Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Csokidömping a nyuszifronton

A drogériákban és a nagyáruházakban hétfő óta, az édességboltokban már két hete barátkozhatunk a húsvéti kínálattal, jóllehet rohamra mindenki csak a nagyhéten számíthat. A tapasztalat szerint a nyuszi 3000 forintot „kér” egy édességcsomagért.
Az édességboltokban, a játékboltokban és a drogériáknál most kezdik vásárolgatni a húsvéti árut, bár a csokoládé már két hete kint van a kirakatban. Ez természetesen nem olyan kirakat, mint amihez húsz vagy akár tíz éve szokott a szemünk: csak csokinyusziból körülbelül hatszor szélesebb a választék, mint mondjuk a kilencvenes évek közepén. Egy átlagos csomag, aminek tartalmát aztán tételenként rejti el a „Nyuszi”, háromezer forintért készül el az édességbol-

tokban dolgozók szerint.
A legdrágább csokinyuszi, amiből az üzletek csak általában néhány darabot rendelnek, önmagában kerül háromezerbe, de aki a mintegy negyven centi magas nyalánksággal megbirkózik, az úgyse kér már többet a húsvéti kínálatból.
Valamivel előbb rakták ki a boltok a készletet, mint néhány évvel korábban, de azért itt nincs olyan látványos időbeli eltolódás, mint mondjuk karácsony vagy Mikulás előtt. Szükségtelen is volna, mivel így is bő két hétig hiába csalogat a kirakat, a szülők ráérősen osztják-szorozzák a költőpénzt, s az utolsó héten indítják meg a rohamot. Horváthné D. Márta, a győri Rossmann drogéria üzletvezetője szerint főleg a parfümök választéka szélesedett, de a vásárlók nagy része továbbra is marad a locsolókölninél. Az üzlet ezen a héten kezdte forgalmazni a „non food”, azaz a nem ehető termékeket, a 199 forintos tojásfestő tablettáktól a bábuig. A „mqélvezetre” tervezett, méla tekintetq porceláncsibék és 499 forintos plüssök egyaránt Kínából származnak természetesen, s ne higgyük, hogy nincs irántuk kereslet.
A giccs terén egyik üzlet sem marad el a másik mögött: a csibék, barikák és nyuszik mellett a legkülönbözőbb csokifigurák szerepe is felértékelődik, létjogosultsága van a katicabogárnak, a békának és a csontot majszoló kutyának is. Csak „nyuszifronton” mintegy hatvan-hetvenféle figurát találunk, azaz körülbelül hatszor annyit, mint tíz évvel ezelőtt, amikor tíz-tizenkétféle nyúlból állt a kínálat. A gyerekek öröme nyilván akkoriban sem volt kisebb, jóllehet akkor még a kakaós tejből készült csokoládét is megvették, s nem német, osztrák gyártóktól importálták az árut. A szülők annyiban válogatósabbak lettek tíz év alatt, hogy már csak a tejcsokit érdemes a polcra tenni, viszont a tapasztalat szerint alig számít valamit a márkanév, amely sokszor három-négyszáz forintos árkülönbséget jelent.
A játékboltokban kapható normál méretq plüssbábuk közül a legolcsóbbért 1800-at, a legdrágábbért 5000 forintot kérnek. A vevők érdeklődése viszont egyelőre nem kíséri a kínálatot, még ha ilyen lírai gyöngyszemmel is csalogat az egyik belvárosi bolt, amelynek nevét most kihagyjuk a versből: „Nemsokára itt a húsvét, a ...-ban van sok játék, jön a nyuszi, siet már, játékokat vettél már?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánytanácsadó becsületrenddel

„ A várospolitikában való visszafogottságomat az motiválja, hogy Mosonmagyaróváron az új… Tovább olvasom