Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Csipkés, fodros divat

Csipkelődhetnénk az idei nyári divat trendjén, hiszen a nyolcvanas évek köszönnek vissza a divatbemutatókon és a kirakatokból. Csipkék, fodrok, sokféle kelmén és minden mennyiségben.
Csipke, pliszé, fodor. Ezek a nyári divat kulcsszavai. És mindez többnyire lenge, áttetsző anyagokból. Meg nyomott, virágos és a hetvenes éveket idéző op-art mintás kelmékből.

A csipke mindenekelőtt a fehérnemű jellegű blúzoknál, mídereknél, blúzt helyettesítő melltartókon jelenik meg. Amint azt már átéltük úgy húsz évvel ezelőtt, a kosztümök, blézerek alá csipkés, flitteres, csillogó kövekkel kirakott melltartókat ajánlanak a divatdiktátorok. A kabát ilyenkor természetesen begombolás nélkül viselendő. Ám a csipke önálló életet is él. Földig érő, béleletlen fekete, fehér aljak formájában, ugyancsak bélelés nélküli csipke nadrágokban – sortként vagy bokáig érő szárral, egyre megy. A csipke arra is jó, hogy keretezzünk vele! Csipkebetétet illesszünk a blúzba, topba, a szoknya aljára varrjuk, a ruha elejét cseréljük le csipkére, a tavalyi holmikat felújítva.

Igazi újdonság a pliszé – így a divatlapok. Csakhogy, aki már megért húszegynéhány tavaszt, az tudja nincs új a nap alatt, a divatban sem. Ők emlékeznek arra, hogy jó negyedszázada Bécsből mindenki a pliszírozott, úgynevezett dobozruhával érkezett haza. Praktikus volt, nem gyűrődött, kiváló úti holminak bizonyult. Aztán itthon is megjelentek a százszázalékos műanyag csodák. A mostaniak már nem ilyenek.

Selymek, muszlinok, zsorzsettek omlanak alá lágyan pliszírozva és mélyen dekoltálva. A szoknyák pedig nagy bőséggel ölelik körül a női csípőket. Fodorból sosem lehet sok. Giambattista Valli sztártervező például csak egymás alá sorolt fodrokból álló modellt kerált. A ruha derekát széles öv fogja össze. Persze a fodor zsabóként, az arcot keretezve, vagy szoknya hosszabbításként is jelen van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla-avatás és kiállítás

Ágoston Ernő festőművész-rajztanár emléktábláját avatják csütörtökön 15.30-kor a Liszt Ferenc… Tovább olvasom