Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Császárok klubja (The Emperor's Club)

Az elismert író, Ethan Canin A palota tolvaja című novellájából Michael Hoffman rendezett lebilincselő, felkavaró és elgondolkodtató filmet az Oscar-díjas Kevin Kline parádés alakításával. A gyönyörű képsorok pedig a nagyszerű Koltai Lajos tehetségét dicsérik!
rendező:
Michael Hoffman
író: Ethan Canin
forgatókönyvíró: Neil Tolkin
operatőr: Koltai Lajos
díszlettervező: Dennis Bradford
jelmeztervező: Cynthia Flynt
zene: James Newton Howard
producer: Marc Abraham, Andrew S. Karsch
látványtervező: Patrizia von Brandenstein
vágó: Harvey Rosenstock

szereplő(k):
Kevin Kline (William Hundert)
Embeth Davidtz (Elizabeth)
Emile Hirsch (Sedgewick Bell)
Rob Morrow (James Ellerby)
Edward Herrmann (Woodbridge igazgatója)
Harris Yulin (Bell szenátor)
Jesse Eisenberg (Louis Masoudi)

A film sztorija

William Hundert a görög-római történelem professzora egy előkelő iskolában. Elveihez hű, szenvedélyes és nagyszerű tanár, aki generációk számára nyújtott az élethez elengedhetetlen tárgyi tudást és erkölcsi tartást. Ám egy napon váratlan ellenfelet kap a sorstól egy új diák személyében, aki egy helyi politikai potentát burokban cseperedő csemetéje, és - tán épp ezért - a vérében van a lázadás. A konfliktus a szokásos, éves Julius Caesar versenyen csúcsosodik ki, amikor a három legjobb diák megmérkőzhet a babérkoszorúért, és eldől, ki lehet tagja a Császárok Klubjának. Ám ebben az évben Hundert kap olyan leckét az élettől, amely még negyed századdal később is kísérti. www.port.hu

Kritikák

Port.hu


"Ismert tanár-diák konfliktus, a "ki tör be kit" problematika új feldolgozását láthatjuk ez alkalommal, dicséretesen életközeli nézőpontból, ám a végkifejletben mégis felemelő tanulsággal. A cinikus, aljas eszközök használatától sem visszariadó, politikus cápa-apa fia által képviselt rothadt erkölcsiség, pontosabban az erkölcs teljes hiánya ütközik a tanár tiszta erkölcsével, illetve az ókori nemes eszmék iránti romantikus rajongásával.

A konfliktus megoldása a film legnagyobb erénye, erről annyit árulnék csak el, hogy távolról sem szokványos megoldást láthatunk, s ez okból kifolyólag mindenki tartogasson magánál papírzsebkendőt. Kevin Kline többé-kevésbé élt az adódó lehetőséggel, talán idősnek nem tudott "megöregedni" eléggé, a morális válságot átélő tanárt viszont példásan hozta."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt… Tovább olvasom