Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Csellengés: nem pénz kell, hanem szeretet

Magyarország - Évente öt-hat ezer fiatalkorú eltűnését jelentik be Magyarországon. A gyerekek számára a legfontosabb az érzelmi biztonság, s tévhit, hogy anyagi okok miatt válnak csellengőkké.


Azt gondolnánk, a vakációban nagyobb a veszély, a szakembertől azonban megtudtuk, nem a nyári szünetben tűnnek el inkább a gyerekek, sokkal gyakoribb, hogy a tanév során, a fokozott teljesítménykényszer miatt, esetleg bizonyítványosztás idején szedik a sátorfájukat, hogy elmeneküljenek otthonról. Annak jártunk utána, mi késztethet csellengésre egy gyermeket.

–  A szülők alapvetően két hibát követnek el a gyerekekkel szemben. Az egyik az elhanyagolás, a másik a túlzott szigor. Egyik esetben sem szeret otthon lenni a csemete, hiszen vagy értéktelennek, vagy feleslegesnek érzi magát. Az átalakult családokban egyre nő a teljesítménykényszer, sokszor az elvált szülők mellett a nevelőanyának, a nevelőapának is vannak elvárásai. A fiatalokból a stressz és szorongás vagy lázadást vált ki, vagy az elfojtott bánat miatt szenved, elszökik, esetleg önmaga ellen fordul a gyerek – tájékoztatott Belényessy Ibolya pszichopedagógus.


˝A szülőnek mindent tudnia kellene az iskoláról, a barátokról, azokról a dolgokról, amik foglalkoztatják a gyermekét˝- mondta Belényessy Ibolya.
A szakember hozzátette, a kicsik számára a legfontosabb az érzelmi biztonság. Tévhit, hogy anyagi okok miatt válnak csellengőkké, ez az esetek nagyon kis százalékában fordul elő. Komoly okok vezethetnek addig, míg a gyerek, hátrahagyva az otthonát, elmenekül. A szülők pedig többnyire már csak későn, az eltűnéskor kapnak észbe s gondolkodnak el azon, mit kellett volna másként tenniük. Pedig vannak jelek és megszívlelendő tanácsok is.

A gyermekekből a stressz és szorongás vagy lázadást vált ki, vagy az elfojtott bánat miatt szenved – s akár el is szökhet otthonról. Fotóillusztráció: Magasi
A gyermekekből a stressz és szorongás vagy lázadást vált ki, vagy az elfojtott bánat miatt szenved – s akár el is szökhet otthonról. Fotóillusztráció: Magasi

– Nagyon fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel. Ahogy a kicsi közösségbe kerül, úgy kell lassan elengedni, de a kommunikációnak meg kell maradnia.

– Ha jó a kapcsolat, akkor még a hormonális változásokkal járó serdülőkor sem jelent kihívást a család életében. Fontos a következetesség, de bizalmat kell adni a gyermekünknek – tanácsolta a szakember.

A pszichológus elmondta: ha megváltozik a korábbi jó viszony a gyermekünkkel, a fiunk vagy a lányuk magába forduló, esetleg agresszív lesz, másként viselkedik, mint korábban, akkor érdemes az okokat felkutatnunk, s ha szükséges, a bajokat megelőzendő szakemberhez kell fordulni.

Olvasóink írták

 • 3. gulyas 2009. július 20. 16:08
  „Sok szülő bármilyen probléma megoldását ráhagyja a gyerekre, hogy " ő úgyis tudja". A gyerek nem tudja, az utat meg kell neki mutatni. Ez a teher az , ami folyamatosan rakódik rá az évek során, legyen szó tanulásról vagy egy kifli vásárlásáról. Igen a szeretet csodákra képes, de szeretni okosan kell és nem szabad összekeverni a "majomszeretettel".”
 • 2. Truder 2009. július 20. 13:43
  „A szülő-gyermek viszony(nevelés-nevelődés) már a magzati életben elkezdődik,de mindenképpen a születés pillanatában.És ezt komolyan kell venni.Szerintem,amit beleteszünk a saját,és gyermekeink életébe(szeretet,érzelem,bizalom,őszinteség,és még sorolhatnám...)ugyanazt kapjuk vissza,azzal szembesülünk.Mindenek előtt,a leghatásosabb dolog,kellően jó példával,jó irányt mutatni a gyerekeinknek.Amit mi magunk nem tudunk megoldani,nehezen hiszem,hogy egy kívülálló varázsütésre megoldja..Persze vannak ellen példák.
  Ahhoz mind két félnek(gyerek,szülő)változtatni kell,és ez nem olyan egyszerű,egy évek óta berozsdásodott,görcsös viszonyban.”
 • 1. vienna 2009. július 20. 12:53
  „No oké, de ez most egyáltalán nem divat, és nem kúúl.
  A "szakemberek"-et pedig inkább hagyjuk, semmivel sem lett jobb a világ, pont mióta ők olyan okosak és fontosnak vannak tartva.
  Sőt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödével drágult az áram

Magyarország - Euróban az átlagnál olcsóbb, a vásárlóerőt figyelembe véve viszont a legdrágább az… Tovább olvasom