Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Cséren már eredményt hirdethetnének

Javában tart az önkormányzati választásokra való felkészülés és a kampány. A városokban általában a pártok jelöltjei mérettetnek majd meg, a kisebb településeken azonban a függetlenek alkotják a többséget. Néhány faluban azonban az átlagtól eltérő helyzet alakult ki.
Kópházán a kilenc képviselői helyre huszonegyen pályáznak, közülük kilencen pártszínekben, öten a Fidesz, négyen pedig a KDNP jelöltjeként. A többségében horvátok lakta település „hagyományosan” fideszes támogatottságú, ezért is volt pikáns, hogy polgármesterük függetlenként volt a falu első embere. Ez a helyzet most változhat, hiszen Pilsits Mária polgármesterjelöltként nem indul, helyére hárman, egy fideszes, egy KDNP-s és egy független jelölt pályázik.
Nagy küzdelem várható a képviselői helyekért is, a jelöltek között ott van a 7. számú választókerület országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás, aki a Fidesz helyi csoportjának a vezetője, a választókerület elnöke, a parlamentben azonban a KDNP-frakcióban ül. Úgy tűnik, helyben nem működik a szövetségi politika, mert a Fidesz és a KDNP külön-külön állít jelölteket. Firtl Mátyás szerint azonban ebben nincs semmi különös, ez egyfajta erőfelmérés is lesz a két párt között. A Firtl család egy másik tagja is érdekelt a választásokban, mert a képviselő lánya is (újra) indul. P az elmúlt ciklusban is – éppúgy, mint édesapja – helyi képviselő volt, a pénzügyi bizottság elnökeként tevékenykedett. Kópházán nem meglepő, hogy sok az azonos vezetéknevű, így a jelöltek között például három Grubits is indul, de mint megtudtuk, nincsenek rokonságban egymással.
A mindössze 51 lakosú Cséren már most biztosra veszik, hogy a polgármesterjelölt és a képviselőjelöltek „befutnak”, ugyanis a jelenlegi polgármesternek, Várallyai Istvánnak nincs ellenfele. A képviselőjelöltek pedig hárman vannak, épp annyian, mint a testület létszáma. Arról nem beszélve, hogy ők négyen már több ciklus óta együtt dolgoznak. A jelek szerint elégedettek velük, mert akadt volna ugyan egy Dunakilitiben élő polgármesterjelölt, de helyi kampánya ellenére egyetlenegy ajánlószelvényt sem kapott...
Érdekes helyzet alakulhat ki a többségében horvátok lakta Undon. Ketten szeretnének polgármesterek lenni: a posztot jelenleg is betöltő Guzmits Ferenc és kihívója, ifj. Gosztom László. A képviselői helyekért nem nagy a tolongás, a polgármester kihívójával együtt ugyanis mindössze öten pályáznak az öt képviselői helyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adna kedvezményt győrieknek itteni szolgáltatásokra?

Megkérdeztük a győri polgármester-jelölteket arról, adna kedvezményt győrieknek itteni… Tovább olvasom