Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Családban vagy magányban?

Győr-Moson-Sopron - Egy lengyel felmérés szerint a megkérdezett római katolikus papok több mint kétharmada családot szeretne a nőtlenség helyett. Néhány megyében szolgáló lelkészt kérdeztünk, véleményük megoszlik a kérdésben.
Az elmúlt fél évszázadban többször felvetődött a cölibátus – a papi nőtlenség – eltörlése a római katolikus egyházban. Négy éve az osztrák, a közelmúltban a lengyel lelkészek körében végeztek felmérést. Az előbbieknél a megkérdezettek közel háromnegyede, az utóbbiaknál több mint kétharmada szeretne családot a nőtlenség helyett. A Vatikán erről másként vélekedik: XVI. Benedek pápa első – 2007. márciusában született – apostoli buzdításában megerősítette a kötelező papi cölibátus fenntartását.

Henczel Szabolcs soproni egyetemi lelkész, nagycenki plébános már kisgyermekként a papi szolgálatra készült. Szerinte: „a cölibátus nem természetes, de természet feletti állapot".

– Mivel erre tettünk fogadalmat, áldozatot kell hoznunk Istenért, az egyházért, a ránk bízottakért. Amíg megtaláljuk örömünket a papi életben, addig könnyű szívvel tudunk választ adni az óhatatlanul felmerülő kérdésekre. Ilyenkor vissza kell találni a hivatás gyökereihez és mindennap töretlen igent mondani arra, amire annak idején elhívást kaptunk, amire felszenteltek bennünket.

Többször felvetődött az elmúlt fél évszázadban: a katolikus papok maguk dönthessék el, hogy házasként vagy nőtlenségben élve végeznék a szolgálatot. Fotó: illusztráció
Többször felvetődött az elmúlt fél évszázadban: a katolikus papok maguk dönthessék el, hogy házasként vagy nőtlenségben élve végeznék a szolgálatot. Fotó: illusztráció

– Aki kezét egyszer az eke szarvára tette és utána hátratekint, nem méltó Isten országára – vélekedett lapunknak a Szentírás szavaira utalva Galavits József győri városplébános, szentszéki bíró. – A cölibátus magasabb életeszményt feltételező, nehéz életforma. Kétlem, hogy a nőtlenség feloldása például megoldaná a sokak által emlegetett paphiányt. Szerintem a papság megfogyatkozását elsősorban az elnéptelenedett vallás, az erejéből sokat veszített kereszténység és nem a cölibátus, többek által vitatott, közel ezeréves kötelezettsége okozza.

Egyik Győr környéki település plébánosa – aki neve elhallgatását kérte – érdeklődésünkre úgy nyilatkozott: nem eltörölni kellene a cölibátust, csak az erre vonatkozó szabályok feloldásával vagy megváltoztatásával, lehetőséget engedni a római katolikus lelkészeknek is, hogy eldöntsék: házasként vagy nőtlenségben élve végeznék a szolgálatot.

– Rábíznám a papokra, miként tudnak több erőt felszabadítani hivatásukhoz: magányban vagy családban, maguk mellett egy megfelelő társsal. Számos tragédiát vagy éppen méltatlan, álszent „megoldást" lehetne az alternatívával kikerülni!

Mióta tilos házasodni?

A kereszténység első századaiban a papok nőtlensége nem volt kötelező. Először 314-ben, egy spanyolországi zsinaton írták elő – helyi jelleggel – a püspököknek, papoknak, diakónusoknak. Az egész nyugati egyház számára csak VII. Gergely idején (1074) lett kötelező.


Olvasóink írták

 • 5. MTT 2009. április 06. 15:47
  „Álszent dologról beszélünk, mindenki tudja. A hit és a hitvallás nem a nőtlenségtől lesz valódi. Az a lelkekben van. Amiről most szól a cikk, kicsit máshol helyezkedik el...
  Igenis engedélyezni kellene a papok házasságát.”
 • 4. Goldmund 2009. április 06. 07:59
  „Galavits József: "Kétlem, hogy a nőtlenség feloldása például megoldaná a sokak által emlegetett paphiányt."

  Ennek ellentmond, hogy a Magyarországi Evangélikus (lutheránus) Egyházban, ahol lehet házasodni, a rendszerváltáskor szintén paphiány volt, de ez kb. 6-10 év alatt fokozatosan megszűnt.”
 • 3. kisördög77 2009. április 05. 05:54
  „: ))”
 • 2. pampus 2009. április 04. 20:26
  „Szerintem a "Pápai Szent szék" nem fog bele menni a katolikus papok családalapításába! Mivel az örökösök így nem az egyház lenne! Valójában itt is a pénz, a vagyon a földi jólét kérdés a lényeg! Az Isten hit csak ez után jön.”
 • 1. pancser 2009. április 04. 17:54
  „Szent emberek a papok mégis föláll a f...k. Szóval, mivel a cölibátus nem dogma hanem emberi alkotás, ezért rossz, mondhatnám azt, hogy az ördög műve, az egyház szolgáit, az isteni teremtéssel szembe állítja! Ezért többre becsülöm a reformata kereszténységet, amely nem állítja lehetetlen helyzet elé a papokat. A nemi ösztönt Isten oltotta belénk, ezt elfojtani lehet, de nem helyes, ha kötelezővé teszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások júniusban: tudnivalók

Magyarország - A megyei területi választási iroda tájékoztatja a választópolgárokat, hogy az Európai… Tovább olvasom