Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Csatáry-ügy - Vádat emelt az ügyészség

A Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt vádiratot nyújtott be a Csatáry László ellen indított bűnügyben a Fővárosi Törvényszékhez kedden - erről Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész tájékoztatta az MTI-t. A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina később azt közölte, háborús bűntett a vád, így az ügy kiemelt jelentőségűnek minősül, a bíróságnak három hónapon belül kell megtartania az első tárgyalást.
A vádirat szerint Csatáry László 1944. május elejétől a kassai téglagyári internáló-, illetve gyűjtőtábor vezetőjeként puszta kézzel és a nála lévő kutyakorbáccsal rendszeresen bántalmazta az internáltakat nemre, korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül. Az ott fogva tartott csaknem 12 ezer embert 1944. május közepe és június eleje között tehervagonokba zsúfolva különböző, a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba deportálták - a többségüket a mai Lengyelország területén lévő Auschwitzba -, és ebben Csatáry László tevékenyen közreműködött.

A vádirat azt is tartalmazza: az egyik transzport elindítása előtt, 1944. június 2-án Csatáry László megtiltotta, hogy az egyenként körülbelül 80 emberrel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokon ablakokat vágjanak, hogy valamelyest enyhítsenek a deportáltak szenvedésein.

Csatáry László segédkezett a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzásában és törvénytelen kivégzésében - írta az ügyészség.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden az MTI-nek elmondta: Csatáry Lászlót háborús bűntettel vádolják, így a büntetőeljárási törvény szerint ez kiemelt jelentőségű ügynek minősül. Hozzátette, hogy az ilyen ügyekben a bíróságnak három hónapon belüli időpontra ki kell tűznie az első tárgyalási határnapot.

A náci háborús bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ - amely felkutatta Csatáryt Budapesten az Utolsó esély művelete keretében - üdvözölte a budapesti vádemelést. Efraim Zuroff, a szervezet igazgatója hangsúlyozta Jeruzsálemben kiadott állásfoglalásában: a vádirat benyújtása "fontos emlékeztető arra, hogy ma is igazságot lehet szolgáltatni a holokauszt áldozataiért". A közlemény szerint a vádemelés "jelentős mérföldkő a II. világháborús történelmével viaskodó Magyarország számára is".

A Simon Wiesenthal Központ adatai szerint Csatárynak a kassai gettó parancsnokaként kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.

A 98 éves Csatáry Lászlót tavaly júliusban emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg, őrizetbe vették, házi őrizetbe helyezték, majd ezt lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették.

Csatáryt többször kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A vádlott tagadta a bűncselekmények elkövetését.

Olvasóink írták

 • 8. Valaki 2013. június 20. 18:40
  „A múltkor valamejjik history hamisította a történelmet. A buta nyugatiak mindent bevesznek. :)))
  Mint demizsony.”
 • 7. háté 2013. június 20. 10:18
  „national geographic- tv-csatorna, -dokumentum film, háborús visszaemlékezés az "ami - veteránok", szemszögéből!
  - jöttek felénk a gyilkos nyilasok, ss-katonák- mindet lelöttük, mint a kutyát!
  - a győztes gyilkosok nemzeti hősök, - a vesztes oldal katonái, háborús-bűnösök!
  A vizestál központi megélhetési bűnözők meg élnek, mint Marci-hevesen.”
 • 6. Pretorianus 2013. június 18. 19:34
  „5. oxana 2013.06.18. 18:51
  Sokan vagyunk,akik jót kívánnak neki,miért ne írhatnám többes számban? :) Az hogy te nem, az a te dolgod...”
 • 5. oxana 2013. június 18. 18:51
  „3. Pretorianus

  Ugy kellet volna írnod: minden jót kívánok neki!”
 • 4. Valaki 2013. június 18. 16:29
  „A komonista gyilkosok mikor kerülnek sorra?”
 • 3. Pretorianus 2013. június 18. 15:39
  „2. oxana 2013.06.18. 14:52
  Már meghozta.Szép hosszú élettel jutalmazta.Én is minden jót kívánok neki!”
 • 2. oxana 2013. június 18. 14:52
  „98 éves. Talán a jó Isten elöbb meghozza ítéletét.”
 • 1. háté 2013. június 18. 13:05
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: az árvízi védekezés legválságosabb pontjain a katonák voltak a fő erő

Győrújfalunál, Pilismaróton vagy Bátán a Magyar Honvédség katonái jelentették a fő erőt a gátakon, s "ez így van jól" - mondta a honvédelmi miniszter. Tovább olvasom