Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Csillapítatlan csarnoki hangok Győrött

A bő egy évvel ezelőtti avatása óta tíz zenei koncertes rendezvénye volt a győri városi egyetemi csarnoknak. Hozzáértők szerint „halláshibával”, hogy jelenlegi állapotában ilyen célra nem a legmegfelelőbb a pompás csarnok.
Egyetemi Csarnok
A tervező egy éve várja az akusztikai vizsgálat elvégzését. Az egyetemi csarnok üzemeltetője szerint 2002. november vége óta tizenhét, nézőket is fogadó rendezvénye volt a létesítménynek. A bő egy év alatt rendezett négy sporteseményen kívül a többi kulturális jellegű volt, tíz közülük kifejezetten zenei. Kétezer-kétszázan látták és hallották tavaly decemberben a Boney-M műsorát és hasonlóan nagy közönséget vonzott a Tankcsapda együttes.

A Republic együttes most novemberben tartott jótékonysági koncertjén nézőcsúcsot jegyeztek, akkor ugyanis ötezer-ötszáz néző, hallgató töltötte meg a csarnokot. Kézilabda-mérkőzés vagy éppen a sportlövészet zavartalan élvezetéhez nincs jelentősége, hogy milyen a csarnok hangzása, nem úgy egy szimfonikus zenekari koncerten. A győri városi egyetemi csarnok most egyelőre ennek nem felel meg maradéktalanul.

Rosta S. Csaba, a létesítmény generáltervezője azt mondta, nem tud vitatkozni a bírálókkal, hiszen maga is mindenben egyetért velük.
Még négyszáz négyzetméter nagyságú, úgynevezett csillapítófelület behelyezésére lenne szükség, hogy zenei rendezvények számára is megfelelő legyen a csarnok.

A tervező az akusztikai csillapítófelület elhelyezéséhez elengedhetetlen méréseket kért a Győr-Moson-Sopron Megyei Beruházási Kft.-től. A tervező öt mérést tartott szükségesnek, így egyebek között üres csarnok és üres lelátó és persze a küzdőtér teljes kihasználtsága és tele lelátók mellett is. Rosta S. Csaba közlése szerint tavaly november óta többször sürgette a mérések elvégeztetésére a beruházót, de eredménytelenül. Akusztikai vizsgálat nélkül nem javítható a csarnok akusztikája.

A csillapítófelület elhelyezését, s azt, hogy milyen anyagból kell készülnie, szakembereknek kell megmondaniuk. A csarnok akusztikáját előre nem lehetett modellezni, csak a gyakorlatban, a szükséges mérések után lehet azt elvégezni.

A megyei beruházási társaság igazgatója, Papp Géza a Kisalfölddel azt közölte, a Republic most november 29-én tartott koncertjén végezték el az akusztikusok a csarnok hangnyomásos mérését. Ennek eredményét még nem kapta meg. Állítása szerint nem aludtak el, amint megkapják az akusztikai mérés adatait, megbízójukkal, a győri városépítészeti irodával egyeztetik a tennivalókat.

Lapunk nem szakértők, hanem koncertlátogatók véleményére volt kíváncsi. J. Andrea a csarnok több rendezvényén is ott volt, azt mondja, a hangosítástól is függött, mennyire volt élvezhető. G. Sándor szerint nem kell szakembernek lennie ahhoz, hogy megállapítsa, másként hangzottak volna a koncertek például a Richter Teremben. Feltételezi, hogy nem a csarnokon múlik, hogy milyen az akusztikája, hanem azon, miként állították azt be. R. Piroska a Pa-Dö-Dő műsorának nézője, hallgatója volt, s ahogy visszaemlékszik, a beszédet nem értette. Egy másik koncerten a csarnok visszhangosságáért – úgy gondolja – a nem megfelelő akusztika kárhoztatható.

„ A létesítmény használatbavételi eljárásakor az átadáshoz szükséges hozzájárulást azzal a kikötéssel adtam meg, hogy a csarnokba az eredendően tervezett akusztikai burkolatokat később teljes mennyiségben beépítsék."

Kapcsolódó cikkek >>

Csarnokavató Republic módra (2002-11-17) >>
Egyetemi csarnok: jöhet a tető (2002-05-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs felszámolás a Pannon-Víz ellen

Kifizette tartozását a Pannon-Víz rt., s a megyei bíróság visszavonta a szolgáltatócég… Tovább olvasom