Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Cseléd vagy családtag?

Megbízhatóság, nyitottság, tolerancia, alkalmazkodókészség, segítőkészség. Néhány tulajdonság, mely fontos, ha au-pairként szeretne dolgozni valaki. Látszólag könnyű munka, ám gyakran adódnak problémák, konfliktusok, melyekre nem árt előre készülni. Közvetítőirodák munkatársai és a 'szakmát' gyakorló fiatalok adnak tanácsot és vezetnek be az au-pairek világába.

"Általában diákok jelentkeznek au-pairnek, akiknek a diplomához nyelvvizsga kell, és ehhez a megfelelő tudást így kívánják megszerezni. Persze akadnak olyanok is, akik munkahelyüket hagyják ott, hogy jobb nyelvtudással később feljebb lépjenek", mondja Fogarasi Márta, a Fehérvár Au-Pair ügyvezetője. Ezen kívül a kalandvágy, az idegen kultúra megismerése is szerepet játszik a külföldre menetelben.

Munka megbízható, segítőkész fiataloknak

Szánthó Rita nyolc évvel ezelőtt au-pairként dolgozott Angliában kilenc hónapot, majd a Veszprémi Egyetemen tanult tovább és most az Avalon au-pair-ügynökségnél dolgozik. "Az au-pairséget olyan fiataloknak ajánlom kipróbálni, akik nyitottak, megbízhatóak, jó az alkalmazkodókészségük, segítőkészek, feltalálják magukat. A családok nem szeretik, ha valakinek állandóan utasításokat kell adni és azt sem, ha a munkát kedvetlenül végzik."

Az Avalonnál a jelentkezési nyomtatványok kitöltése után 10.000 Ft-os regisztrációs díjat kell fizetni, majd az igények és a kínálat összehangolása, illetve az ajánlat elfogadása után országtól függően 12-18.000 Ft közötti közvetítési díjat kell leróni. Érdekesség, hogy a jelentkezéshez két magyarországi referencia is szükséges, tehát igazolás két családtól, hogy a külföldön szerencsét próbáló fiatal rendelkezik tapasztalattal.

Anglia az első számú célpont

A legegyszerűbb az Egyesült Királyságba kijutni, ugyanis vízumot a meghívólevél átadása után a bevándorlási tisztviselő a határon üti be az útlevélbe. Aki más EU tagországban akar au-pairként dolgozni, annak a megcélzott ország budapesti nagykövetségén kell a vízumot megszereznie.
"A jelentkezők 50-60 százaléka Angliában szeretne dolgozni, a többiek Olaszországot, Németországot, Franciaországot, Spanyolországot és Ausztriát választják. Angliába nagyon sok au-pairt keresnek, ugyanis ott törvényben szerepel, hogy nem szabad kiskorút őrizetlenül hagyni", ad felvilágosítást Szánthó Rita.

Az ügynökségnél elmondták, hogy külföldi partnerirodájuk rendszeres kapcsolatban áll a családokkal, és a visszajött fiatalok is leírják véleményüket az ott tapasztaltakról. Ezzel a szűrővel csökkenthető a kockázat, hogy a jelentkező számára elfogadhatatlan közegbe kerül.

Sokszor hűvös a fogadtatás

"Kezdetben a gyerekek legtöbbször elutasítóak, hiszen azt látják az emberben, aki miatt anyukájuk nem lehet velük. A legjobb ilyenkor a végtelenül türelmes és rugalmas hozzáállás, a mosolygás, a gyerekek kedvében járás", ad tanácsot Kiss Virág, aki saját au-pair ügynökséget alapított. Kezdetben ugyancsak távolságtartó, hűvös lehet a viszony a család többi tagjával. Ilyenkor szintén a barátságos, alkalmazkodó, kíváncsi viselkedésmód a célravezető.

Akadnak olyan családok is, akik maximálisan ki akarják használni az au-pairt, cselédként tekintenek rá. Ha a segítőt a megállapodásnál lényegesen több órában dolgoztatják, és a beígért pénz is késik, el kell mondani a családnak a problémát. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a közvetítőirodához ajánlatos fordulni.

Ütésért irány haza

Szilvia Angliában dolgozik, egy angol közvetítőiroda segítette munkához. "Vannak családok, akik kizsákmányolják az embert, rosszul bánnak az au-pairrel. Az Angliában dolgozó vagy oda készülő au-paireknek azt tanácsolom, ha nem tetszik a család, nyugodtan váltsanak, mert rengetegen keresnek segítőt a gyerekek mellé."

Ám nem csak a családdal, az au-pairrel is adódhatnak problémák. Aki megüti a gyereket (ez egyébként Angliában bűncselekménynek számít), vagy a megbeszéltekkel ellentétben dohányzik, esetleg hanyagul, pontatlanul, felelősségérzet nélkül látja el munkáját, távoznia kell. Mivel az ügynökség új helyet nem biztosít neki, így sok esetben vissza kell jönnie Magyarországra. "A múltkor jött hír egy fiúról, hogy megvált tőle a család, mert húsz perceket késett, megbízhatatlan volt", említ példát Szánthó Rita.

Fiúként nehezebb

Ebből az esetből kiderül, hogy fiúk is vállalnak au-pair munkát. ?A fiúkat nagyon nehéz elhelyezni, csak Angliába tudunk nekik munkát ajánlani. Az ő elhelyezésük általában 3-4 hónapig is eltarthat. Fiúk is nyelvtanulás céljából utaznak. Több fiú is jelentkezett, akik pedig a kint lévő barátnőjük közelébe szerettek volna kimenni", mondja Fogarasi Márta.
"Általában nincsenek a fiúkkal problémák, sőt egyáltalán nem válogatósak. Többen tapasztaltak a házimunkában, a gyerekkel való foglalkozásban. Egyébként nem nehéz mindezt gyorsan megtanulni", így Szánthó Rita.

"Már tudom, mit jelent, ha gyermekem lesz"

Vannak, akik nem ügynökségen keresztül mennek ki dolgozni, hanem ismerős családnál találnak munkát. Ezt tette Katalin is, aki Németországban dolgozott két évet. "Nem lehet tanácsot adni a kiutazóknak, mert ahány család, annyi szokás. Nekem például nehéz volt megszokni, hogy a szülők kevesebbet foglalkoztak a gyerekekkel, gyakran még akkor sem voltak velül, amikor otthon voltak. Ezen kívül a 'családtag, de alkalmazott' szerepbe sem volt egyszerű belehelyezkedni", mondja Katalin, aki kisgyermekekkel foglalkozott és a háztartást is vezette. "Már előtte is jól tudtam németül, engem inkább a kalandvágy vitt ki. Az au-pairség hozadéka, hogy toleránsabb, nyitottabb lettem, megértőbb más kultúrában élő emberek iránt, és most már tudom, hogy mi vár rám, ha gyerekem születik..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók szoftverre

Három megyei (pontosabban győri) nyertese van az Informatikai és Hírközlési Minisztérium… Tovább olvasom