Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Családi vagyon a múzeumi, könyvtári, önkormányzati leltárban

Az adományozás nemes gesztusára a múltban több példa is akadt a városban és a környező településeken: a Somogyi-könyvtár alapját is egy magángyűjtemény jelentette, míg Algyőn a kilencvenes évek közepén idősek napközi otthonát alakítottak ki egy felajánlott Piac téri lakóházból.

Tízmillió forint értékű magángyűjteménnyel gazdagodott a napokban a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Az adományozás nemes gesztusára a múltban több példa is akadt a városban és a környező településeken: a Somogyi-könyvtár alapját is egy magángyűjtemény jelentette, míg Algyőn a kilencvenes évek közepén idősek napközi otthonát alakítottak ki egy felajánlott Piac téri lakóházból.

Az utóbbi évtized legnagyobb értékű Csongrád megyei múzeumi adományát – Ördög Ferenc tízmillió forint értékű magángyűjteményét – vette át a napokban a Móra-múzeum. Az egykori úri szabó négy évtizedig gyűjtötte a lábbal hajtott varrógépeket, békebeli gépi és kézi tűket, szabóollókat, gyűszűket, próbababákat, régi szöveteket, kisipari módszerrel készített ruhadarabokat.

Végrendelet és adomány

A felajánlók javarészt a haláluk után, a végrendeletük alapján válnak adományozóvá, a szegedi férfi azonban már most rendelkezett: a hatvanadik születésnapja apropóján adta át az összegyűjtött ereklyéit a múzeumnak.

– Hétvégenként hajnalban kerékpárral indultam el a vásárokba, bolhapiacokra. A vázon és a hátamon vittem haza a varrógépeket, vagy amit éppen találtam – mesélte az adományozó, aki a magángyűjteményt eddig belvárosi bérházuk pincéjében állította ki. Valamennyi tárgyat konzerválta, a gépeket üzemképes állapotba helyezte. Az ipartörténeti kollekciójának több mint harmincezer gomb és százötven kilométernyi különféle cérna is része. Az egyedülálló ajándék töredéke jelenleg is látható a Csongrád Megyei Múzeumok történeti kiállítóhelyén, a múlt századok divatirányzatait bemutató kiállításon.

– A közel fél évszázad alatt összegyűjtött teljes kollekcióért tízmillió forint körüli összeget fizetnének a műgyűjtők, ám az egykori férfiszabó számára a pénznél, hogy egyben maradhat az anyag – mondta el Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

Szimbolikus és valós értékek

A közintézmény gyűjteményének gyarapodása jórészt adományozásból származik. Legutóbb Bereczk Péterné fotókból és dokumentumokból álló hagyatéka lett a természettudományi gyűjtemény része. Sok felajánlás eszmei, szimbolikus értékkel bír, mint például az a rádiócső, ami 1956-ban a Szegeden működő Széchenyi rádió berendezéséhez tartozott.
A szegedi Somogyi-könyvtárnak is egy magángyűjtemény jelentette az alapját. Somogyi Károly esztergomi kanonok 43 ezer 701 kötetből álló bibliotékát ajánlotta fel 1881-ben a két évvel korábbi nagy árvíz után újjáépülő városnak. Az elmúlt évtizedekben is gyarapodott a könyvtár az adományozások révén.

– A Vasváry-gyűjtemény 1978-ban került hozzánk, az Egyesült Államokban nevet szerzett, magyarokkal foglalkozó amerikai újságokból kivágott cikkekkel. Aztán 2003-ban Vaszy Viktor szegedi karmester és zeneszerző kottahagyatékát kaptuk meg a családtól Gregor József közvetítésével – árulta el Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, igazgató.

Falunak és egyháznak

A magángyűjtemények, értéktárgyak, régiségek mellett ingatlan adományozásra is akad példa. A '90-es évek elején egy egyedül élő algyői asszony, Radány Máténé Szeged-Algyő javára végrendelkezett a Piac téri lakóházáról. Az akkor még Szegedhez csatolt Algyő jelenlegi polgármestere, Piri József akkoriban ügyvédként praktizált, ő készítette el az okiratot.

– A néni a végrendeletében az önkormányzatra hagyta az ingatlanát azzal a kitétellel, hogy a lakóházból öregek otthonát alakítsanak ki, idős algyői lakosok szociális ellátására – magyarázta a település első embere. A felajánlott épületből kialakított idősek napközi otthona jelenleg száz személynek biztosít rendszeres napi étkeztetést, miközben 25 időskorú napközi otthonos ellátására és 10 időskorú bentlakásos ellátásra alakították ki. Piri Józseftől azt is megtudtuk, hogy Algyőn nem egyedüli Radány Máténé esete, azóta mások is ajándékoztak már – elsősorban mezőgazdasági – ingatlant a településnek.

Szeged város önkormányzatával már kevésbé bőkezűek az adományozók.

– Egyáltalán nem jellemző, hogy magánszemélyek a város önkormányzatát jelölnék meg örökösnek a végrendeletükben – fogta rövidre mondandóját az általános igazgatási iroda vezetője, Ácsné Dr. Gunda Judit.

A szegedi ügyvédi kamara elnöke, Dobozy Levente sem találkozott praxisában azzal, hogy valaki a végrendeletében a várost nevezte volna meg az ingatlanja, magángyűjteménye vagy éppen valamely értéktárgya örökösének.

– Az emberek leginkább a családtagjaikra hagyják az értékeiket – beszélt a végrendelkezési szokásokról az ügyvéd –, de azért arra akad példa, hogy örökösüknek jelölik meg az egyházat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarok nélküli cipő

Új, gyógyhatású, könnyű lábbelit alkottak meg egy kelet-finnországi faluban, amely a mezítláb járást… Tovább olvasom