Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Csatlakozás csak január elsején

Egyelőre nincs szó arról, hogy Magyarország előbb – netán már a nyáron – csatlakozna a schengeni rendszerhez, de ez nem rajtunk múlik – jelentette ki Tímár Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Uniós határainkon december 31-én szűnik meg az úti okmányok ellenőrzése.
Alaptalan várakozásnak nevezte Tímár Zoltán alezredes azokat a híreszteléseket, miszerint már július elsejétől – más verziók szerint októbertől – csatlakozhatunk a schengeni rendszerhez.
– Ennek nincs reális esélye, ugyanis nemcsak Magyarországon, hanem a többi csatlakozó országon is múlik, hogy sikerül-e megteremteni azokat a feltételeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a schengeni rendszerhez – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére a határőrség szóvivője. – Magyarország felkészülését ugyan jónak értékelte az elmúlt nyáron nálunk járt bizottság, de a többi ország eltérő ütemben teremti meg a csatlakozási feltételeket. Mi elvben már augusztusban részesei lehetnénk az uniós határőrizeti rendszernek, de nem lenne értelme, ha a többi ország, például Szlovákia csak a következő év január elsejétől.
Magyarország az Európai Uniótól 45 milliárd forintot kapott a schengeni feltételek megteremtésére. Ebből 25 milliárdot a határőrség kapott, részben a szervezet korszerűsítésére, részben pedig a szükséges infrastruktúra kiépítésére.
– Tévedés azt hinni, hogy a határátkelők megszüntetése azt is jelenti, hogy megszűnik a határőrizet – folytatta Tímár Zoltán. – Az úgynevezett SZISZ 1 plusz számítógépes program segítségével – amely már működik a schengeni övezetben – az újonnan csatlakozó országokban is egységes lesz az adatbázis, a nyilvántartás és az okmányok ellenőrzése. Ez feltétele a rendszerhez való csatlakozásnak, de meg kell teremteni a szükséges eszközrendszert is, amely jó ütemben halad.
A csatlakozás egyfajta „kényszer” a határőrség országos hálózatának átszervezésére is. Jelenleg tíz igazgatóság működik, közülük várhatóan egy-kettő átalakul (talán a szombathelyi és a balassagyarmati), pontosabban más igazgatósághoz integrálják munkájukat, mert a határőrizet a jövőben sem szűnik meg. Jelenleg is tart néhány igazgatóság korszerűsítése, fejlesztése. Nyilvánvaló, hogy a klasszikus határőrizeti munkára kevesebb határőr is elegendő lesz. A „felesleges” létszámot átcsoportosítják közbiztonsági, közrendvédelmi feladatokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom