Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Csökkenő normatíva leépítésekkel

A csökkenő állami normatívák miatt néhol drasztikus takarékossági intézkedésekre készülnek a Rábaköz kistelepülései, emellett bevételeiket próbálják növelni. A létszámcsökkentések sem kerülik el az intézményeket.
A központi költségvetésből egyre kevesebb pénz jut a vidéki önkormányzatoknak. A Rábaköz települései takarékossági intézkedések bevezetésével és strukturális átalakításokkal igyekeznek úrrá lenni nehézségeiken. A létszámcsökkentések vélhetően egyetlen önkormányzatot sem kerülnek el.
– Többéves takarékossági programunkat ebben az évben is folytatjuk – mondta Pap Lajosné, Mihályi polgármestere. Hangsúlyozta: a köz- és intézményi világítórendszerek korszerűsítésével, valamint az iskola fűtésrendszerének felújításával remélnek költségvetési megtakarítást, ez utóbbitól majdnem egymillió forintot. A csökkenő normatívák ellensúlyozására helyi bevételeit próbálja növelni Mihályi önkormányzata. Két – ez idáig kihasználatlan – épületet adtak bérbe, ebből több százezer forintos bevételt rea-

lizál a községháza. A létszámcsökkentés nem kerüli el a mihályi intézményeket sem. Két nyugdíjba vonuló dolgozó helyett nem vesznek fel újakat.
– A kolléganők az úgynevezett prémiumévek kihasználásával továbbra is hasznos munkatársai lesznek a hivatalnak – mondta Pap Lajosné. Eszerint a korhatár elérése előtt nyugdíjba vonulók juttatásait az állam fizeti, ezért öt évig heti tizenkét órát dolgoznak a községházán.

Tagintézmény lesz Szárföldön

– A helyi felső tagozatosok több mint húsz éve a kapuvári Széchenyi-iskolába járnak – kezdte Horváth Ferenc szárföldi polgármester. A megmaradt alsó tagozat vélhetően tagintézményként folytatja szeptembertől. Horváth Ferenc kijelentette: amennyiben lehetséges, átszervezéssel próbálják a létszámcsökkentést ellensúlyozni. A községházán is kevesebben dolgoznak, az elmúlt évben nyugdíjba vonult munkatárs helyét már nem töltötték be.

Szigorúbban Vitnyéden is

Tóth Kálmán vitnyédi polgármester szerint intézményeikben is létszámcsökkentés várható ebben az évben, de ezt megelőzően sem töltik fel a nyugdíjba vonuló munkatársak helyét.
– Takarékoskodnunk kell, idén csak alig tízmillió forintot költünk fejlesztésre – tette hozzá. Szűkös kereteikből csak a nemrég felépített ravatalozó csinosítását végzik.

Beled: hiányzik ötvenmillió

A csökkenő állami normatívák hiányára hívta fel a figyelmet a beledi polgármester, Tompáné Balogh Mária is. Kijelentette: idén ötvenmillió forinttal kevesebb érkezik a központi büdzséből, mint a magunk mögött hagyott évben. A hivatal működésének átalakítása már megkezdődött, struktúraváltással, átcsoportosítással igyekeznek takarékoskodni. A hivatalbéli leépítést a lejárt szerződések meghosszabbítása nélkül próbálják elkerülni.
– Két intézményünkben, a családsegítőben és az Általános Művelődési Központban (ÁMK) is változások várhatók, ennek kidolgozása azonban még folyamatban van – mondta a polgármester. Az ÁMK-ban megvalósítják az „egy pedagógus – tizenöt tanuló” elvet. Négy pedagógus nyugdíjba vonulása miatt vélhetően kivédhető lesz a nagyobb létszámleépítés. Az óvoda azonban nem kerülheti el a dolgozói létszám csökkentését, bár a polgármester szerint még ez sem végleges döntés.
– Ötvenmillió forintot nem tudunk pótolni – tette hozzá a település vezetője, aki kijelentette: idei fejlesztéseiket csak pályázati pénzekből tudják megvalósítani. Hangsúlyozta: az előző ciklus nyolcvanmillió forintos hitelállományát napjainkra harmincegymillióra mérsékelték.
– Ha rajtam múlik, idén nem lesz hitelfelvétel – mondta Tompáné Balogh Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

6. hét: 1, X, 1, X, 1, 1, 1, 2, X, 2, 1, 2, 1 + 1. Tovább olvasom