Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Csalással többmilliós károkat okozott

Üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében találta bűnösnek a Soproni Városi Bíróságon dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa azt a helybéli férfit, akit halmazati büntetésül két év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtott.
A soproni ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások, továbbá magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat egy 67 éves soproni férfi ellen, aki hasonló bűnügyek miatt már a szegedi és a pápai bíróságtól is kapott idézést.
A több mint másfél évtizede nyugdíjas, de a vádbeli események idején egy kft. ügyvezetőjeként tevékenykedő üzletember főleg mezőgazdasági termények kereskedelmével foglalkozott. A vádlott még 2003-ban egy ismerősétől – állítása szerint üzleti célra – nyolcmillió forintot kért és kapott. Azt ígérte, az összeget két hónap alatt visszafizeti. Biztosítékként a kölcsön átvételénél színlelt adásvételi szerződést is kötöttek, amely szerint az üzletember eladja Audi típusú autóját. Nos, sem a pénzt nem fizette vissza, sem az autót nem adta át: nem is adhatta, hiszen papíron ez a kocsi a lányáé volt. (Az eljárás során a tulajdonos közreműködésével a gépkocsi végül a sértetthez került, így az okozott kárból négymillió forint megtérült.)
Még abban az évben – egy ismerősén keresztül – egy kapuvári illetőtől is kölcsönkért hasonló célból kétmillió forintot, mégpedig egyhetes futamidővel. A pénz átvételéről készült nyilatkozatban fedezetül ismét az Audit ajánlotta fel. A kölcsön lejártakor sem a pénzt, sem az autót nem adta át a sértettnek.
A soproni üzletember egy nyíregyházi kft.-t is megrövidített, négymillió forinttal. Vállalásának – ezer tonna étkezési búza leszállításának – ugyanis nem tett eleget, ugyanakkor a számára előlegként átutalt négymillió forintot sem fizette vissza. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nyomozás megindulása előtt a vádlott a sértett részére felajánlotta, mustármagban teljesíti vállalását, ezt azonban az érintett cég nem fogadta el.) A soproni üzletember ellen végül rendőrségi feljelentések születtek, a bíróság pedig két év – négy évre felfüggesztett – börtönre ítélte. A Soproni Városi Bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vette a vádlott büntetlen előéletét, idős korát, súlyos betegségeit és részbeni beismerő vallomását. Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor a hasonló jellegű cselekmények elszaporodását.
Fellebbezés miatt az ügy a megyei bíróságon folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A média születése: a tévézés hőskora

A hétvégi belvárosi séták közé egy-egy jobb filmet is beiktathatunk. Például Szegeden, a Belvárosi… Tovább olvasom