Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csapdákat rejthet a diákhitel

Tíz félév alatt 1,5-2 millió forintos adósságot is összeszedhet a diák, a visszafizetés feltételei pedig csak látszólag kedvezők. Évtizedekbe telik, mire valaki megszabadul diákhitelétől.
Nem árt óvatosnak lenni a diákhitellel, számítások szerint ugyanis a rendkívül kedvezőnek tűnő feltételekkel is évtizedekre, havi több mint 15 ezer forintos részletfizetésre kötelezi el magát a hallgató. Ha valaki tíz féléven keresztül havi maximum 30 ezer forintot vesz fel, akkor közel 1,5 millió forintos tartozást gyűjt össze. Amennyiben 2012-ben, 26 évesen kezdi el a törlesztést, fizetése pedig 200 ezer forint, 41 éves korára szabadul meg a kölcsöntől, körülbelül 16 ezer forintos havi részletekkel. A felvett hitel csaknem dupláját, 2,9 millió forintot fizet vissza legvégül.

Tudni kell azt is, ha valakinek alacsonyabb a kezdő fizetése, akkor még magasabb lehet a havi esedékes részlet. Először a minimálbér 6 százalékát kell havonta átutalni a banknak, később azonban már a fizetés meghatározott százalékát. A részletek nagysága mindig a fizetéshez igazodik, ha kevesebbet keresünk, kevesebbet kell törleszteni havonta, igaz, a futamidő is elhúzódik.

Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a bankok a lakáshitel-igényléseknél odafigyelnek arra, mennyire adósodott el a kérelmező. A diákhitel tehát akár a gátja is lehet annak, hogy valaki kedvező feltételekkel jusson hozzá első lakásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a befektetőt?

A Magyarországon regisztrált vállalkozások 29 százaléka Budapesten talált otthonra 2005-ben, s csak… Tovább olvasom