Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Csatáry kiadatását szeretné elérni a szlovák igazságügy-miniszter

Csatáry László volt kassai rendőrparancsnok Szlovákiába való kiadatását szeretné elérni Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter.
Csatáry László volt kassai rendőrparancsnok Szlovákiába való kiadatását szeretné elérni Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter. A tárcavezető - akinek saját elmondása szerint személyesen érdekelt a "háborús bűnös" kiadatásában - erről hétfőn Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Tomás Borec Csatáry ügyével kapcsolatban elmondta: a szlovák igazságügyi tárca már el is juttatta a volt csendőrtiszt ellen lefolytatott per - a Nemzeti Emlékezet Intézetétől (ÚPN) megszerzett - dokumentumait a kassai járásbíróságnak, arra kérve a bíróságot, hogy az gyorsan járjon el az ügyben. Hozzátette: azt szeretné, ha a gyűjtőtábor volt parancsnoka elleni eljárást Szlovákiában folytatnák le.

"Tekintettel a közben eltelt időre, tudatosítjuk, hogy az egyik utolsó olyan lehetőség áll előttünk, hogy büntessünk a második világháború idején elkövetett háborús bűntettekért" - hangsúlyozta Borec. Leszögezte: véleménye szerint Csatáry bűntettei elévülhetetlenek, és azok elkövetésére nem szolgálhat mentségül az sem, hogy parancs alapján cselekedett.

A szlovák igazságügy-miniszter szerint több mindentől függ az, hogy végül megvalósul-e Csatáry kiadatása. Elsődlegesen attól, hogy az illetékes szlovák bíróság kérvényezni fogja-e azt, valamint attól is, hogy a magyar bíróság eleget tesz-e a kérésnek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az igazságügyi tárca minden segítséget megad az illetékes szlovák bíróságnak, de annak döntésébe nem szólhat bele.

A Nemzeti Emlékezet Intézete pénteken Pozsonyban mutatta be a Csatáry László ellen 1948-ban a kommunista állambiztonsági szerv (StB) által folytatott vizsgálat jegyzőkönyvezett dokumentumait. Ez a dokumentumköteg - több tanúvallomás mellett a Csatáryra kirótt halálbüntetés - azt a 11 oldalas ítéletét is tartalmazza, amelynek eredetije hiányzik a kassai állami archívumban őrzött perdokumentációból.

A múlt héten a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZZNO) többek között éppen erre a "jogerős ítéletre" hivatkozva szorgalmazta, hogy az illetékes szlovák szervek kezdeményezzék Csatáry László kiadatását. Monika Jankovská, a szlovák igazságügyi tárca államtitkára szerint amennyiben egy európai elfogatóparancs alapján kiadnák Szlovákiának Csatáryt, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az ügyben illetékes bíróság életfogytiglanra változtatná a Népbíróság 1948-ban ellene hozott halálos ítéletet.

Csatáryt - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában - július 18-án a nyomozó ügyészek háborús bűntettel gyanúsították meg, és őrizetbe vették, néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezéséről döntött. A kassai gyűjtőtábor egykori parancsnoka tagadja bűnösségét.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. háté 2012. augusztus 04. 22:33
  „25. - nagyon tájékozott vagy a gyűlölet, az aljasság terén.
  - téged felmentettek már, vagy még el sem kezdődött a pered?”
 • 25. pancser 2012. augusztus 01. 23:16
  „"bojtár" "háté" Az ÁVÓ majd az ÁVH emberei a ti stílusotokban nyilatkozgattak, előtte nyilas volt nem egy nem kettő. Mindegy csak szadista hajlamaitokat kiélhessék. Az összes szélsőség ugyanabból a csoportból építkezett, amihez Csatáry is tartozott. Ha alkalom kínálkozna jó esély lenne arra, hogy mindketten kéjes örömmel tennétek amit egy jóérzésű ember nem tenne másokkal. Ezért a szimpátiátok Csatáry irányában.”
 • 24. háté 2012. augusztus 01. 12:22
  „23.- na jó, válaszolok, holott tudod mi a véleményem rólad, rólatok! /hazudtunk,- reggel, délben, este,-tehát mindig!/

  - tudod a szemináriumon nem tanítják neked, nem mondják meg az igazat. hogy ez a "visestálas" zurof egy megélhetési, agyilag a bezárt OPNI-ban lenne a helye.
  Táplánypusztán a betegek kiközösítenék üldözési mániája miatt!

  Miért kérjen valamit, amit nem Ő adott vissza, elvették tőle, - bizonyítottan csehszlovák ávósok, hamis tanúvallomások alapján.
  Nézd meg az ávósok-I.-II.-III, dokumentum filmet, amit az érintett őrjöngő, gyilkosok, szadisták tiltottak le a magyar televízióban, mert ott kiderül az igazság!
  - az igazság pedig, "kegyetlen" tudna lenni, egy magyarországi nem kisebbségnek nevezett, ám kárpótlásból, (szövetségekben, egyesületekben, kapott ) bejárónőre, takarítóra is jutó adóforintjainkból!”
 • 23. gjozsi88 2012. augusztus 01. 09:52
  „háté

  Ez az ember nem meri visszakérni a státuszát.....azaz nem meri bíróságon megvédeni önmagát és az "A csehszlovák-kommunista vérbíróság " ítéletét meg sem próbálja hatályon kivül helyeztetni!
  Vajon miért?????
  Ne téveszd össze, hogy a mostani eljárást feljelentés alapján a vád képviseli, nem az "ártatlanul" meghurcolt Csatáry!
  Nektek tapsolni kellene, hogy az eljárás végén felmentik az öreget!
  Nektek támogatni kellene az eljárást!
  de ti tiltakoztok ellene.....! Miért nem szeretnétek, hogy tisztázodjon az ügy?????”
 • 22. bojtár 2012. augusztus 01. 08:53
  „21. pancser 2012.07.31. 23:49
  te hülyének is születtél ,hülye ként is fogsz meghalni”
 • 21. pancser 2012. július 31. 23:49
  „Majd a bíróság dönt, így vagy úgy, egyelőre nagyon csúnya dolgokat hallottunk róla. Az igazi az lenne ha minden szadista megkapná, de ugye a közelmúlt délszláv háborús bűnösei százával ússzak meg, mert azt senki nem tudja bizonyítani ki lőtt páncélököllel a csűrben szorongó több száz ember közé például.
  13."bojtár" Még meghatódom nagyságod előtt, te mint elismert...... ami a nick nevet illeti nem szégyen ha valaki teheneket ápol, passzol a névhez. Nem ezzel van baj, hanem azzal, hogy ehhez nem kell ész! Amúgy nem nagyon ismerem a zsidókat, csupán azt tudom mert elmesélték, hogy 56 után hónapokig nem volt dohány a boltokban de a nagypapa jóban volt a zsidó asszonnyal akinek trafikja volt, mindig jutott ezért neki Kossuth, vagy Munkás cigaretta, mert ügyes kereskedő volt a hölgy.”
 • 20. háté 2012. július 31. 23:00
  „Az lenne az igazságos, ha visszakapná rendfokozatát! -
  A csehszlovák-kommunista vérbíróság /nem európai vallású egyének bandája/ halálra ítélte, mint csonka hazában az ávh- ávósok tették magyar hazafiakkal!
  Az ávósokat kellene, felelősségre vonni, és letisztulna a magyar közélet!”
 • 19. szabo1936 2012. július 31. 19:08
  „Ha o tenyleg egy csendor vagy rendor tiszt volt akor szadista volt vagy egy nagy fegyelmet megkovetelo tiszt az alatvaloitol mert ugye a keto nem egy forma.
  Azokban az idokben a magyar tiszti kar igen erosen utanozta a nemt {prusian) tipussu magatartast a nemet tisztek altalaban amikor atvetek egy szazad-parancsnoksagot ilyen szavakal mutakoztak be a szazadnak." Meine Herren ich bin ein guter Mentsch nur im Dienste bin ich ein Schwein.Aber merken sie sich,meine Herren,ich bin immer in Dienste"
  Aki ezt megerti es volt katona valamikor az biztos,hogy tudja mirol beszelek.”
 • 18. bojtár 2012. július 31. 19:00
  „17.szabo1936 2012.07.31. 18:56
  ez is így van:)”
 • 17. szabo1936 2012. július 31. 18:56
  „Milyen szep es nemes dolog lene ha it mindenki leirhatna a velemenyet anelkul,hogy oket lenacizak,lezsidozak,leantiszemityazak,le parasztozak vagy le venhulyezik!”
 • 16. bojtár 2012. július 31. 18:51
  „15.szabo1936 2012.07.31. 18:44
  ez így van”
 • 15. szabo1936 2012. július 31. 18:44
  „Nem azert vesztete el a canadai allampolgasagat mert o haborus bunos volt,hanem azert mert a bevandorlasi kerelmet hibasan toltote ki.Magyarul nem az igazat irta le.
  Meg kell varni,hogy mit fog a magyar birosag bebizonyitani elene mielot egyesek elitelik ezt az embert!”
 • 14. bojtár 2012. július 31. 18:43
  „11.Ovinkor 2012.07.31. 15:57
  ha így is van persze ám legyen és hol a bizonyíték?
  gellért zuroff homokamugyárában még egy a matrjoska bábú is terrorista tömegpusztító fegyverként jön ki számtalan bizonyíték van arra,hogy ezeknál a 2x2 néha 5

  Három órán át vallatták Csatáry bácsit - cáfolta a vádakat, összetéveszthették valakivel


  A Budapesti Nyomozó Ügyészségen kedden ismét kihallgatták a Zuroff által háborús bűntettel megvádolt Csatáry Lászlót. A 97 éves férfit az ügyészség gépkocsijával szállították a Belgrád rakparti épületbe; csaknem három órán át tartott a kihallgatása, majd az ügyészség zárt garázsában szállt be ugyanabba az autóba, és azzal szállították haza.


  Csatáry László kirendelt védőügyvédje a keddi kihallgatás után elmondta: újabb gyanúsítás nem történt, az ügyészség által feltárt bizonyítékokról kérdezték védencét. Horváth B. Gábor hozzátette: Csatáry László tételesen cáfolta a terhére rótt bűncselekményeket.

  Az ügyvéd tájékoztatása szerint ügyfele az antiszemitizmus vádját is igyekezett cáfolni meghallgatásán. Csatáry László a kihallgatásán azt is cáfolta, hogy gettóparancsnok lett volna. Az ügyvéd hangsúlyozta: védence nem írt alá ilyen titulussal dokumentumot. Azt nem tudni, hogy az időközben nyilvánosságra került dokumentumokat ki írta alá, ahogyan azt sem, hogy ezek hamisítványok-e, illetve azokat milyen minőségében láthatta el kézjegyével. Ezek hitelességét a nyomozó hatóságoknak kell bizonyítaniuk - tette hozzá.

  Az ügyészségen 10-15 olyan tanúvallomást is a védence elé tártak, amelyeket más büntetőügyekben tettek, és amelyekben megemlítették Csatáry László korabeli kassai tevékenységét - tette hozzá a védőügyvéd.

  A 97 éves férfi cáfolta, hogy kegyetlenkedett volna a kassai gettóban. Ügyvédje szerint elképzelhető, hogy a tanúk a védencét összetéveszthették valakivel. Példaként említette, hogy a tanúvallomásokban szereplő fekete egyenruhát a német hadsereg katonái és nem a magyar rendőrség tagjai hordtak.

  Horváth B. Gábor elmondása szerint Csatáry László fizikailag jól viselte a csaknem három órán át tartó kihallgatást. Az ügyvéd nem tudta megmondani, mikor folytatódnak a kihallgatások, ahogyan egy esetleges "szlovákiai" kiadatásról sem tudott nyilatkozni.

  (MTI nyomán)”
 • 13. bojtár 2012. július 31. 18:33
  „12.pancser 2012.07.31. 17:16
  csak gratulálni tudok a megnyilvánulásodhoz tökéletessen tükrözi valós énedet ,zsidó fajtádat ellenben értelmes választ soha nem írtál csak mocskolódni tudsz tipikus zsidó:)
  sajnállattal kell közölnöm ,hogy boldog rendezett családi és anyagi körülmények között élek évente 1 hónapot más kontinensekre utazom(kína,india,mexikó,USA) a cégemtől mint elismert szakember soha nem nézem a boltba mi mennyibe kerül mert nem kell ami tetszik azt megveszem szemrebbenés nélkü a szó szoros értelmébe szóval nem kell nekem tehén farkát ráncigállni hidd el ,de mindíg találkozom egy ilyen mezítlábas parasztal mint te és ha belemennék ebbe a magadat minősítő hozzászólásba akkor nem tartanék itt ahol tartok ,de csak folytazsd tovább nyugodtan engen nem tudsz felhúzni pár gombócot már megettem ám ellenben tökéletesre csiszolod a valódi énedet itt a fórumon mind ahogy már páran megjegyezték velem elleneben neked viszont találó a nickneved,tudod élek a lehetőséggel amivel már sokszor:
  Hülyével nem érdemes vitatkozni mert vagy legyőz a rutinjával vagy lehúz a szintjére.további szép napot”
 • 12. pancser 2012. július 31. 17:16
  „"bojtár" inkább mosd meg a teheneid farkát! Szegények ilyen állapotban nem tudják velük a jobbikos legyeket elhajtani! Fogsz egy vödröt amibe először vizet öntesz, odamész a szegény állat hátuljához ami lelóg, az a farka. Először beáztatod, majd vakaróval , gyökérkefével tisztára mosod. Ha így teszel a gazda kegyeit elnyered, lehet belőled igazgató is a lovászatban ennyi ésszel!”
 • 11. Ovinkor 2012. július 31. 15:57
  „5. W118 2012.07.31. 09:43
  Kassa a nemzetközi jog szerint akkor Csehszlovákiához tartozott, az I. bécsi döntés ellenére.

  Csatáryt ki kell adni. Az ezrek halálához vezető bűncselekmény-sorozata nem évül el.”
 • 10. load 2012. július 31. 15:55
  „5.W118
  "...amennyiben bizonyítottan háborús bűnös lenne ,de az egynapos per kommunista uralom alatt háttérben a dicső Vörös Hadsereg katonáival,meg a magyarok útálatával,hááát ... miért is vannak kétségeim?"
  Ne legyenek!
  Az 1948-áa peren kívül egy másik eljárás is folyt Csatáry ellen.
  1996-97 ben Kanadában indult eljárás - a háborús muljával kapcsolatban - állampolgáráságától való megfosztásáért.
  Az eljárást a kassai ügyészséggel folytatták le, 29 tanu meghallgatásával.
  A vizsgálat eredménye az lett, hogy megfosztották kanadai állampolgárságától.”
 • 9. bojtár 2012. július 31. 14:38
  „8. pancser 2012.07.31. 11:18
  persze semmi gond amint bíróság elé állítják simon perezkét meg netanjahut a világon elkövetett tömeges nép írtásért már vizsgálni is fogjuk Csatáry urat addig egy szót nem érdemel”
 • 8. pancser 2012. július 31. 11:18
  „Ki kéne adni Csatáryt, ez nemzeti érdek, megszabadulunk egy nyűgtől ami ránk maradt. Ha Orbán egy kicsit rafinált lejátssza a dolgot. Mit szólnak a fasisztáink, antiszemitáink? Van rendőrkutya szájkosár nélkül is!
  Szóval azonnal megszabadulnánk egy kínos dologtól!”
 • 7. bojtár 2012. július 31. 10:28
  „6. gyugyu1 2012.07.31. 10:02 ez így van táncost bepalizták gyakorlatilag 99,9% hogy zsidók voltak pészah idején senki,de senki ne hagyja egyedül fiatal gyermekét és ez nem vicc
  itt a cikk nagyon komoly:
  http://szentkoronaradio.com/node/6556
  5. W118 2012.07.31. 09:43
  jó olvasni az írásotokat:)”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Orbán Viktor átverte a jövő nyugdíjasait˝

Az LMP szerint a kormány nem tervezi az egyéni nyugdíjszámla létrehozását. Tovább olvasom