Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Csányi Sándor szerint a bankadóra szükség van

Csányi Sándor Azt mondta, a bankadó várhatóan 31-35 milliárd forint (142 million dollár) terhet fog róni az OTP-re. Szerinte szükség van erre az adóra.

Csányi Sándor, az OTP - a legnagyobb közép-kelet-európai független hitelező - elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott hétfőn a The Wall Street Journal című amerikai üzleti lapnak, hogy az új bankadó rontani fog az OTP eredményén, de a magyar kormánynak szüksége van rá, hogy teljesíthesse a 2010-es költségvetési hiánycélt.

Azt mondta, a bankadó várhatóan 31-35 milliárd forint (142 million dollár) terhet fog róni az OTP-re.

Csányi Sándor hangsúlyozta: rendkívül rendkívül fontos számára, hogy Magyarország kockázati értékelése és a kockázati felárak miképpen alakulnak. Kifejtette: a költségvetési hiánycél tartása elsőrendű fontosságú, mert az OTP elsőként érzi meg azt, ha az országi iránti piaci bizalom eltűnik.
A bankvezér arról is beszélt, hogy bár a költségvetési egyensúly fontosabb a bankadónál, lényeges, hogy az adót két évre korlátozzák, hogy ne vesse vissza a gazdasági növekedést.

Csányi Sándor kitért rá: az európai banki stressz tesztek folyamatban vannak, és fontosak, de a szabályozást nem szabad túlzásba vinni, mert kedvezőtlenül hatna az üzletmenetre. Mint mondta, a tesztek segíthetnek megőrizni a banszektor hitelességét az ügyfelek és a többi bank számára. Ha a tesztek pozitív eredménnyel járnak, ez serkentheti az üzleti tevéknységet, javíthat a banki részvények árfolyamán és az ügyfelek is jobban járnak.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az OTP a hatékonyság javítása érdekében felülvizsgálja költségeit és az elkövetkező 10 évben terjeszkedni kíván. A bank Oroszországban és Ukrajnában szervezetileg bővíti jelenlétét, Romániában, Horvátországban, Szlovákiában és Szerbiában új akvizíciókra készül, hogy 8-10 százalékos piaci részesedést érjen el. Hozzátette, az OTP esetleg Közép-Európán túli akvizíciókat is végrehajt, például Vietnámban.

Olvasóink írták

 • 18. Elemér 2010. július 22. 14:29
  „Érdekes hogy a bankadót nem is támadták mikor a nagyok azt elvileg elfogagadták. Bankárok ott tartottak ahol ma Csányi. Aztán a kivitelezést mindenhol a háttérben elcsusztatták.”
 • 17. Elemér 2010. július 22. 00:23
  „Nem is a bankadót kritizálták, inkább a gatyaszorittást követelték. Bankadó csak ezután jöhet.
  Gatyaszorittás mindenhol volt. Ezt akarják a bankárok.”
 • 16. GYMS 2010. július 21. 16:53
  „13.!

  Nekem "se kutyám, se macskám", "se ingem, se gatyám" Csányi! Ha gondod van vele, akkor talán nem velem kéne vitáznod! Mi sem áll távolabb tőlem, minthogy egy főbankár "ügyvédje" legyek... (Enyi=ennyi)

  14.!

  Így van. Ők dirigálnak. Most éppen azt dirigálták, hogy a 3.8%-os hiánycélt nem szabad átlépnünk. A teljesítés mikéntje viszont nem érdekli őket, igaz a külföldi bankok nyomására a minap izmoztak egyet, de a hiánycél tartása a lényeg, úgyhogy a tervezett bankadót megvétózni sem joguk, sem érdekük!”
 • 15. Lehel54 2010. július 21. 15:47
  „aki a banki szférától várja az élet normalizalását,az menjen szedjen hangyát. Abból több haszna lesz.”
 • 14. Goldmund 2010. július 21. 14:37
  „Ha nem kölcsönökből élne az ország, akkor bátran elküldhetnénk az IMF-et melegebb égtájra. De amíg tőlük kuncsorgunk ki újabb pénzeket, addig ők dirigálnak ebben az országban. Tetszik, nem tetszik, ez így van!”
 • 13. load 2010. július 21. 10:49
  „12. GYMS
  "...legalább írd le helyesen: "oligarchák".)"
  Enyi a hozzáfűznivalód Csányi 2005-ös, és mostani vélenye közti különbséghez?
  Szem-szálka-gerenda.
  Értem.”
 • 12. GYMS 2010. július 21. 10:01
  „11.

  Ha neked így jobban tetszik: tulajdonosa. Szemantikai vitákba nem mennék bele...
  (Ha egy kifejezés számodra fontos "címszó", akkor legalább írd le helyesen: "oligarchák".)”
 • 11. load 2010. július 21. 08:05
  „10. GYMS
  "...ő ma a legnagyobb hazai pénzintézet vezetője "
  Mondd inkább, hogy tulajdonosa!
  Tudod, két fontos címszó: oligarhák, privatizáció.”
 • 10. GYMS 2010. július 21. 01:22
  „Az már legyen a Csányi baja, attól a tény még tény marad. Ahogy az is tény, hogy ő ma a legnagyobb hazai pénzintézet vezetője már hosszú idő óta. Inkább az lenne a fura, ha pont az ő véleményére nem lennének kíváncsiak-szerintem.”
 • 9. load 2010. július 20. 23:47
  „Csányi véleményérére (érdekes módon) mind az IMF, mind az EU képviselői kiváncsiak voltak!
  Igen.
  Ami úgy változik, mint a politikai széljárás.
  Lásd 2. hsz!”
 • 8. GYMS 2010. július 20. 23:21
  „6.!

  Ha Csetnekynek "narancsködös" az agya, akkor a te agyad pont olyan, mint egy dinnye. Vörös és vizes... :D
  Ja és a te véleményed az, amely nem érdekli még a kutyusokat sem, ellenben a Csányi véleményérére (érdekes módon) mind az IMF, mind az EU képviselői kiváncsiak voltak!”
 • 7. GYMS 2010. július 20. 23:11
  „A magyar OTP-nek van elég pénze a gigantikus nyereségéből, hogy a ráeső részt kifizesse, de nincsenek elég jó külkapcsolatai.
  A külföldi bankoknak szintén van elég pénze, hogy gigantikus nyereségükből fizessenek,de mivel jók a kapcsolatai az IMF-fel, meg az EU-val, hát elmentek sírni, hogy ez a nyomorult kormány koldusbotra akarja őket juttatni.
  Bankár ment a bankárhoz... És mint tudjuk, bankár a bankárnak (holló a hollónak) nem kaparja ki a szemét. Ezért aztán magabiztos mosollyal lejöttek a "nagy mogulok" a "gyarmatra" és mivel nem azt kapták, amire számítottak, durcásan elhúztak.
  Nos, ettől még ezen a héten a 200 milliárdos bankadót megszavazza a Magyar Köztársaság Országgyűlése és az "offshore-lovag"-nak is be kell majd érnie szaros 2 "misivel" havonta.
  A hiánycél meg marad 3,8 %, tehát a "nagy mogul" legfőbb óhaja teljesítve vagyon.
  A tárgyalások pedig ott fognak folytatódni, ahol abbamaradtak, oszt jó napot.”
 • 6. HR_XAR 2010. július 20. 18:14
  „Már most többet ártott pár hónap alatt jó ember, csak ugyebár a narancsköd még elhomályosítja agyadat. Az ilyen orbánseggnyaló csányik véleménye meg a kutyát se érdekli.”
 • 5. Csetneky 2010. július 20. 17:23
  „Szevasz Józsi!

  Látom, már kiheverted a választási eredményeket és visszatértél. Örülök!

  Egyébként ügyfélként az Otp valóban eléggé gyalázatos cég, de nem csüggedni kell, hanem váltani. Ennyi. A másik meg, ha a Fidesz megfeszül, akkor sem tud tized annyi kárt okozni az országnak, mint a böszme és bagázsa. Némelyek hihetetlenül gyorsan felejtenek. Ki is qurta el a pénzt és ki adta el emiatt az országot az Imf-nek? Na?”
 • 4. gjozsi88 2010. július 20. 16:41
  „Lassan tényleg szükség lesz a bankadóra, hogy az április végi állapotot elérjük!
  A Kósa 150 milliárdot tapsolt el 1 hét után, a Matolcsy a senki által el nem hitt koherens programjával, ami után az IMF és az Unió illetékesei haza is mentek további tiz milliárdok!”
 • 3. győrinagyi 2010. július 20. 16:13
  „Csányiról, meg a bankjáról a legrosszabb a véleményem. Kb.30 évig voltam az ügyfelük. Sokáig nem volt más, utána meg a munkahelyem miatt, mert a cég is ott vezettette a számláját, gyorsabban megkaptam a fizetést, mint más banknál. 2006-ban váltottam. Sajnálom, hogy nem tettem meg előbb! Mindent elrendezett az "új" bank, semmi teendőm nem volt az ´ország bankjánál" a váltással kapcsolatban. Csak ösztönözni tudok mindenkit, hogy merjen váltani!”
 • 2. load 2010. július 20. 14:13
  „Csányi Sándor az RTL Klub Házon kívül című műsorában, 2005. június 16-án:
  ,,Változó volt a viszonyom a kormánnyal, de ha most egy átlagot kellene mondani négy év vonatkozásában, akkor azt mondom, hogy jó volt a kapcsolatunk az Orbán-kormánnyal is, a Horn-kormánnyal is azt megelőzően, jó a kapcsolatom a Gyurcsány-kormánnyal is. Van egy-két dolog, ami ezt a kapcsolatot rongálta, ilyen a bankadó, amiről ma is az a véleményem, hogy afrikai és ehhez hasonló fejlett gazdasági országokban létezik csak ilyen, és indokolatlan volt. Itt nem arra gondoltam, hogy az OTP teljes egészében elvonul Magyarországról, hanem megfelelően optimalizál, ahogy a különböző országokban lévő törvények megengedik.... Persze valamennyi pénzben kifejezhető hasznunk is volt, de így is több mint tízmilliárd* forint az OTP-nek a pluszadó kapcsán befizetendő többletadója ebben az évben."”
 • 1. Lehel54 2010. július 20. 13:16
  „a bankadó várhatóan 31-35 milliárd forint (142 million dollár) terhet fog róni az OTP-re...LOL.
  Aztán nagyfönök,mondja már meg nekem: mindezt ki fogja majd fedezni? Segítek: majd mi polgárok.
  Az egész bankot be kellene csukni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszkó: kiszámítható intézkedések kellenek

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint valószínűleg az vezetett a kormány, a Nemzetközi… Tovább olvasom