Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Csalóka a magas euróárfolyam

A mostani, 280 forint körüli magas euróárfolyam gondolkodásra készteti a gazdákat. A búza tonnájáért ugyanis az intervenció keretében 101 eurót adnak, többet, mint jelenleg a felvásárlók.
Jelenleg egy tonna étkezési búzáért 25–26 ezer forintot adnak a felvásárlók. Abban az esetben, ha a gazda intervenció keretében ajánlja fel a gabonáját, mintegy 101 eurót kap garantáltan. A 280 forint körüli euróárfolyamnál már megéri felajánlani a gabonát. Elméletben legalábbis.
– Tudni kell, az intervencióra történő felajánlás-felvásárlás november elsején indul, ettől számítva négy hónapon belül kell értesítést küldenie a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH), hogy a gazda melyik tárolóhelyre viheti a gabonáját – tájékoztatta lapunkat Légrády Gábor, az MVH kirendeltségvezetője. – Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a felajánlást követően minél előbb felvásároljunk, de előfordulhat, hogy csak jövő év februárjában tudjuk fogadni a búzát, tehát a termelőnek akár fél évig is tárolnia kell a terményét. Ez viszont pluszköltséget jelent. Ehhez további kiadás, hogy a telephelyéhez legközelebb eső intervenciós pontig a szállítási költség szintén a gazdát terheli. S nem utolsósorban a beszállításra kerülő gabonából kocsinként mintát veszünk. Csak az EU által előírt minőségnek megfelelő gabona kerülhet átvételre, és a laborvizsgálat költsége is a felajánlót terheli. És azt se felejtsük el, nem biztos, hogy a jövő év elején is megmarad a mostani magas árfolyam.
A kirendeltségvezető hozzátette, tavaly mintegy 21 ezer tonna búzát ajánlottak fel intervencióra, ebből csupán 7300 tonnát vettek át. Felerészben a gazdák visszavonták az ajánlatot, a másik felében pedig minőségi probléma miatt elutasították a kérelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nagyvállalat lett a két korábbi versenytársból

Tímár Imre személyében új elnök-vezérigazgatója van május eleje óta a SOLE-MiZo Zrt.-nek. A Csányi… Tovább olvasom