Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Csődhullám Magyarországon

Idén januárban csaknem 1400 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ilyenre még sosem volt példa Magyarországon - derül ki az Opten céginformációs szolgálat hétfői közleményéből. Az év végéig 17 ezer cég juthat hasonló sorsra, de a 20 ezres nagyságrend sem zárható ki.

Januárban több céget töröltek, mint ahányat alapítottak - ilyenre sem volt még példa Magyarországon.Idén januárban 1399 cég ellen indult felszámolási eljárás: ilyen sok céggel egyetlen hónap alatt eddig soha nem volt fizetésképtelenségi probléma Magyarországon. 2008-ban egy év alatt összesen 11 ezer 500 céggel szemben indítottak ilyen eljárást, azaz havi átlagban az ezret sem érte el az adósság súlya alatt bedőlő cégek száma. Az eddigi legrosszabb hónap tavaly november volt, akkor 1166 céget számoltak föl, míg korábban sosem érte el a havi érték az ezres nagyságrendet. Az Opten tájékoztatása szerint a felszámolások számának növekedése idén biztosan meghaladja az 50 százalékot, ez pedig 17 000 felszámolást jelent a tavalyi 11 500-zal szemben. A magyar vállalkozások helyzetét nehezíti, hogy sok cég egy lábon áll, akár termékszerkezetét, akár megrendelőinek számát tekintve.

Az Opten adatai szerint januárban 970 céget szüntettek meg tulajdonosaik végelszámolás útján. Tavaly havonta átlagosan 810 céget számoltak fel tulajdonosaik. Januárban decemberhez hasonlóan sok, összesen 4380 céget alapítottak Magyarországon, de a törölt cégek száma most először meghaladta az újonnan bejegyzettekét, így januárban csökkent a működő cégek száma.

Olvasóink írták

 • 8. gjozsi88 2009. február 07. 12:03
  „kami45!Szerinted hányan vannak minimálbérre bejelentve és feketén kapják a fizetésüket? Amit ugy ahogy jön elszórnak és később hőbörögnek,kevés a nyugdij!(Mennyit fizettél érte?elv és nem lázítás,hogy éhen halnak a zemberek,lásd Fidesz retorika) A kormány tette a kötelességét és a közalkalmazottak bérét emelte!Most jött a váltság,szeretné ezt csökkenteni úgy,hogy elvenné a 13.havit a Fidesz nem ért egyet!(Pedig azok a jövedelmek jóval magasabbak a versenyszféra jövedelmeinél)Akkor most mi van? A versenyszféra bérei a munkáltatók kezében van,ha ott dolgozol keresd a fönöködet,aki majd közli veled,hogy nem fog többet fizetni,mert az általad elvégzetteket ennyiért más is elvégzi!A minimálbér emelést már láttuk az Orbánnál,a könnyüipar eltünt!”
 • 7. Kami45 2009. február 06. 20:43
  „gjozsi88
  Tudod te mi az átlag? Az nagyon emelkedik, ha a felső polcon levők fizetése emelkedik, ez megint egy becsapás. magyarázd meg annak aki minimálbért keres.
  "Helyezkedj jobban!"
  Tudod, van aki gerincesebb, mint, hogy az elvtársak valagát nyalja, de sajnos nálunk még mindig, csak úgy lehet érvényesülni!!”
 • 6. gjozsi88 2009. február 05. 15:21
  „Átlagról beszéltem kami45!Ezek szerint te átlag alatt vagy!!! Helyezkedj jobban!”
 • 5. Kami45 2009. február 04. 20:49
  „gjozsi8
  "Számos statisztikai adat bizonyítja:pl. 35%-os reálbér növekedés"
  Hát a te kedvedért előkerestem a 2002-es adóbevallásomat és a tavalyit, hát az a 35% valahogy nem akar kijönni. Lehet, hogy nem tudok számolni? Még azt sem számoltam, hogy azóta mennyit drágult az élet.”
 • 4. gjozsi88 2009. február 04. 07:51
  „Miért nem volt igaz?Számos statisztikai adat bizonyítja:pl. 35%-os reálbér növekedés,vagy többen dolgoztak a gyurcsány kormány idején,mint az Orbán idejében...Persze erről a Hír Tv-be nem hallottál semmit!Ha ennyire gyenge forrást használsz,nézz utána máshol az adatoknak,de a hazudtak ehhez gyenge érv!Egyébbként mi a véleményed az általam leírt Orbáni baromságokról,mert arról megint bölcsen nem mondtál semmit,pedig erről kellene beszélgetni!”
 • 3. Kami45 2009. február 03. 22:36
  „gjozsi88
  Igazad van, nem most mondták, de akkor sem volt igaz.”
 • 2. gjozsi88 2009. február 03. 20:20
  „Kami45!Ezt nem most mondták! A gazdasági világváltság még csak pár hónapja van a nyakunkon!Persze a Fidesz programját nem kellett átírni,mert az semmi konkrétumot nem tartalmaz!Tudod azt is mondták,hogy akinek nincs hitele,annak kevésbé lesz rossz.A forint hitelesek ki fogják birni,de az eddig jól járó devizahiteleseknek nagyon nehéz lesz!A lakosság 19%-nak van megtakarítása,ez a szomorú!De ezt már máshol elemeztük,de az összes érved ,hogy az Orbánt meg sem hallgattuk! Tévedsz!Mondok néhány baromságot: Kamat drasztikus csökkentése...Ezt a keveset sem birta ki,300ft az euró, Áfa csökkentés,piacgazdaságba..,az állam lemond a bevételről,az árak nem csökkennek!(a kenyér sem lett olcsóbb,pedig olcsóbb a gázolaj,a20%-os áfa sem csökkentett árakat!)Adó és járulékcsökkentéssel 1 millió új munkahely...Hova fognak termelni,ha túltermelési válság van,ráadásul az emberek jövedelmének jelentős része hiteltörlesztés,többek közt az ő felelőtlen lakásprogramja,merjetek nagyot álmodni retorikájának következménye,kevés a vásárlóérték!Az adócsökkentés,melynek mértékét nem mondta soha, többlet jövedelme nincs arányba az elvárt gazdaságélénkitő keresletnövekedéssel,ráadásul a költségvetés kiadási oldalát is növelné,mindenkinek megigér mindent,a hatalomért!”
 • 1. Kami45 2009. február 02. 19:42
  „Dübörög a gazdaság, nem?? Esetleg a csőd dübörög?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az energetikai együttműködésről is tárgyaltak

Magyarország változatlanul szükségesnek tartja a közlekedési, energetikai és kommunikációs hálózatok… Tovább olvasom