Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Csalással gyanúsítják a Strabag-ügy kirobbantóját

Csalással gyanúsítja az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az ausztriai parlamenti választásokon induló Hans-Peter Martint , aki azzal vádolta az MSZP-t és az SZDSZ-t, hogy törvénytelen adományokat fogadtak el a Strabag osztrák építőipari konszerntől.
Ismert dolog volt, hogy az OLAF eljárást folytat Martin osztrák európai parlamenti képviselő ellen – a hivatal épp a minap fejezte be az eljárást az EP-képviselővel szemben, s továbbította jelentését az osztrák államügyészségnek –, a konkrét vádakról azonban eddig csak találgatások láttak napvilágot.

Mint a kiszivárgott OLAF-jelentésből kiderül, Martin 2004-ben nem tájékoztatta az Európai Parlamentet arról, hogy lejárt a titkárságán dolgozó munkatársainak munkaszerződése, s EP-mandátumának 2004. júliusi lejártáig egy megbízottja felvette a munkatársaknak járó pótlékot, összesen mintegy 40 ezer eurót. Emellett 1999 és 2003 között olyan személyek vagy vállalatok is forrásokhoz jutottak a Martin számára asszisztensek foglalkoztatására rendelkezésre bocsátott keretből, akiket az EP-képviselő nem jelentett be segéderőként. Az okozott kár az OLAF szerint meghaladja a 190 ezer eurót.

Martint ezenkívül azzal is gyanúsítják, hogy 2001-ben a titkárság fenntartására szolgáló összeg egy részét jogellenesen csalta ki az EP-től. Mindezek mellett az eljárás során még a hivatal követelése ellenére sem bocsátott rendelkezésre bizonyos iratokat, s nem oldotta föl munkatársait a titoktartási kötelezettség alól.

Az osztrák politikus péntek este „teljesen abszurdnak" és "légből kapottnak" nevezte a terhére rótt vádakat. Egy demokratikusan megválasztott népképviselő „megrágalmazására tett ismételt kísérletnek" és a „hivatali önkény klasszikus esetének" nevezte a gyanúsításokat, amelyeket kikért magának.

A független képviselőjelölt a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában azzal vádolta Alexander Zach osztrák szociáldemokrata párti képviselőjelöltet, hogy a politikus 2004-ben a Strabag építőipari vállalattól a magyarországi M5-ös autópálya építésével kapcsolatban 15,2 millió eurós jutalékot kapott, s az összeget a saját cégén, az Eurocontacton keresztül továbbutalta a Magyar Szocialista Pártnak (MSZP).

Zach úgy nyilatkozott, hogy a szocialistáknak nem adtak adományt, hanem csak a magyar liberális pártnak (SZDSZ), és azt is csak 150-200 ezer euró közötti értékben. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke pénteken kijelentette, sem a párthoz, sem a Szabó Miklós Alapítványhoz nem érkezett semmilyen pénz sem a Strabagtól, sem bármely más osztrák vállalkozástól. Az MSZP ugyanaznap szintén cáfolta, hogy bármiféle támogatást kapott volna a Starbagtól vagy Alexander Zach cégétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akarásból jelest érdemel az MTE

Tovább olvasom