Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Csökkenhetnek a lakásárak - Most kell eladósodni?

A gazdaság talpra állásában bízva érdemes lehet gyenge forintnál devizahitelt felvenni.
A Napi Online által megkérdezett független irodák egy része korábban arról számolt be, hogy a fővárosi lakóingatlan-piacon megcsappant ugyan a hitellel vásárlók száma, többen lettek viszont azok, akik készpénzüknek keresnek biztosnak vélt menedéket. Mostani körképünkből kiderül, hogy mások szerint ez a fellendülés várhatóan nem lesz tartós, és rövid távon árcsökkenés következhet be.

Kivárni vagy dönteni?

A kapkodás eredményez némi fellendülést a készpénzes vevők megjelenésének köszönhetően, de ez a hullám rövid időn belül elülhet - véli Dócs Kata, az Ingatlan Budapest Kft. munkatársa, aki középtávon csökkenő forgalomra számít.

Várhatóan több iroda bezár, de talán tisztul a gazdaság és a piac is - jósolja Elek András, a Ker-Szolg 88 Kft. vezetője.

Miután a legtöbb család legnagyobb értékű vagyona a lakása maga, csak akkor tudnak venni, ha eladtak, csak akkor tudnak eladni, ha van mit venni, és a két érték közötti híd beláható biztonsággal átjárható - véli az Ingatlanbank óbudai irodájának vezetője. Rezes Katalin szerint a jelenlegi labilis helyzetben, ha a lakáshelyzeten nem feltétlenül muszáj változtatni, inkább kivárnak a családok. A szakértő úgy véli, azok vannak a legnagyobb dilemmában, akik egyszerre akarják megoldani a lakáshelyzetüket, de befektetésként is tekintenek az ingatlanvásárlásra, ugyanis nehéz megjósolni mind az ingatlanpiac, mind a makrogazdaság jövőjét.

Illusztráció.
Illusztráció.


Jó esetben az ügyfél nem hagyja magán eluralkodni a pánikot, hanem információt gyűjt, mérlegel, és egyeztet az ingatlanszakértővel is, rosszabb esetben elhalasztja döntését az ingatlaneladással vagy -vásárlással kapcsolatban. Nem dönteni egy adott helyzetben rosszabb, mint valamilyen döntést hozni - véli Rezes Katalin.

A lakáspiac "alapmozgása", ami az olyan eseményektől függ, mint a születés, halálozás, házasság, válás, gazdagodás vagy szegényedés, nem állhat le - véli a Rivalda Kft. ingatlanszakértője. Bojti Judit szerint ugyanakkor a rossz hírek befolyásolják az emberek hozzáállását, a vevők jóval óvatosabbak és körültekintőbbek lettek, hiszen ma már mindenki tudja, hogy egy ingatlant úgy kell megvásárolni, hogy baj esetén rövid időn belül eladható legyen.
A lakásépítő vállalkozások körében viszont jobban érzékelhető egyfajta toporgás, néhány cég pedig, amelyik eddig használtlakás-vétellel, -felújítással és -értékesítéssel foglalkozott - szép profittal - mára kiszállt, mert nincs rá garancia, hogy elfogadható időn belül túl tudnak adni a renovált otthonokon.
Továbbra is eladható viszont a kiemelt helyen, jó minőségben megépült új lakás, de itt a magas ár magas minőséget és luxust igényel ellentételezésként, ami viszont csökkenti a beruházó profitját.

Árcsökkenésre számítanak

Bojti Judit - összefüggésben a használtlakás-felújításban utazó vállalkozások kiszállásával - jövőre árcsökkenést vár, ám az euróbevezetéssel ellenkező folyamat indulhat majd be, azaz hosszú távon érdemes venni, rövid távon nem.

Eddig is a túlértékelt ingatlanok voltak eladhatatlanok, reális áron kínált lakások, házak viszonylag hamar találtak vevőre - mondja Gallusz Bea ingatlanközvetítő, aki szerint a készpénzes, illetve a vételár kis részét kölcsönből fedezni kívánó vevők továbbra is jelen vannak a piacon. A hitelből vásárlókat viszont visszatartják a szigorúbb banki feltételek és a magasabb kamatok. A helyzet további romlására van kilátás, ahol a korábban könnyebben eladható, kisebb értékű lakások forgalma is vissza fog esni.

Ezzel ellentétben a Badacsonyban dolgozó Sall Csaba úgy véli, csökkenő kereslet esetén az irodáknak igyekezniük kell minél több kisértékű ingatlannal foglalkozni, illetve az árakat alacsonyan tartani.

Miután a tulajdonosok nem fogják megkapni az elképzelt vételárat a meghirdetett ingatlanokért, egyre több megbízás érkezhet a közvetítőkhöz - véli a budai ingatlanokkal foglalkozó Bogácsi Anikó, aki hozzáteszi, hogy az irodák sem tudnak csodát tenni, de a csökkenő forgalomban segíthetnek a piacihoz igazítani, azaz mérsékelni az árakat. A piacon viszonylag rövid idő alatt 15 százalék körüli áresést vár a szakértő, amit a jövő év második felétől kezdve igen lassú emelkedés követhet. Még nagyobb lehet az árkülönbség az új és a használt lakások között, a vevők ismét az alacsonyabb árkategóriát képviselő, alacsonyabb rezsijű ingatlanokat fogják előnyben részesíteni.

Aki optimista, vegyen fel devizahitelt

Rezes Katalin tapasztalatai szerint sokan kivárnak, mert abban bíznak, hogy a válság hamarosan megoldódik, s ha most adnának el, értéken alul tennék. Nem mérlegelik viszont azt a lehetőséget, hogy nemcsak az eladott, de a veendő lakást is hasonlóan érinti a helyzet, vagyis arányosan éppen azzal a helyezettel állnának szemben eladóként is, mint vevőként.

A szakember hozzáteszi: ha valaki hitelt szeretne felvenni, annak érdemes azt gyenge forint mellett megtennie, remélve a hazai deviza erősödését. Hasonlóan látja a helyzetet Bogácsi Anikó is, aki szerint ha hiszünk abban, hogy lesz még gazdasági fellendülés, akkor éppen a mélyponton kellene devizahitelt felvenni. (Ehhez persze az is kell, hogy legyen olyan bank, amelyik képes az igényelt devizahitel nyújtására. A szerk.)

Olvasóink írták

 • 4. Zso 2008. október 29. 14:21
  „Ezt a baromságot! Persze, most vegyen fel devizahitelt mi? Mire az ember elintézné a hitelhez a papírügyeket(több hét), szépen visszacsorog az árfolyam 240-ig, szerintem pár hét alatt.
  Szóval semmi értelme..”
 • 3. Joe Sixpack 2008. október 29. 11:52
  „Hogyan lehet az ingatlant stabilizálni ? Ugy hogy visszatérünk az alapelvekhez és normális árakhoz. Kölcsönt ingatlanra kap az, aki tudja fizetni és normális legyen a viszony a bérlés meg a ház árak közöt. Igen, nekünk kell mutatni a világnak hogy és merre. Minden attol függ ki nyer a jövö héten. Obama or your mama ?”
 • 2. Joe Sixpack 2008. október 29. 08:09
  „Ha már fellendülésre várnak akkor várhatnak min. 2 évet. Azért mert USA nélkül nincs fellendülés vagy gazdasági élet a nagyvilágban. Elösször itt kell hogy stabil legyen az ingatlan.”
 • 1. Rozikate 2008. október 29. 05:49
  „Nem, nem, nem! Ld. még:

  http://index.hu/gazdasag/magyar/ingar081028/

  Nem a leélt vackokat, hanem az újan épült minöséget keresik készpénzesek. Ugyanis épült elég az elmúlt években. Azok, akik tudtak és akartak megtakarítani, ráadásul ezt devizában tették. Azok a 280-as eurót már beváltották (22% nyereség a 230-as euróhoz képest) és most nézelödnek a lakáspiacon. Vége a pénztelenek hitelhez jutásának. Önerö nélkül forintalapon 12-15%-ra senk nem fog hitelt felvenni, de kapni sem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9,5 milliárd forintból hulladék-gazdálkodási rendszer?

A Győrben és térségében megvalósuló hulladékkezelési nagyprojekt támogatásáról írt alá szerződést… Tovább olvasom