Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Csalókák a lakóparkok

A divatos lakóparkok nagyon vegyes képet mutatnak, és sokszor váratlan költségeket rónak a lakókra.

Már régen felépültek a házak, rendes út és közvilágítás azonban még mindig nincs a győr-ménfőcsanaki Mediterrán Lakóparkban. Az ott élők közül sokan nem tudják, hogy az útépítést zsebből kell kifizetniük. A manapság divatos lakóparkokba költözők ritkán számolnak hasonló költségekkel, pedig az ilyen néven hirdetett ingatlanok nagyon vegyes képet mutatnak: van, ahol rendezett udvarú, elkerített társasházakat, máshol csak közművesített építési telkeket jelöl az elnevezés.

A lakók vásárláskor sokszor nem szmolnak z olyan járulékos költségekkel, mint az útépítés. (illusztráció)
Divat lett a lakópark, aki teheti a város külterületein építkezik vagy vásárol társasházi lakást. Gombaként nőnek ki a földből a lakóparkok – pontosabban a lakóparknak nevezett épületegyüttesek, azt ugyanis senki nem szabályozza, pontosan mit takar a kifejezés. Van befektető, aki három egymás melletti társasházra húzza rá ezt a titulust, de olyan is, aki közművesített építési telkeket árul lakópark néven.

Ilyen terület a győr-ménfőcsanaki Mediterrán Lakópark, ahol az elmúlt másfél évben sorra épültek a családi házak. A lakók többsége már beköltözött, az állapotok azonban katasztrofálisak: a hatalmas gödrökkel, kátyúkkal teli, murvás úton csak lépésben lehet haladni a Galgóczy utcában, száraz időben a por, eső után a sár lepi be az autót, este pedig még rosszabb a helyzet, a több száz méteres szakaszon ugyanis semmilyen közvilágítás nincs. A lakók az önkormányzatra várnak, pedig az önkormányzat szerint nem az ő feladatuk az útépítés, annak költségét a lakóknak kell kifizetniük.

- Vannak lakóparkok, ahol a telkeket vagy lakásokat értékesítő befektető kiépíti az utat és a világítást, ahol azonban ez nem történik meg, ott a lakókra hárulnak a költségek - mondta el a Vasárnapinak Gunyhó Lajos, a győri városépítési iroda munkatársa. - Egy városi rendelet szerint ha az érintett lakók legalább kétharmada vállalja, az önkormányzat csak akkor támogatja anyagilag az építést. A lakóknak társaságot kell alakítaniuk, hogy pályázhassanak, azzal azonban számolniuk kell, hogy csak akkor tudjuk garantálni, hogy az útépítés a következő évben megvalósul, ha a tulajdonosok az előző év szeptember 30-ig benyújtják a pályázatukat.

Hagyományos értelemben vett lakóparkok nem nagyon épülnek a megyében


A Mediterrán Lakóparkban, a Galgóczy utcában érintett lakók erről már idén lecsúsztak, így ha össze is jön a kétharmados többség, leghamarabb 2006-ban kerülhet szilárd burkolat az útra. Száz lakással számolva 250 ezer forintra jön ki az az összeg, amit minden háztartásnak be kell fizetnie az önkormányzatnak, ehhez a város további tízmillió forintot tesz hozzá, sőt, az említett rendelet értelmében az úthoz "grátisz" kiépíti a közvilágítást is. A pályázat benyújtásán - és a fizetésen - kívül a lakóknak más teendőjük nincs, hiszen a beruházó az önkormányzat lesz.
Győrben közel tucatnyi út épült meg hasonló összefogással, többek között a szabadhegyi, frissen beépített területeken, sokan azonban nem számolnak hasonló költségekkel a lakás vagy telek megvásárlásakor. A megoldás: olyan helyre költözni, ahol az infrastruktúrát már megteremtették - mint az ominózus Galgóczy utcától néhány száz méterre fekvő, az önkormányzat által közművesített és értékesített építési telkeken - vagy a beruházó szerződésben lefektetett kötelezettségvállalása az út és a villany kiépítésére.     

Lakások, park nélkül

Telkek, házak aranyáron

Zsúfolság ide vagy oda, az árak hűen tükrözik a lakóparkok népszerűségét: a Pannon Udvar ingatlankövetítő iroda tájékoztatása szerint új lakásokat emelt szintű szerkezetkészen 150-160, kulcsrakészen 180-200 ezer forint körüli négyzetméter-áron kínálnak Győr külső kerületeiben. A legnépszerűbb - és legdrágább - ilyen terület Révfalu, ahol jóval e fölé is kúszhatnak az árak, míg Szigetben és Újvárosban ennél olcsóbban is lakáshoz juthatunk. A legdrágább természetesen a győri belváros, itt az emelt szintű szerkezetkész lakásokért 330-350, a kulcsrakészekért 350-370 ezer forintot kérnek. A közművesített telkek négyzetméteréért a Győr-Ménfőcsanakhoz hasonló adottságú területeken 10-16 ezer forintot kell fizetnünk.

Németh Iván építész, a városépítési iroda munkatársa nem ismer olyan szakmai előírást, amely kötelezően kimondja, mit lehet lakóparkként hirdetni. Ma már szinte össze sem lehet számolni, hány ilyennek mondott épült a megyeszékhelyen és környékén.
- A lakópark amerikai eredetű fogalom, eredetileg többé-kevésbé zárt, egy építészeti koncepció alapján épült lakóterületet jelent.  Talán csak egy, révfalusi terület ilyena környéken; zárt, sőt elkerített, bár az építészeti koncepciója ennek sem egészen egységes. A rendezési terv szerint sok, olyan még nem beépített lakóterület van a városban; Győrszentivánon, Szabadhegyen, Ménfőcsanakon, Révfaluban, vagy a volt gyárterületeken, ahol színvonalas lakókörnyezeteket lehet építeni.
Ami az építészeti minőséget illeti, az úgynevezett lakóparkok képe nagyon vegyes, olykor kaotikus, különösen ott, ahol csak építési telkeket értékesítenek. Az építők igyekeznek a drágán megvásárolt telkeken minél több lakást felhúzni, néhol  a "lakóparkban" kevesebb a zöld, mint a lakótelepeken.

Egy friss, júliusban életbe lépett rendelet szigorít a zöldfelületi, parkolási előírásokon, a hivatalosan "falusiasnak" nevezett családiházas területeken pedig egy építési telekre mindenütt legfeljebb egy, kétlakásos, egyemeletes ház építhető. - Más kérdés, hogy mikor látszik majd ennek az eredménye, mivel a változások hírére sokan  még  július előtt kértek építési engedélyt.

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint demonstrálnak a sertéstartók

A sertéstartók ismét demonstrációra készülnek, mivel újra 265–270 forintra esett vissza az… Tovább olvasom