Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csökkenő mobiltarifák

Az Európai Bizottság elfogadta szerdán azt a tervezetet, amelynek hatására a szándékok szerint a mobiltelefonok külföldön történő használatának tarifái a mostani felére is csökkenhetnek. A szolgáltató társaságok ugyanakkor hat-kilenc hónapos türelmi időt kapnak az átállásra, arra, hogy felső határt állapítsanak meg a külföldön történt hívások átirányítási tarifáira.

Az EU 25 tagországának és az Európai Parlamentnek kell majd kimondania a végső szót az átirányítási (roaming) díjakra vonatkozóan, vagyis arról, hogy mekkora többletdíjat szabhatnak meg a szolgáltatók az unión belüli, de más országban történő hívások esetén.
A fogyasztói szervezetek üdvözlik, a mobilszolgáltatók viszont bírálják a tervezetet, ez utóbbiak azt állítják, hogy a belföldi hívások díjainak emelkedése várható. Az EU végrehajtó testülete hosszas viták után döntött úgy, hogy javasolni fogja: szabjanak felső határt arra a nagykereskedelmi árra, amit a szolgáltatók szabnak meg egymásnak a hívások kezeléséért. Ezen maximált nagykereskedelmi árak bevezetése után léptetnék életbe hat-kilenc hónappal később a külföldön történt hívások kiskereskedelmi árára vonatkozó, szintén maximált díjat. Az átirányítási díjakra vonatkozó díjak viszont a nagykereskedelmi árakkal egyidejűleg lépnének életbe a javaslat szerint. A bizottság beavatkozása négy évig lenne érvényben, addig tartana, amíg az átirányítási díjak alacsonyabb szintre nem kerülnek. A szándékok szerint a külföldi hívások díjait felére csökkentő javaslatot a jövő év második felétől valósítaná k meg. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly tizennégyezren részesültek segélyben

„ Amennyiben a kormány megszorító intézkedései a helyi támogatási rendszerre is kihatnak, idén… Tovább olvasom