Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Csodákat váró nép vagyunk

Csakúgy, mint két és fél évszázada minden esztendőben, a hétvégén is ezrek keresték fel a Szany határában álló Szent Anna-kápolnát, a messze földön ismert búcsújáró helyet.
Szany: Az ünnepi szentbeszédben elhangzott, hogy Anna asszony példája ma is üzen nekünk, hogy Isten országát fel tudjuk építeni.
„ Az 1750-es évek elején történt, hogy egy szegény ember január havában száraz fát szedegetni e helyre keveredett, magában imádkozgatott, midőn angyali énekszót hallott, megdöbbent és széttekint, hát beljebb a sűrüben a naphoz hasonló fényesség villant meg a szemei előtt. Tovább ment és mondá: Életem színe, világkincse Jézus, Mária, Szent József. S hogyan megrémült, midőn a hólepte zúzmarás fák között egy földig érő zöld levelű ágaival túró fehérre kivirágzott, de már odvas vad körtefát szemlélhetett előtte." Mindez Gitzy György Kapuváron 1870 táján kiadott könyvében olvasható.

Szany határában a vadkörtefa helyén kápolna épült 250 évvel ezelőtt, 1753-ban. Azóta Szent Anna ünnepén minden esztendőben zarándokok ezrei keresik fel a kápolnát, a híres rábaközi búcsújáró helyet. Így történt az idén is.

Szombaton este Varga Balázs újmisés, soproni káplán mondott szentmisét, a becslések szerint háromezer zarándok jelenlétében a Szent Anna-kápolnánál. Utána gyertyás körmenet következett. A búcsúi nagymisét – az előző estihez hasonló sokadalom előtt – vasárnap délelőtt tíz órakor Kiss György Barnabás ferences atya, detroiti magyar plébános, ezüstmisés mutatta be, aki tulajdonképpen hazaérkezett a Rábaközbe, hiszen húsz évvel ezelőtti távozását megelőzően Szanyban és Csornán káplánként gyakorolta papi hivatását.

Kiss György Barnabás atya szentbeszéde elején örömét fejezte ki, hogy 25 év papi szolgálat után a 250 éves kápolnánál az itteni emberekkel együtt adhat hálát. Mert mint mondta, 250 éve ezen a helyen Isten jelenlétét éli át az ember. Kifejtette, mi, akik elindultunk, hogy ezen a hálaadó szentmisén részt vegyünk, valamennyien jövőt látunk az életünkben Szent Anna asszony példáját kutatva, keresve, aki ma is üzent nekünk, hogy Isten országát fel tudjuk építeni. Leszögezte, hogy ez a szent hely, ez a kegyhely Jézushoz vezet Anna által.

„ Csodákat váró nép vagyunk, szeretnénk ma is csodát – fűzte hozzá az atya. – Az Isten teveled teszi a csodát, testvérem. Azzal, hogy nem körtefa virágzik ki télvíz idején, hanem azzal, hogy elvállalod a 2003-as évben, az új évezredben Istennek az igéjét, üzenetét, aki rügyet fakaszt benned, virágozni akar az életed, a cselekedeteid, a munkád által."
A búcsúi nagymisét újmisés és ezüstmisés áldás követte, majd kora délután a szanyi háromtornyú templomban litániát tartottak. Azután pedig a hagyományoknak megfelelően a Bokréta Néptáncegyüttes tagjai megnyitották a község világi búcsúját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkoztatás és jövedelmek

A gazdaságilag aktív népesságnek (foglalkoztatottak és munkanélküliek) az katív korú népességhez… Tovább olvasom