Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Csodafegyver fogyókúrázóknak

Egy, a vékonybélben termelődő hormon lehet az új csodafegyver a túlsúly ellen.

Egy, a vékonybélben termelődő hormon lehet az új csodafegyver a túlsúly ellen. Kettős hatása révén csökkenti az étvágyat, és növeli az energiafelhasználásó hatékonyságát, illetve a mozgásigényt.

A vékonybélben termelődő, s az agynak a jóllakottságot jelző oxyntomodulin hatását brit kutatók 15 túlsúlyos önkéntesen bizonyították - közölte egy német tudományos hírportál. A kutatók étkezések előtt mesterségesen megnövelték az oxyntomodulin szintet, ami azt eredményezte, hogy a kísérletben részt vevők mintegy 17 százalékkal csekélyebb kalóriamennyiséget tartalmazó ételt fogyasztottak, viszont napi tevékenységük során 26 százalékkal több energiát használtak el úgy, hogy a kezelésnek semmilyen kellemetlen mellékhatása nem volt.

Amennyiben mesterségesen növelik a hormon mennyiségét, már néhány hét után jelentősebb súlyvesztést okoz. Ezt Steve Bloom és kutatócsoportja már tavaly júliusban 26 önkéntessel folytatott kísérlete során bizonyította. Úgy vélte azonban, hogy a csekélyebb energiabevitel önmagában nem elégséges magyarázat a fogyásra, hanem a hormon hatással van a mozgásigényre is. Ezt bizonyítandó az új vizsgálatban a résztvevőknek négy napig napi három alkalommal, minden étkezés előtt injekciót adtak, amely véletlenszerűen hatóanyag nélküli sóoldatot, vagy oxyntomodulint tartalmazott. A mérések kimutatták, hogy a kalóriafelvétel csökkent, ám több mint negyedével nőtt az energiafelhasználás, ami kizárólag a több mozgásra vezethető vissza.

A kutatók szerint különösen ez a második tulajdonsága teheti az oxyntomodulint ideális hatóanyaggá a túlsúly elleni harcban, mert a hormon azt közli az aggyal, hogy elegendő táplálék áll rendelkezésre, ezért nyugodtan foglalkozhat olyan tevékenységgel, amely több mozgást igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A test harmonikus fejlesztése

Kerékpárral érkezik találkozónkra Gazdagh Magdolna. A szegedi gyógytestnevelő állandóan mozgásban… Tovább olvasom