Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Csődbe ment nemzeti park - A miniszter cáfol

A Bükki Nemzeti Park igazgatóságának gazdálkodása stabil, minden ezzel ellentétes állítás valótlan.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium határozottan visszautasítja a 2010. március 5-én a Magyar Hírlap „Csődközelben a magyarországi nemzeti parkok" című cikkében megjelenteket. A minisztérium minden jogi lépést megtesz, hogy a nemzeti parkok hírnevét ne érje valótlan és alaptalan vád. A valótlan állításokkal kapcsolatban a minisztérium sajtó-helyreigazítást kér a laptól.

Nincs összefüggés a Zempléni Nemzeti Park létrehozása és a minisztérium pénzügyi helyzete között. A KvVM támogatja a nemzeti park létrehozását, melyre a helyi támogatás létrejöttével sor kerül majd.

A Bükki Nemzeti Park igazgatóságának gazdálkodása stabil, minden ezzel ellentétes állítás valótlan.

Az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóságának finanszírozása átmenetileg részleges kihívásokkal küzd, melyek abból fakadnak, hogy a barlanglátogatás, mint határozottan idényjellegű szabadidő-tevékenység a téli hónapok során kevesebb bevételhez juttatja az intézményt. Ahogy jobb lesz az idő a turista csoportok ismét látogatni fogják a barlangokat és annak pénzügyi egyensúlya is helyreáll. A Nemzeti Park igazgatóságát nem fenyegeti sem pénzügyi összeomlás, sem annak veszélye. A Minisztérium a kellő forrásokkal segíti az igazgatóságot amíg a bevételkiesése jelentkezik. Ezúton szeretnénk tanácsolni a Magyar Hírlap munkatársainak, hogy legközelebb akár az érintetteket is kérdezzék meg mielőtt állítanak: az újságíró számára ez is kiváló alkalom lett volna, hogy belépőjének megváltásával támogassa a Nemzeti Parkot.

2009-ben több mint 1 millió 390 ezren keresték fel a nemzeti parkokat, ez 10%-os növekedést jelent az előz évi látogatószámhoz képest.

Előzmények

Csődbe ment az Aggteleki Nemzeti Park (ANP), számláján mindössze húszmillió forint van, ami csupán a dolgozók fizetésére elég - írta pénteki számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Magyar Hírlap.


A napilap úgy tudja, az összeget a környezetvédelmi minisztérium utalta át vissza nem térítendő támogatásként, de a pénz az igazgatóság fenntartásához már nem elég. Mint írták, a tárcánál számítottak a nehézségekre, a lap információi szerint most úgy próbálnak segíteni az ANP-n, hogy a többi nemzeti park költségvetéséből elvonnák az ANP működéséhez szükséges százmilliókat.

Az összeget olyan igazgatóságoktól vennék el, amelyek mezőgazdasági jellegű támogatást kaptak - írja a lap.

A Magyar Hírlap ugyancsak meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt is közölte: információik szerint a következő, csőddel fenyegetett igazgatóság a Bükki Nemzeti Park.

Olvasóink írták

 • 3. anuvuk 2010. március 05. 17:59
  „A " többi" nemzeti park költségvetéséből elvonják a hiányzó összeget, a többi sem duskál a pénzekben.
  A nemzeti parkok szemléletén is van mit változtatni, a növekvő üzemanyag árak tovább fogják rontani a helyzetüket, - van megoldás, lóra fel, meg elő a drótszamarat, a kerékpárt!!!!”
 • 2. makacs 2010. március 05. 13:33
  „Ma már ugye nem sikk itthon nyaralni,kirándulni, az effajta szemléletnek is köszönhetőek a financiális problémák. A csórikám aki meg itthon kirándul, annak meg nem olcsó a 4-8ezres belépő. Na majd ha jön a fidesz.......:) Akkor mi lesz?”
 • 1. tejfelesszájú 2010. március 05. 10:37
  „Igen, megcsináltuk, igen igen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező adatszolgáltatás

Március 16-ig kell az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) és a Halászati Operatív… Tovább olvasom