Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Csőd helyett: megszűnik és újjászületik Bábolna

Jogutód nélkül, végelszámolással szűnik meg a Bábolna Rt., nyereséges részeiből pedig új társaság alakul, de ez a szétválás jelentős létszámleépítéssel jár – hangzott el a cég pénteki közgyűlését követő sajtótájékoztatón.
A Bábolna Rt. tegnapi, rendkívüli közgyűlése határozott a végelszámolással történő, jogutód nélküli megszűnésről. Ezzel új korszakba lépett a cégcsoport átalakítási folyamata. Már korábban is szó volt ugyanis arról, hogy a társaság „régi és új Bábolnára" válik szét. A mostani döntésnek az a célja, hogy a cég hitelezői és beszállítói kaphassák meg a pénzüket elsőként, és csak azok után kerüljön sor az állami tartozások kiegyenlítésére. A végelszámolás sikeres lezárása érdekében az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) a mintegy 15 milliárd forintos hitelkövetelését és 2,9 milliárdos tulajdonosi kölcsönét alárendelt kölcsöntőkévé alakítja.

Minderről tegnap Velez Zoltán, az rt. elnöke és a végelszámolást végző Reorg Rt. vezérigazgatója, Sági Gyula tájékoztatta a sajtót. Sági szólt arról is, hogy a végelszámolás több mint egy évig tarthat, de 45 napon belül kiderülhet, hogy a társaság vagyona elég-e a hitelezők kielégítésére. Véleménye szerint előreláthatólag elég. A hitelállomány összességében meghaladja a 30 milliárd forintot. (A cég vesztesége tavaly a korábbi 7,7-ről 2,5 milliárdra csökkent.) Velez elmondta, hogy a mostani döntéssel elkerülhető a felszámolás és végrehajtható a reorganizáció. Ezzel arra utalt, hogy miközben megszűnik a Bábolna rt., a vállalatcsoport eredményesen működő egységeiből létrehozott Bábolna Élelmiszeripari Rt. folytatja és továbbfejleszti a cég tevékenységét. Pontosan szeptember elsején kezdi meg működését, azon a napon, amikor a végelszámolás elkezdődik. A cél az életképes egységek működésben tartása, eszközeik lehető legkedvezőbb privatizációja.
A szétválasztás nyomán a cég megyénkhez közelebb eső részei kerülnek az új rt.-be, ám nem a földrajzi elhelyezkedés a karcsúsítás rendezőelve, hanem a nyereségesség.

Az újjászületés nyomán a társaságnak nem kell tovább cipelnie a döntően a baromfiágazatban keletkező veszteségeket. A leépítés elsősorban a békéscsabai és a kecskeméti vágóhidat érintheti. Ezeknek az üzemeknek szeptember 6-án jár le az értékesítési pályázatuk. Egyelőre annyit lehet tudni: vannak érdeklődő vevők. Másrészt a központi adminisztráció válik feleslegessé. Az rt. székhelyén száz alkalmazottat hamarosan elbocsátanak, de ennél nagyobb leépítésről is szó lehet. Júliusban legrosszabb esetben 500 embert említettek az illetékesek, akik tegnap erre vonatkozóan már nem bocsátkoztak becslésekbe.

A hajdani „zászlóshajó" rendszerváltás utáni története jól illusztrálja a magyar agrárium ellentmondásait. A Bábolna név a magyar mezőgazdaság büszkesége, a cég a hazai élelmiszer-gazdaság legnagyobb szereplője, számos ágazatban versenyképes terméket állít elő, a társaság egésze azonban hosszú ideje veszteséges. A XIX. században a lótenyésztés tette világhírűvé, a XX. században már a baromfi, századunkban élelmiszer-ipari termékei tehetik.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. már 2001 augusztusában különvált az rt.-től. Ahogy azt már július 23-i számunkban megírtuk, a július 21-i kormánydöntés értelmében a vállalatcsoport eredményes egységeiből új társaság születik, azért, hogy a továbbiakban ne kelljen működtetéséhez közpénzeket felhasználni. Az új részbe kerül a Bábolna Takarmányipari Kft., a Bábolna Baromfitenyésztő Fram Kft., a Pannon Baromfi Kft., az Esca Kft., amely a McDonald’snak szállít húspogácsákat, a nagyigmándi hűtőház, a debreceni és a törökszentmiklósi hűtőház bérleti joga. A régiben marad a növénytermesztés, a víziszárnyas-tenyésztés, a központi adminisztráció, a kecskeméti és a békéscsabai baromfi-feldolgozó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premierfilm: A macskanő

Patience Philips (Halle Berry) olyan ember, aki soha nem emelne szót a maga érdekében, a világ pedig… Tovább olvasom