Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Csodatévő energiaitalok?

Élelmiszer- és speciális üzletek polcain már jó ideje előkelő helyet foglalnak el az úgynevezett energiaitalok. Vajon a sikeres reklámnak köszönhető, hogy ezek egyre népszerűbbek, vagy valóban tartalmaznak olyan vitaminokat, melyek révén élénkítik szervezetünket?
Dr. Martos Éva, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa előrebocsájtja:
– Energiaital kategória EU-szinten nem létezik, noha jogszabályban is találkozhatunk e fogalommal. Csakhogy nem határozza meg, valójában mi is az, amit a köznyelv így nevez. Az ehhez a termékcsoporthoz tartozó italok nem szomjoltásra szolgálnak, tehát rendszeres és mértéktelen fogyasztásuk nem javasolt. Egészséges emberek számára elsősorban szellemi és fizikai fáradtság esetén ajánlható. A bennük lévő hatóanyagok – általában a B-vitamin-csoport tagjai, valamint taurin, koffein, glukoronolakton, inozit – együttes hatásának eredményeként az ital fogyasztását követően általában elnyújtott élénkítő hatás tapasztalható, tartósabban, mintha egy erős dupla feketét fogyasztottunk volna. Ennél nagyobb csodát azonban ne várjon senki tőlük, s főleg: ne próbálja a hatásukat többletmennyiség fogyasztásával fokozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom