Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Csökken a bankadó, az állam beszáll az Erstébe

Az Erste magyar bank is lesz – jelentette be Orbán Viktor. Visszatérhet a válság előtti banki teherviselés, 2016-tól 60 milliárddal csökken a bankadó.
Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón jelentették be a tranzakciót. Az árat még nem tudjuk, de az állam 15 százalékos részesedést szeretne. A megállapodás része, hogy csökken a bankadó.

Orbán Viktor szerint már a bankadó bevezetésekor tudták, hogy amint növekvő pályára áll a gazdaság, visszatérnek a válság előtti banki teherviselésre. A bejelentés szerint 2016-tól 60 milliárddal csökkenhet a bankadó. Ez több mint a 40 százaléka a 2015-re tervezett 144 milliárdnak.

rbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j). Fotó: MTI
rbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j). Fotó: MTI

Az Erste Bank részben tehát állami tulajdonba kerül – mondta a miniszterelnök. 15 százalékos részesedést kap a magyar állam és az EBRD is. Az még nem tudni, hogy a tranzakció milyen formában valósul meg, a pontos árról sem döntöttek még, most jön a bank átvilágítása. A megállapodás része az is, hogy a bank bizonyos kiemelt hitelezési aktivitást is vállal a jövőben Magyarországon. Suma Chakrabarti szerint ezzel a magyar bankszektor lehetőséget kap arra, hogy hozzájáruljon a magyar gazdaság növekedéséhez.

A Citibank eladósorba került lakossági üzletágát is szeretné megszerezni az Erste a következő időszakban, de még itt sem dőlt el semmi – mondta Andreas Treichl.

170 milliárd forintos hitelprogram


Az Erste Bank Hungary a következő három évben összesen 550 millió eurós hitelprogramot indít a magyar gazdaság támogatására a hétfőn a magyar kormánnyal és az EBRD-vel aláírt szándéknyilatkozat értelmében - közölte az Erste Bank Group honlapján.

Egy 250 millió eurós hitelkeret legfontosabb része a közszféra alkalmazottai számára kidolgozott komplett pénzügyi csomag. Energiahatékonysági programokat 100 millió euró értékben finanszíroz a bank, 200 millió eurót pedig az agrárgazdaság hitelezésére fordítanak.

A közlemény szerint a magyar kormány a szándéknyilatkozatban kijelenti, hogy nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos bankokban, és kötelezi magát, hogy a következő három évben magánkézbe adja a magyar bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.

A magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a tervek szerint 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez tőkeemeléssel az Erste Bank Hungary Zrt-ben - jelentették be a felek hétfőn.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillióra büntették Kósa Lajost

A Fidesz ügyvezető alelnökét egy helyi lakos, Újvárossy Csaba perelte be, miután a politikus… Tovább olvasom