védekezési munkákban a TIKÖVIZIG 173 munkatársa vesz részt.

Békés megyében minden belvízvédelmi szakaszon készültséget kellett elrendelni. A folyók áradása miatt már csak szivattyúzni lehet a belvizet.

Biharkeresztesen 122 centi a hó magassága. Olvad, de ez egyelőre nem fenyeget erősebb árhullámmal a Körösökön. Békés megyében 14 önkormányzat területén rendeltek el belvízvédekezést, közel 14 ezer hektárt borít víz. Dévaványán, Bélmegyeren, Kondoroson és Kertész-szigeten másodfokú a készültség. A hétfői 30 helyett most már 43 szivattyútelep működik.

További részletekkel is szolgált érdeklődésünkre Galbács Zoltán, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese:

- Minden belvízvédelmi szakaszon készültség van, két védelmi szakaszon első fok, a többin pedig másodfok. Kedden reggel nyolc órától azonban a 10-es belvízvédelmi szakaszon harmadfokúra kellett emelni a készültséget, tekintettel arra, hogy növelni kellett a békésszentandrási szivattyútelep kapacitását. A folyókon ugyanakkor kedvezően változik a helyzet, és a jég lényegében csak a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körös alsó, 12 kilométeres szakaszán maradt meg.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom