Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Csatkára ért a romák keresztje

Hétfőn országjáró körútját követően Csatkára ért az a fából faragott korpusz, amelyet a romák zarándokútján II. János Pál pápa is megáldott a Vatikánban.
Püspöki szentmise: A magyar és lovári nyelven elhangzó misét II. János Pál pápával a zarándokútról folyamatosan egyeztető Keresztes Szilárd görög katolikus megyés püspök celebrálta.
A zarándokok hazatérése óta a kereszt az elmúlt fél évben bejárta az ország 19 megyéjét és egy-egy hétig volt a különböző megyeszékhelyeken, városokban, ahol mise keretében mutatták be a hívőknek.

A cigányság csatkai zarándokkápolnájának felépítéséről idén februárban határozott az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) közgyűlése. Azóta jelentős adományokkal támogatta a kezdeményezést több roma vállalkozó, helyi kisebbségi önkormányzat és roma civil szervezet – az OCÖ erre elkülönített bankszámlájára már több millió forint gyűlt össze.

Az ünnepi magyar és lovári nyelven elhangzó misét Keresztes Szilárd hajdúdorogi görög katolikus megyés püspök celebrálta több mint ezer hívő előtt, a zarándokkápolna alapkövét pedig Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke helyezte el.

Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter lapunknak elmondta, hogy számára a kereszt üzenet: a békesség és az elfogadás üzenete romák és nem romák között, hiszen a többség is akkor élhet jól, ha a kisebbség is jól él. A szimbolikus jelképpé emelkedett Csatka találkozóhely is egyben, ami a valláshoz, nemzedékek, családok találkozójához kötődik.
A fából faragott keresztet befogadó új kápolna várhatóan a szeptemberi Mária-napra készül el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/tenger

A nagyításhoz kattintson a képrészletekre - ezután könnyedén kinyomtathatja a kifestőlapokat! (Ne… Tovább olvasom