Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Csirkeháború csirkék nélkül

Folytatás az 1. oldalról.

Szabó József annak idején kért és kapott a helyi hatóságtól építési engedélyt, ez pedig feltételezte, hogy szomszédai nem kifogásolták a munkát. Megtette ezt viszont a kivitelezés alatt egy Petőfi utcai család, amelyiknek a háza ötven-hatvan méterre fekszik az épülő farmtól. A beruházások ellen aláírásokat gyűjtöttek. Ezután az önkormányzat fórumot rendezett a farm ügyében a környékbeli utcák lakói számára. Ahogy hasonló esetekben, nem túl nagy részvétellel. Egy kivétellel a megjelentek olyanformán döntöttek, telepítsék be csirkékkel az épületet, s ha majd „működik”, kiderül, mennyire zavarja a környezetét.
Gergó András polgármester szerint azért igyekezett különös körültekintéssel eljárni az önkormányzat, mert Szabó József (már harmadik ciklusban) önkormányzati képviselő. Nehogy elfogultsággal illethessék a hivatalt.
A létesítendő farm egyébként a község kereskedelmi és gazdasági övezetében van és oda még nem készítettek állattartási rendeletet. Az önkormányzat úgy tervezte, további fórumokon vitatja meg a dolgot a helyiekkel, a polgárok véleményének kell döntőnek lennie. A csirkeügyben egyébként a község a közigazgatási hivataltól kért ügyintézőt, ne lehessen azt mondani, elfogultak.
Szabó József meglepő higgadtsággal beszélt arról a vállalkozásról, amelyik lehet siker számára, de családjának anyagi romba döntőjévé is válhat. Már bizonyos, hogy a fejlesztés legalább egy évet csúszni fog. Kamatra és törlesztésre évente másfél millió forintot kell költenie. Amennyiben véglegesen meghiúsítják szándékát, ugyan mit csináljon abban az épületben, ami másra, mint csirkenevelésre, nemigen használható. Az állami segítség többszörös terhet jelent majd.
Szabó úr nem kárhoztatja a fejlesztés ellen kiállókat. Azt mondja, amennyiben annak idején nem kap engedélyt, lehet, hogy két napig bosszankodik, aztán a harmadik napon azt mondja a tiltakozóknak, igazatok volt. Csak most már tizennégymillió fekszik az épületben. Ki téríti meg a kárát? A községtől aligha lehet ezt elvárni.
Szabó József azt mondja, bármilyen kompromisszumra, bármilyen elfogadható megoldásra kész. Arra például, hogy a nyári nagyon meleg hónapokban ne használja a farmot.
A vállalkozó egyébként már hosszú ideje és most is tart ötezer csirkét egy régi épületben. Szabó úr azt mondja, az új farmban összehasonlíthatatlanul korszerűbb módon tehetné ugyanezt.
Az ikrényi csirkeügyben csak a közös jóakarat találhatja meg a mindenki számára elfogadható megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos egyezség áll a háttérben?

A hét végén a Korax Kft. és a Pick Szeged Rt. szakemberei leszerelték a kapuvári húsgyár bacongyártó… Tovább olvasom