Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Csoda Krakkóban

Eszter, a csinos restaurátorlány Krakkóba érkezik helyreállítani a híres Csodarabbi sírját. Ám míg a síremlék elkészül, Eszter sok csodás kalandot él át a mesés hangulatú, ódon városban...
rendező: Diana Groó
forgatókönyvíró: Diana Groó, Szekér András
operatőr: Kardos Sándor
díszlettervező: Esztán Mónika, Ryszard Melliwa
jelmeztervező: Jagna Janicka, Balai Zsuzsa
zene: Kardos Dániel, Budapest Klezmer Band
producer: Garami Gábor, Krzysztof Zanussi, Angelusz Iván
gyártásvezető: Kovács Ildikó, Simon Zoltán
vágó: Mógor Ágnes

szereplő(k):
Maciej Adamczyk (Pjotr)
Franciszek Pieczka (Lewi Rabbi)
Pawel Gedlek (Tarek)
Békés Itala (Mancika)
Jerzy Trela (Grzegorz mester)
Bíró Eszter (Eszter)
Bartlomiej Swiderski (Aurel)
Barkó György (Somfai)

A film sztorija

Pjotr, a Budapestről elszármazott lengyel fiú gyermekkora óta megszállottja a könyveknek, különösen egynek. A zsidó legenda szerint ez a könyv - az Ezüstkorona - képes feltámasztani a holtakat.

Éppen ezzel a könyvvel a hóna alatt érkezik meg Eszter, a pesti diáklány, hogy egy krakkói rabbi sírkövét restaurálja.

Kezdetét veszi a végtelennek tűnő bonyodalom, melyet úgy tűnik egy ősi zsidó pörgettyűjáték mozgat: a trenderli. E körül forog idősek és fiatalok sorsa, ez idézi meg Pjotr halott nagymamáját és erről a titokzatos játékról mesél a Csodarabbi is, aki a semmiből bukkan elő... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes

"Groó Diana is ezt az egyenes, allűröktől mentes, egyszerű és tiszta
filmezést műveli. Filmjének címe talán nem véletlenül hajaz Vittorio de Sica több mint ötvenéves Csoda Milánóban című filmjére. A Csoda Krakkóban elbeszélésmódja, s talán struktúrája is, mint a nagy olasz neorealista mesternél, az egyszerű, szinte mindennapi történetet át meg átszövi valami hajszálvékony tündéri meseszerűség.

Abban semmi rendkívüli nincs, ha egy fiatal, csinos diáklány egy idegen városban összegabalyodik egy helyi fiúval, röpke szerelem, majd a kulturális különbözőségek, távolság, miegymás?stb. De Groó Diana filmjében ez csak a váz, amely köré kibomlik egy szinte valószerűtlen mese, amely eredete valahol nagyon régen, a misztikus haszíd zsidó hagyományokban rejlik. Ez a mese egyrészt szól egy csodatévő rabbiról, aki embereket tud feltámasztani poraikból, másrészt szól Eszter (Bíró Eszter) és a lengyel Pjotr (Macziej Adamczyk) sorsának közösségéről, ami a szerencsétlen kezdés után az Ezüstkorona című csodatévő könyvnek köszönhetően, szinte mesebeli véget ér."
A teljes cikk

mozinet.hu - Am

"Ebben a filmben minden karakter őrülten kelet-európai, kelet-európai őrült. Pjotrnek tetszik a lány, mégis első dolga, hogy ellopja tőle a számára is titkokat rejtegető könyvet. A lánynak tetszik Pjotr, mégsem jövünk rá sokáig. Semmi nem egyértelmű, amit csinálnak. Bármennyire is durvák és követelődzők egymással szemben, mégis kedvesek maradnak, mert álmaik hajtják őket.

A Csoda Krakkóban egy utazófilm, mely egy lány kalandjait meséli el egy idegen városban, de több puszta rácsodálkozásnál. Többé teszi a két fiatalt összekötő zsidó kultúra, és az a kelet-európai mentalitásuk, mely képessé teszi őket minden szokatlan és csodás dolgot megérteni."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák játékos Sopronban

A nemzetközi átigazolási időszak lejárta előtt két nappal osztrák középpályással erősített az FC… Tovább olvasom