Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Csányi Sándor: a rászoruló hiteleseket kellene segíteni

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint az lenne méltányos, ha nemcsak a devizahitelesekkel, hanem a forinthitelesekkel is foglalkoznának, azokkal, akik valóban rászorultak, és saját hibáján kívül kerültek olyan élethelyzetbe, hogy nem tudják a létfenntartásukat fedezni.
A bankvezér hétfőn este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hangsúlyozta: a devizahitelek körüli hisztéria rendkívül káros, árt a gazdaságnak, a politikai közéletnek, annak is, aki szervezi, és egyértelműen a bankrendszernek is.

Úgy vélekedett, a populizmus olyan szintet ért el a bankügyekben, aminek a káros hatása ma már nyilvánvaló. "A magyar politikai közélet ma kimondottan egy versenyhátránya az országnak" - jelentette ki.

A bankvezér elmondta: ha az összes devizahitelt forintosítanák, az 950 milliárd forint veszteséget okozna a bankrendszernek, s ebből 300 milliárd forint hárulna az OTP-re. Ezúttal is hangsúlyozta azonban, bármilyen megoldás születik, az OTP túl fogja élni.

Csányi szerint elkalkulálták magukat a politikusok. Szerinte, mivel 503 ezer deviza- és 640 ezer forint lakáscélú jelzáloghiteles van, több szavazatot veszítenek, mint amennyit nyernek a devizahitelesek melletti kampánnyal.

Hangsúlyozta, annak semmi értelme, hogy olyan devizahiteleseket mentsenek meg, akik annak idején azért vették fel a devizahitelt, hogy spekuláljanak az alacsonyabb kamatra, a felvett hitelt betették például különböző ázsiai részvényalapokba, s most még csak nem is azt kérik, hogy csökkentse a devizahitelek terheit a kormány, hanem azt, hogy töröljék el a devizahiteleket.

A forinthitelesek között legalább annyi ember van, akinek a megélhetési költségei emelkedtek, aki elveszítette állását, és nem tudja fizetni a hiteleket. Ha arról volna szó, hogy azokat a hiteleseket mentsék, akiknek az élethelyzete valóban ellehetetlenült, sokkal szívesebben állnának rendelkezésre, mint a végtörlesztésnél, amellyel olyanok is éltek, akik nem szorultak rá - fejtette ki.

Csányi szerint a magyar közélet morális helyzetét nagyon jól tükrözi, hogy az OTP adatait tekintve a devizahitellel rendelkező országgyűlési képviselők 73 százaléka élt a végtörlesztési lehetőséggel, voltak, akik több mint tízmillió forinttal csökkentették a tartozásukat.

Arra a kérdésre, hogy a takarékszövetkezetek államosításának hátterében az a szándék állt-e, hogy az uniós támogatásokat az agráriumba a takarékszövetkezeteken keresztül folyósítsák, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója úgy válaszolt: lehet, hogy erről szólt, de a törvény szerint a Takarékbankot hamarosan értékesítik, és szavai szerint a megvásárlására mindenképpen pályázni fognak.

A húsiparról szólva kifejtette: soha nem volt a Gyulai Húskombinát megmentése ellen. Úgy vélekedett azonban, hogy először a feketegazdaság méretét kellene csökkenteni, s utána konszolidálni az ágazatot, most ugyanis olyan mértékű a feketegazdaság, hogy minden betett forint kidobott pénz.

Közölte azt is: a héten megtette a büntető feljelentést Lázár János ellen, polgári pert is indít heteken belül. "Bármilyen kártérítést kapok, nyilvánvalóan fogok kapni, azt a Csányi Alapítvány javára fogom átutalni", ahol tehetséges gyermekeket támogatunk - mondta. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy sajtótájékoztatón egyebek mellett az "ország első számú uzsorásának" nevezte a bankvezért.

Csányi arra a kérdésre, hogy mikor romlott meg a kapcsolatuk Lázár Jánossal, kijelentette: az úgy történt meg, hogy nem is ismerték egymást személyesen, Lázár Jánossal 2009 körül találkozott első alkalommal személyesen. A rossz kapcsolat szerinte 2006-ból ered, a bank és a Hódmezővásárhely önkormányzatának kapcsolatára vezethető vissza, de erről többet a banktitokra hivatkozással nem kívánt közölni.

Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy megromlott a viszonya a kormánnyal vagy a kormányfővel, azt válaszolta: "azt talán még nem mondhatjuk el, hogy a kormány az egyenlő Lázár Jánossal, van ott sok szereplő, aki valódi úriember".

Olvasóink írták

  • 1. asvel 2013. szeptember 03. 09:31
    „Kedves Csányi Úr!
    "A rászoruló hiteleseket kellene támogatni"
    Ha jól tudom, még ön az OTP vezére, így minden lehetősége adott ehhez! Tegye meg, senki sem fog ez ellen ellenkezni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozák Andrásról nevezik el a stúdiószínpadot a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Ősszel kerülhet sor a névadó ünnepségre, amelynek keretében egy retrospektív kiállításon elevenítik fel Kozák András színházi és filmszerepeit. Tovább olvasom